Ελλάδα

Κόσμος

Guardian: Οι Έλληνες καίνε μέχρι και τα σκουπίδια τους για να ζεσταθούν

κάψιμο σκουπίδια

Μπορεί η Ελλάδα να έχει σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  την τελευταία 20ετία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις μεγάλες πόλεις, ωστόσο η οικονομική κρίση αφήνει τον τελευταίο καιρό το αποτύπωμά της και στο περιβάλλον κι αυτό γιατί οι Έλληνες καίνε ότι βρουν μπροστά τους προκειμένου να ζεσταθούν, σημειώνει σε δημοσίευμά της η βρετανική Guardian.

Η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα αφήνει το αποτύπωμά της και στο περιβάλλον, τονίζει η Guardian. Αυτό προκύπτει μετά από τις τεράστιες βελτιώσεις διάρκειας 20 ετών, στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα. Κι ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παλεύουν με τις συνέπειες της αποτυχίας για τον έλεγχο της ρύπανσης από τα καυσαέρια των οχημάτων που κινούνται με ντίζελ, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την μακρά απαγόρευση στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αυτό επέτρεψε στη χώρα να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη των τεχνολογιών για τον έλεγχο των καυσαερίων από τα οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν το διοξείδιο του αζώτου από την κυκλοφορία των οχημάτων να πέσει στο μισό στους ελληνικούς δρόμους μεταξύ 1996 και 2006, σε αντίθεση με την έλλειψη βελτίωσης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρει η βρετανική Guardian, η άρση της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων το 2012 και η μείωση των φόρων επί της τιμής του πετρελαίου κίνησης, ενήργησε ως ένα τεράστιο κίνητρο για εκείνους που αγωνίζονταν με τα έξοδα ταξιδιού. Οι πωλήσεις των νέων πετρελαιοκίνητων οχημάτων εκτινάχθηκαν από λιγότερο από το 20% σε πάνω από 60%, αλλά μέχρι στιγμής οι οικονομικές πιέσεις έχουν μειώσει τον όγκο της κυκλοφορίας, αποτρέποντας μια πιθανή επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ωστόσο, ο τριπλασιασμός του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης επέφερε μεγάλες αλλαγές στους ήδη πιεσμένους Έλληνες, που στράφηκαν στην καύση ξύλου. Η χειμερινή ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε κατά περίπου 30% στη Θεσσαλονίκη το 2013 και η τοξικότητα του αέρα επιδεινώθηκε κυρίως τα βράδια, όπου οι κάτοικοι ανάβουν τα τζάκια τους. Η ανάλυση του χειμερινού αέρα στην Αθήνα δείχνει ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν ανάβουν μόνο ξύλα για να ζεσταθούν. Μαζί με τις χημικές ουσίες από την καύση του ξύλου, οι επιστήμονες βρήκαν σωματίδια μολύβδου, αρσενικού και καδμίου που δείχνουν ότι οι Έλληνες καίνε επίσης βαμμένα και επεξεργασμένα ξύλα καθώς και τα σκουπίδια τους, για να ζεσταθούν.
 

Κόσμος

Σύνοδος G7: Διαδηλωτές ζητούν από τους ηγέτες δράση για το Κλίμα - φωτο

διαδηλωτές

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησαν στο Φάλμουθ της Κορνουάλης χιλιάδες οικολόγοι ακτιβιστές, που ζητούν από τους ηγέτες της G7 να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ακτιβιστές φορώντας μάσκες, ντυμένοι στα κόκκινα, έκαναν πορεία με τύμπανα, που διοργάνωσε η οργάνωση Extinction Rebellion, περίπου 35 χιλιόμετρα από τον τόπο της Συνόδου, στην πόλη που φιλοξενείται το κέντρο Τύπου.

Δεκάδες άνθρωποι ντύθηκαν στα κόκκινα, θέλοντας να δείξουν τον κίνδυνο από τον ρυθμό εξαφάνισης ειδών και βρέθηκαν στην κορυφή της πομπής. Κάποιοι άλλοι φορούσαν μάσκες με πρόσωπα των ηγετών. Κάποιοι άλλοι ντύθηκαν με μαγιό άλλου αιώνα. Επίσης, μετείχαν και ακτιβιστές της Oxfam, μη κυβερνητικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας που ξάπλωσαν στις ξαπλώστρες μιας ακτής του Φάλμουθ για να κοροϊδέψουν την αδράνεια των υπευθύνων για το κλίμα.

Επίσης, προσποιήθηκαν ότι γινόταν μια μάχη γύρω από μια τεράστια σύριγγα, με την Oxfam να τάσσεται υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας η οποία θα επιτρέψει μια μαζική παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19.

 

Η G7 αναμένεται να συζητήσει αύριο, Κυριακή, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας, ετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), που θα διεξαχθεί τη Γλασκόβη (Σκωτία) τον Νοέμβριο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

EURO 2020: Σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο ο Έρικσεν που κατέρρευσε στο γήπεδο

Λευκορωσία: Παρέμβαση Μέρκελ ζητούν οι γονείς του φυλακισμένου Ρομάν Προτάσεβιτς