Εκλογές 2019

Ηράκλειο: Ο Γιώργος Λογιάδης βουλευτής του ΜεΡΑ25 - Η απόφαση Βαρουφάκη για την έδρα

λογιαδης βαρουφακης.jpg

Την έδρα του ΜέΡΑ25 στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 σημειώνεται ότι ο εκλογικός νόμος επιβάλει στον επί κεφαλής κάθε κόμματος να επιλέξει την ή τον εν δυνάμει εκλεγμένο, με σταυρό, βουλευτή που θα μείνει εκτός Βουλής. «Εν προκειμένω, ένας εκ των τριών συνοδοιπόρων του ΜέΡΑ25 που ακολουθούν θα πρέπει να μείνει εκτός Βουλής, με απόφαση του κόμματος: Γιώργος Λογιάδης (Ηράκλειο, Κρήτης), Φωτεινή Μπακαδήμα (Β' Πειραιά), Σοφία Φουντουκίδου (Α' Θεσσαλονίκης)». Τελικά, ο Γιώργος Λογιάδης θα είναι βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος.

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, η σχετική απόφαση ελήφθη «στη βάση κοινά αποδεκτής αρχής: Κρατούν την έδρα οι συνοδοιπόροι που εντάχθηκαν νωρίτερα από άλλους στο κίνημα του DiEM25-ΜέΡΑ25 με συνεχή παρουσία στην κινηματική δουλειά μας. Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί αξιολόγηση ούτε και σηματοδοτεί κάποια ιεραρχία στην βάση "επετηρίδας". Απλά, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε έναν κανόνα που να μην δίνει την εξουσία σε κάποιον, ούτε καν στον Γραμματέα, να προβεί σε αξιολόγηση των υποψηφίων βουλευτών».

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης να καταλάβει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, «δεδομένου ότι η συνοδοιπόρος Σοφία Φουντουκίδου (Α' Θεσσαλονίκης) είναι το πιο πρόσφατο μέλος του ΜέΡΑ25».

Πολιτική

Το σχέδιο του ΜέΡΑ25 για "οριστική λύση στα κόκκινα δάνεια"

μερα25

«Το ΜέΡΑ25 παρουσίασε με την ημερίδα του στον Ελληνικό Λαό το Εθνικό Σχέδιο για την οριστική λύση σε μια ανοιχτή πληγή που μπορεί και πρέπει να κλείσει – αυτή των κόκκινων δανείων χωρίς πλειστηριασμούς και χωρίς εξώσεις, με προστασία των δανειοληπτών και εξυγίανση των τραπεζών» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του «κλείνοντας» τις εργασίες της ημερίδας «Κόκκινα Δάνεια: Η σημερινή πραγματικότητα – προτάσεις για λύση». Και υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ25 θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στη βουλή, προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Χριστίνα Ανδρέου, μέλος της Γραμματείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα που χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας συντάχθηκε με την άμεση αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος με ενιαία «κοινωνική αντιπολίτευση» για να αναχαιτιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ ειδικά όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι με την πρόταση μας αυτή πετυχαίνουμε 1ον την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με την εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων» και τη δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού αντιμετώπισης τους 2ον τον τερματισμό των εξώσεων και πλειστηριασμών μικρομεσαίων περιουσιών. Την άμεση επανένταξη των «κόκκινων δανειοληπτών» στην οικονομική δραστηριότητα 3ον τον αντικειμενικό εντοπισμό των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών» από το συμβούλιο εκκαθάρισης και 4ον τον τερματισμό του φαύλου κύκλου που υπονομεύει τις τράπεζες και την κοινωνική συνοχή.

Αναλύοντας την πρόταση του ΜέΡΑ25 ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι σύμφωνα με αυτήν ιδρύεται Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών στην οποία μεταφέρονται άμεσα από τις τράπεζες όλα τα «κόκκινα δάνεια».

Στις τράπεζες παρέχονται τίτλοι της ΔΕΑΔΙΧ(μάλιστα ονόμασε την νέα αυτή εταιρεία «Οδυσσέα» σε αντιδιαστολή με τον…«Ηρακλή» της σημερινής κυβέρνησης γιατί όπως χρειάζεται οξυδέρκεια και ευφυΐα και γιατί ο ελληνικός λαός δεν είναι «κόπος του Αυγεία» για να…εκκαθαριστεί όπως νομίζει η ΝΔ) ίσης ονομαστικής αξίας. Νομοθετείται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας και επιχειρηματικών χώρων, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί. Ιδρύεται Συμβούλιο Εκκαθάρισης αποτελούμενο από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, των κομμάτων, των τραπεζών, των δανειοληπτών και κληρωτούς πολίτες.

Αυτό το συμβούλιο συντάσσει κανόνες εντοπισμού των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών» των οποίων τα ακίνητα διακρατεί η ΔΕΑΔΙΧ. Για πρώτες κατοικίες, λειτουργούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ο «Οδυσσέας» κρατά «παγωμένα» στα βιβλία της τα «κόκκινα δάνεια» Οι δανειολήπτες καταβάλουν μια μηνιαία εισφορά «διατήρησης δικαιώματος χρήσης και συνιδιοκτησίας» το ύψος της οποίας προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα τρίτο των καθαρών εισοδημάτων του δανειολήπτη. Τέλος όταν η αγορά ανακάμψει και η αξία του ακινήτου υπερβεί την ονομαστική αξία του δανείου γίνεται η τελική διευθέτηση.