Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέχρι και ποτό από σπανάκι στη Γιορτή Σπανακιού στη Θεσσαλονίκη

Image
Μέχρι και ποτό από σπανάκι στη Γιορτή Σπανακιού στη Θεσσαλονίκη
 clock 12:50 | 18/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Πίτες, λουκουμάδες αλλά και... ποτό σπανακιού -εδέσματα ιδιαίτερα, για απαιτητικούς ουρανίσκους- θα γευτούν όσοι βρεθούν στη Γιορτή Σπανακιού που διοργανώνεται μεθαύριο, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην Αγία Παρασκευή Θέρμης.

Τριάντα γυναίκες του χωριού, ηλικίας από 28 έως 80 ετών, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ετοιμάσουν την περίφημη πλέον σπανακόπιτα των 300 κιλών, που ψήνεται στον φούρνο του χωριού, αλλά και μια σειρά από άλλα "καλούδια" προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες της Γιορτής, που παραδοσιακά υπερβαίνουν τους 3000 κάθε χρόνο (από το 2001, οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη διοργάνωση).

Μεγάλη είναι και η αγωνία για τον διαγωνισμό γευσιγνωσίας, στον οποίο, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής Μαρία Τζιόλα-Τζιουβάκα, παρουσιάζονται καινοτόμες συνταγές. Πέρυσι, το πρώτο βραβείο απέσπασε μια 30χρονη που έφτιαξε γλυκιά τούρτα από σπανάκι.

   Η Γιορτή Σπανακιού κάθε χρόνο πλαισιώνεται και από μια σειρά άλλων εκδηλώσεων (π.χ. μουσικές με την παραδοσιακή ορχήστρα της περιοχής) ενώ οι επισκέπτες, εκτός από τα εδέσματα με βάση το σπανάκι, τα οποία και θα μπορέσουν να γευτούν, θα παίρνουν φεύγοντας μια σακούλα με σπανάκι κι ένα βιβλιαράκι με συνταγές, με βάση -φυσικά- το σπανάκι.

   Φιλικό με την καρδιά, ωφέλιμο για τα οστά

   Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

   Oι επιστήμονες μελετούν εκτενώς τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπανακιού, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση "International Journal of Cancer" το Δεκέμβριο του 2007, διαπιστώθηκε μια ακόμη ιδιότητα του σπανακιού: ότι προστατεύει σημαντικά από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

   Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά- μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί σε αυτό 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό επιβεβαιώνεται από ευρύτατες επιδημιολογικές μελέτες του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίες απέδειξαν ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, μαζί με τα φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, είναι ιδιαίτερα καρδιοπροστατευτικά.

   Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), τα κραμβοειδή (όπως το μπρόκολο) και τα εσπεριδοειδή συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

   Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ- ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιταμίνη Κ επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Nutrition in Clinical Practice" προτείνει την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Κ στο πλαίσιο της προστασίας των οστών. Η κατανάλωση σπανακιού φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Journal of Neuroscience" και πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis