Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινές δηλώσεις Βενιζέλου - ΥΠΕΞ Ρουμανίας για την Ανατ . Ευρώπη

Image
Κοινές δηλώσεις Βενιζέλου - ΥΠΕΞ Ρουμανίας για την Ανατ . Ευρώπη
 clock 07:38 | 08/05/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με ΥΠΕΞ Ρουμανίας κ. Titus Corlăţean (Θεσσαλονίκη, 07.05.2014)

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στη Θεσσαλονίκη τον αγαπητό φίλο, Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, τον κύριο Titus Corlatean.

Η Ελλάδα και η Ρουμανία διατηρούν ένα εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων. Συνεργαζόμαστε, παραγωγικά, σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε αυτό το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεών μας.

Το εξάμηνο αυτό, η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Ρουμάνος συνάδελφος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματα της Προεδρίας μας. Αλλά και η Ρουμανία ασκεί, με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Προεδρία στον SEECP που είναι η περιφερειακή οντότητα συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Δέχθηκα, με πολύ μεγάλη χαρά, την πρόσκληση του συναδέλφου μου να μετάσχω στην Υπουργική Σύνοδο αυτής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Ιούνιο, στο Βουκουρέστι. Αποδίδουμε και οι δυο πλευρές πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία μας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας. Σε λίγο θα έχουμε την τριμερή υπουργική συνάντηση.

Ενόψει της αυριανής Υπουργικής Διάσκεψης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαιώσαμε την κοινή μας θέση για την ευρωατλαντική πολιτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Φυσικά, μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα, και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα, καθώς η ιδέα που κυριαρχεί σε όλα τα Βαλκάνια, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η ιδέα της διασυνδεσιμότητας Στόχος μας είναι να λειτουργεί μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αγορά ενέργειας.

Με τις σκέψεις αυτές, υποδέχομαι και πάλι με πολύ μεγάλη χαρά τον αγαπητό συνάδελφο και τον παρακαλώ να λάβει το λόγο.

Τ. CORLATEAN: Σας ευχαριστώ πολύ. Ήθελα να πω ότι αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του αξιότιμου συναδέλφου και φίλου μου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Βενιζέλου. Πρώτα απ’ όλα, είναι μια διμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρουμανίας, που είναι όχι μόνο δυο φίλες χώρες, αλλά και σημαντικοί παράγοντες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με σημαντικές και ευθυγραμμισμένες θέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και βέβαια, με την Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μια πλευρά και την Προεδρία της Ρουμανίας στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από την άλλη.

Μιλώ για μια σχέση που είναι πολύ ισχυρή, με συνεχείς συναντήσεις. Ήταν στην προηγούμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα, λίγους μήνες πριν, που αποφασίσαμε αυτή τη Σύνοδο μεταξύ της Ελληνικής Προεδρίας και της Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση έχει συμβολισμό ευρωπαϊκό, αλλά, επίσης, συμβολίζει την πολύ καλή συνεργασία στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Και πριν επισημάνω, σύντομα, κάποια άλλα σημεία, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια της Κυβέρνησης της Ρουμανίας, για τις εξαιρετικές επιδόσεις της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πρόοδο και τα επιτεύγματά της σε σημαντικά θέματα.

Πρώτα απ’ όλα, στα οικονομικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οικονομική και νομισματική ένωση και στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, αλλά, επίσης, και σε συγκεκριμένα σημεία που σχετίζονται, για παράδειγμα, με την ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στην οποία η Ρουμανία αποδίδει μεγάλη σημασία.

Πρώτα απ’ όλα, είναι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας που η ελεύθερη είσοδος των πολιτών της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε πραγματικότητα, στις 28 Απριλίου, και σύντομα θα υπογραφεί η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό πιστώνεται στην ηγεσία της Ελλάδας πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συζητήσαμε, βέβαια, και ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία είναι η πολιτική συνεργασία στην υποστήριξη της Διαδικασίας Διεύρυνσης με τις χώρες της περιοχής.

Τόσο η Ρουμανία, όσο και η Ελλάδα, υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή προοπτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συζητήσαμε, βέβαια, το ενδιαφέρον μας για την ενεργειακή ασφάλεια και εδώ, θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω το ενδιαφέρον που να έχουμε για μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αγορά ενέργειας με τη συμβολή, επίσης, της χώρας μου, της Ρουμανίας, στην διαφοροποίηση της προσφοράς πηγών ενέργειας. Και πιστεύω ότι μοιραζόμαστε το ίδιο ενδιαφέρον στο να αναπτύξουμε αυτούς τους διαδρόμους και τους διασυνδετήριους αγωγούς.

Συζητήσαμε, βέβαια, και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, που έχουν να κάνουν με την Ουκρανία και τη Δευτέρα θα έχουμε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνει αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων.

Μετά από μια πρώτη ανάγνωση, των τελευταίων εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την Ουκρανία μπορούμε να καλωσορίσουμε, και προσωπικά, καλωσορίζω, ως έχουσα θετική κατεύθυνση, την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Προέδρου αναφορικά με την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη διαδικασία πολιτικού διαλόγου εντός της Ουκρανίας και αναφορικά με το αίτημά του για αναβολή του δημοψηφίσματος που είχε προγραμματιστεί για τις 11 Μαΐου σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Πιστεύω ότι πρέπει να πρυτανεύσει η πολιτική διαδικασία και όχι η στρατιωτική δράση.

Και φυσικά, με τη σκέψη στην τριμερή συνάντηση που ακολουθεί αμέσως μετά και στη συνάντησή μας με το Βούλγαρο συνάδελφό μας και στην αυριανή συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Βαλκανικής -που είναι, βέβαια, ένα από τα σημαντικά στοιχεία της Ελληνικής Προεδρίας- επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στο διάλογο και στην ευρωπαϊκή προοπτική την Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σας ευχαριστώ πολύ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη ΝΕΡΙΤ Διονύσης Μποτώνης, κύριε Αντιπρόεδρε, κύριε Υπουργέ, επειδή αναφερθήκατε πολύ στον τομέα της ενέργειας. Η ενέργεια είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει διεθνώς την οικονομία και επηρεάζει κράτη, χώρες, λαούς. Το βλέπουμε και αυτό με τον αγωγό ΤΑΡ. Θέλετε να μας πείτε για το ρόλο της Ρουμανίας στο νέο ενεργειακό τοπίο και ποιος είναι αυτός που θα παίξει στην επόμενη περίοδο;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτή είναι μια ερώτηση που, στην ουσία, απευθύνεται σε εσάς. Είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσετε, εν συντομία, την ενεργειακή πολιτική της Ρουμανίας στην περιοχή.

Τ. CORLATEAN: Ωραία, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, αναφερόμενος, πρώτα απ’ όλα ότι κύρια αρχή, είναι η αρχή της διαφοροποίησης της προέλευσης και των πηγών ενέργειας, μέσω της διεύρυνσης και της εγγύησης της ανεξαρτησίας της ενεργειακής ασφάλειας των ευρωπαϊκών χωρών και, ιδίως, των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η Ρουμανία υποστηρίζει το δικαίωμα του κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. να χρησιμοποιεί τις δικές του πηγές ενέργειας και να αναπτύσσει το δικό του ενεργειακό μείγμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, βέβαια, κατά περίπτωση, αέριο, καθώς και σχιστολιθικό αέριο, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Ρουμανίας. Μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και την αξιοποίηση νέων πηγών στην υφαλοκρηπίδα της Μαύρης Θάλασσας, όπως με την περίπτωση της Ρουμανίας, και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο υποστηρίζουμε ενθέρμως τη διαδικασία ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής αγοράς.

Αυτό συνεπάγεται ανάπτυξη διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και ηλεκτρισμού που θα δώσουν την ευκαιρία σε διαφορετικές χώρες που έχουν διαφορετικές πηγές ενέργειας να μεταφέρουν ενέργεια σε χώρες που την έχουν ανάγκη και βέβαια με φτηνότερο τίμημα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Βέβαια, καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση και σε άλλες πηγές ενέργειας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ο ΤΑΡ, στην περίπτωση της Ρουμανίας μπορεί να είναι κάποιες άλλες ενεργειακές πηγές. Αλλά, στο τέλος, μπορούμε να προχωρήσουμε -είναι μια παλιά ιδέα που την ανέφερε ο κ. Βενιζέλος πριν πολλά χρόνια- σε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αγορά. Αυτό θα προσφέρει την ευκαιρία για ανάπτυξη σε πολλές χώρες.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απλώς, να κάνω και εγώ μια δήλωση, αναφερόμενος στα όσα είπε ο Πρόεδρος Πούτιν σήμερα. Θεωρούμε ότι η δήλωση αυτή είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση.

 

Κάθε συμβολή προς την αποκλιμάκωση, κάθε προσπάθεια που συντελεί στην ανεύρεση και στην εφαρμογή μιας λύσης που συμπεριλαμβάνει όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, όλες τις περιοχές, όλες τις εθνότητες, όλες τις γλωσσικές ομάδες, είναι καλοδεχούμενη γιατί πρέπει να αποφύγουμε τον εμφύλιο πόλεμο, πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis