Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά, παραμένουν σκλάβοι στον 21ο αιώνα

Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά, παραμένουν σκλάβοι στον 21ο αιώνα
 clock 09:21 | 03/12/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Αρχής γενομένης από τον 18ο αιώνα, η σκλαβιά έχει... εξαλειφθεί όχι μια, αλλά πολλές φορές ανά την υφήλιο: από τον Ροβεσπιέρο στη Γαλλία το 1794, από τον πρόεδρο Λίνκολν στις ΗΠΑ το 1865, από την Κοινωνία των Εθνών στη Γενεύη το 1926, από τον ΟΗΕ στο Παρίσι το 1948 κ.ά.

Πίσω στο παρόν ωστόσο, ακριβώς 66 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (σύμφωνα με την οποία, «κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής»), οι σύγχρονοι σκλάβοι ανέρχονται παγκοσμίως σε δεκάδες εκατομμύρια. Με αφορμή μάλιστα τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας, είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που συγκλονίζουν.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι περίπου 21 εκατ. άνθρωποι ζουν σήμερα σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας. Η οργάνωση «Walk Free Foundation» (που δημοσιεύει το Global Slavery index) ανεβάζει τον αριθμό στα 36 εκατ. και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στα 22 εκατ., ενώ άλλες πηγές τον τοποθετούν κοντά στα 27 εκατ.

Οσο για την ταυτότητα των σύγχρονων δούλων, αυτοί είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα (σε ποσοστό 70%) γυναίκες και παιδιά.

Η Unicef και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολογίζουν συγκεκριμένα σε περισσότερα από 168 εκατ. τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών που ζουν υπό τον ζυγό της παιδικής εργασίας παγκοσμίως (τα περίπου 85 εκατ. εξ αυτών μάλιστα σε εξαιρετικά «επισφαλείς» συνθήκες), με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο κυρίως στην Αφρική.

Μαυριτανία
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μαυριτανίας (βορειοδυτική Αφρική) όπου οι σκλάβοι αντιστοιχούν στο 4% του συνολικού πληθυσμού. Το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθεί κυρίως σε χώρες όπως η Ινδία (όπου περί τα 14 εκατ. ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς), η Κίνα (3 εκατ.), το Πακιστάν (2 εκατ.) και η Ρωσία (1 εκατ.), ενώ σε περίπου 1 εκατ. υπολογίζονται σήμερα και οι σκλάβοι συνολικά στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά, μόλις πριν από μερικές ημέρες, οι βρετανικές Αρχές έκρουσαν επισήμως τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς ανέρχονται σήμερα σε 10.000 με 13.000.

Πάνω από 10.000 υπολογίζεται ότι ζουν στη Γερμανία, πάνω από 1.000 στη Σουηδία και περισσότερες από 60.000 στις ΗΠΑ.

Οταν μιλάμε για δούλους εν έτει 2014, μιλάμε ουσιαστικά για ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας (σε εργοτάξια, χωράφια, καράβια κ.α.) χωρίς να έχουν ελευθερία κινήσεων (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των οικιακών βοηθών που ζουν σαν φυλακισμένοι).

Μιλάμε επίσης για τα θύματα δικτύων παιδικής εργασίας και πορνείας, για παιδιά που στρατολογούνται με τη βία σε πεδία μαχών, για γυναίκες που πωλούνται παρά τη θέλησή τους σε μέλλοντες συζύγους ωσάν περιουσιακό στοιχείο κ.ά.

Οσο για τα κέρδη, αναφέρει η εφημερίδα Το Έθνος,  από τη σύγχρονη δουλεία, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας τα υπολογίζει παγκοσμίως σε περίπου 150 δισ. δολ. κάθε χρόνο. Ο Πάπας Φραγκίσκος έσπευσε χθες από την πλευρά του να θίξει το θέμα χαρακτηρίζοντας τη δουλεία «φριχτή μάστιγα» και υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στον κόσμο «γίνεται χειρότερη μέρα με την ημέρα».

Μαζί με τον Πάπα, και άλλοι 14 εκπρόσωποι των μεγαλύτερων θρησκευτικών δογμάτων υπέγραψαν χθες στο Βατικανό διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη της «σύγχρονης δουλείας» και της «εμπορίας ανθρώπων» έως το 2020.

«Δεσμευόμαστε σήμερα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό στους κόλπους των θρησκευτικών μας κοινοτήτων και πέρα από αυτές, ώστε να εργαστούμε από κοινού για την ελευθερία όλων όσοι είναι θύματα δουλείας και για να έχουν ξανά το μέλλον που τους ανήκει», σημείωσαν στην κοινή τους διακήρυξη οι θρησκευτικοί ηγέτες.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis