Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβληματίζει τους ξένους οίκους η χαμηλή ζήτηση φθηνών δανείων από την ΕΚΤ
Προβληματίζει τους ξένους οίκους η χαμηλή ζήτηση φθηνών δανείων από την ΕΚΤ
 clock 23:15 | 22/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Η διαφαινόμενη έλλειψη ζήτησης για τα πολύ φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι αρνητική (credit negative) για την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών και των τραπεζών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Moody' s.

Η ΕΚΤ χορήγησε την περασμένη εβδομάδα στις τράπεζες το συνολικό ποσό των 83 δισ. ευρώ - αρκετά χαμηλότερο από τις προβλέψεις - κατά ως μία πρώτη από μία σειρά «ενέσεων» χρηματοδότησης, με τις οποίες ελπίζει να διατηρήσει τη χορήγηση δανείων τόσο φθηνή, ώστε να αναθερμανθεί η ζήτηση πιστώσεων από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Αν και οι τράπεζες έχουν μία ακόμη ευκαιρία να αντλήσουν ρευστότητα πριν από τα Χριστούγεννα, όταν θα έχει τελειώσει ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι ενδείξεις της περασμένης εβδομάδας δεν είναι ενθαρρυντικές.

«Η υποτονική ζήτηση κεφαλαίων... είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των οικονομιών της Ευρωζώνης, επειδή αντανακλά πιθανότατα έναν συνδυασμό πολύ λίγων επικερδών ευκαιριών δανεισμού για τις τράπεζες και τη συνεχιζόμενη επιθυμία τους για απομόχλευση και μείωση του κινδύνου. Κατ' επέκταση, το ασθενέστερο περιβάλλον για ανάπτυξη είναι αρνητικό για τις χώρες», δήλωσε η αντιπρόεδρος του οικου Μαρί Ντιρόν. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis