Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 8 επεισόδια τρόμου στο θρίλερ του ΕΝΦΙΑ

Image
ekriti, image not found
 clock 14:41 | 16/11/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε... κατάρα για τη ΝΔ εξελίσσεται τελικά ο ΕΝΦΙΑ, καθώς έναν χρόνο τώρα -από την ημέρα της... γέννησής του μέχρι και την Παρασκευή που τέθηκε εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων- μόνον προβλήματα δημιούργησε στο εσωτερικό της πλειοψηφίας και δη στο «γαλάζιο» τμήμα της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα, το πρόβλημα. «Ηταν όχι απλά λάθος, αλλά λαθάρα...», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον βουλευτή Γ. Βλάχο για το θέμα της ένταξης του ΕΝΦΙΑ στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, κάτι που τελικά διορθώθηκε με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Παρασκευή.

Στο εσωτερικό της ΝΔ, αν και όλοι συμφωνούσαν από την πρώτη στιγμή ότι η χώρα δεν είχε δίκαιο και αναλογικό φόρο επί της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, όταν ετέθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό θέμα αντικατάστασης του ΕΕΤΗΔΕ (βλ:. χαράτσι της ΔΕΗ), οι περισσότεροι εκ των βουλευτών επιχειρούσαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους να ακυρώσουν την όλη προσπάθεια, θεωρώντας ότι έτσι προστατεύουν τη λεγόμενη μεσαία τάξη και συγκεκριμένα τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της κοινωνίας και κατά συνέπεια τη δική τους θέση στο πολιτικό σύστημα. Στο ερώτημα, ωστόσο, με τι θα έπρεπε να αντικατασταθεί το «χαράτσι της ΔΕΗ», ουδείς μπορούσε να απαντήσει...

Οι συζητήσεις για τη μετάβαση από το χαράτσι

1 Στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο το θέμα ετέθη για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε την άποψη ότι το «χαράτσι» ήταν άδικο και έπληττε αδιακρίτως τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης που είχαν. Η απόφαση για την αντικατάστασή του από ένα δίκαιο και -προπαντός- πιο αναλογικό φόρο ελήφθη σε συνεννόηση με τον Ευ. Βενιζέλο, με δεδομένο ότι τα 2,6 δισ. ευρώ που εισέπραττε το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να χαθούν σε καμία περίπτωση. Τον σχεδιασμό εκείνη την περίοδο τον ανέλαβε αρχικά το υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο χρόνος άρχιζε να κυλά, χωρίς όμως να βρίσκεται λύση με δεδομένο ότι η χώρα δεν διαθέτει ούτε Περιουσιολόγιο, ούτε Κτηματολόγιο σε τέτοια έκταση που να έπρεπε ηλεκτρονικά να καταγράφουν και αντίστοιχα ποσά που θα έπρεπε να πληρωθούν ως φόροι.

Το πρώτο ντιλ με τους δανειστές

2 Εκείνη την περίοδο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Σαμαράς ζητεί την παρέμβαση του Χρ. Λαζαρίδη, του στενού του συνεργάτη και του ανθρώπου των δύσκολων αποστολών του Μεγάρου Μαξίμου. Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στον κ. Σαμαρά και αμέσως μετά στον κ. Στουρνάρα. Στόχος του ήταν τα ποσά από τα ακίνητα να μοιραστούν δικαιότερα και στο τέλος να πληρώνουν περισσότεροι πολίτες λιγότερα ποσά. Η τρόικα -εκείνη την περίοδο- εκφράζει ενστάσεις και ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Τελικά ο νόμος ψηφίζεται από τη Βουλή, με τη σιωπηρή αποδοχή των δανειστών. Στο κυβερνητικό επιτελείο μιλούν για μονομερή απόφαση, ενώ ορισμένοι τονίζουν ότι επρόκειτο για έναν άθλο, με δεδομένο ότι η χώρα δεν είχε τα στοιχεία πάνω στα οποία θα μπορούσε να «πατήσει» ο νέος αυτός φόρος και να έχει το στοιχείο της Δικαιοσύνης.

Ο πόλεμος «μαντριών» και διαμερισμάτων

3 Οι βουλευτές πείθονται ύστερα από σειρά συναντήσεων που είχαν με τους κ. Στουρνάρα, Σταϊκούρα και Λαζαρίδη ότι και η Ελλάδα έπρεπε να έχει έναν φόρο επί της ακίνητης περιουσίας. Είχε προηγηθεί μία πρώτη δημόσια διαμάχη μεταξύ των βουλευτών κέντρου (βλ.: Α' και Β' Αθηνών) και της περιφέρειας για το ποια ακίνητα θα πρέπει να επιβαρυνθούν.

Τα παράλογα που έδειξε το ΤΑXIS

4 Η εφαρμογή του, ωστόσο, καθυστερεί... Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο στην πορεία προς τις «διπλές εκλογές» του περασμένου Μαΐου. Εν μέσω θέρους, τελικά, η Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων προωθεί -μέσω TAXIS- τα σχετικά σημειώματα προς τους πολίτες.

Οι πάντες αιφνιδιάζονται όταν βλέπουν τη χρέωση υπερβολικών ποσών για αγροτεμάχια και μη εκμεταλλεύσιμα οικόπεδα. Ξεσπά σάλος, με τους βουλευτές της ΝΔ να κάνουν διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Παρέμβαση Μαξίμου μετά την... επανάσταση

5 Η κυβέρνηση δέχεται βολές εκ των έσω και ο ΕΝΦΙΑ αναδεικνύεται ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά. Ενα 48ωρο αργότερα, με εντολή του πρωθυπουργού ανακοινώνεται ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να αγνοήσουν τα πρώτα εκκαθαριστικά και πως άμεσα θα γίνει η διόρθωση. Οι ευθύνες επιρρίπτονται στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα στον κ. Καραβίτη, συνεργάτη του μέχρι πρότινος υπουργού Γ. Στουρνάρα. Η «θύελλα» σταματά μόνον όταν γίνονται επίσημες ανακοινώσεις και παρέχονται οι διαβεβαιώσεις στους βουλευτές της ΝΔ.

Το μεγάλο παζάρι για τον αριθμό των δόσεων

6 Μετά το τέλος της θερινής ραστώνης, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα επαναλαμβάνονται. Στην αρχή στο Παρίσι και στη συνέχεια στην Αθήνα. Ο ΕΝΦΙΑ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων, μόνον που αυτήν τη φορά το θέμα είναι ο αριθμός των δόσεων.

Η κυβέρνηση θέλει πολλές δόσεις, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, οι οποίοι έχουν μπροστά τους τον φόρο εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.

Η τρόικα αντιδρά και ζητεί ο φόρος να εισπραχθεί μέσα στο '14. Η αντιπαράθεση εξελίσσεται και μέσω των e-mails, με τους βουλευτές της ΝΔ να δηλώνουν και πάλι οργισμένοι.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών, όπως είναι οι κ.κ. Τζαμτζής, Βλάχος, Πιπιλή κ.ά., είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Υστερα από πολλές προσπάθειες η κυβέρνηση πετυχαίνει ο ΕΝΦΙΑ να εισπραχθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις που θα φτάσουν μέχρι και τον Φλεβάρη του '15. Το μέτωπο με επίκεντρο τον ΕΝΦΙΑ κλείνει και πάλι...

Το λάθος στη... μετάφραση από τη ΔΕΘ

7 Στις αρχές Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί την καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ. Εξαγγέλλει φοροελαφρύνσεις και για πρώτη φορά μιλά επισήμως για την ανάγκη διευκόλυνσης των πολιτών που οφείλουν στο Δημόσιο. Ξεκινά αμέσως ένας «χορός» σεναρίων γύρω από τις ρυθμίσεις οφειλών.

Στις αρχές Οκτώβρη ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, γίνεται πιο συγκεκριμένος.

Περιγράφει το πλαίσιο της πρωτοβουλίας, μιλά για την ανάγκη επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών και τονίζει ότι ο ρυθμίσεις θα αφορούν χρέη περασμένων ετών.

Ωστόσο και πάλι το μήνυμα του πρωθυπουργού αλλοιώνεται από τις υπηρεσίες.

Διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στις ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν τα πάντα και όταν το σχετικό νομοσχέδιο φτάνει στη Βουλή αναφέρει επί λέξει ότι στις ρυθμίσεις θα εισαχθούν «και οι βεβαιωμένες και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Η «κάρτα» της τρόικας και η τροπολογία

8 Ο νόμος ψηφίζεται, αλλά η τρόικα αντιδρά, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται το δημοσιονομικό κενό του '15 και ότι δημιουργούνται νέες «τρύπες» στο μέλλον...

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκβιάζουν με «όχημα» τον ΕΝΦΙΑ και απειλούν ουσιαστικά με αναβολή της επίσκεψής τους στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση θέτει εκτός ρυθμίσεων τον ΕΝΦΙΑ και εν μέσω καταιγισμού πολιτικών αντιδράσεων και πάλι ψηφίζει τη σχετική τροπολογία.

Κάπως έτσι φαίνεται να τελειώνει η... περιπέτεια της κυβέρνησης με τον φόρο ακίνητων.

Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση είναι αναμφισβήτητο.

Το μέγεθος και το αν αυτό μπορεί να περιοριστεί είναι στοιχεία που θα φανούν το επόμενο διάστημα...

Πάντως η ψηφοφορία «πλήγωσε» τη συγκεβέρνηση με δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν «παρών» (Κακλαμάνης, Κασσής).

Πηγή: Εθνος

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis