Ειδήσεις

Οικονομία

FT: «Οι ελπίδες της Ελλάδας να αποχαιρετίσει το Μνημόνιο εξανεμίζονται»

«Οι ελπίδες της Ελλάδας να αποχαιρετίσει το Μνημόνιο εξανεμίζονται», αναφέρουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας που πιθανότατα θα αποφασίσει την τεχνική παράταση του προγράμματος, χωρίς να είναι σαφές για πόσο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα Κέριν Χόουπ σε δημοσίευμα του imerisia.gr : "Η παράταση του Μνημονίου θα στερήσει από τον Αντώνη Σαμαρά την ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον πρωθυπουργό που έδιωξε το ΔΝΤ", προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πόνταρε σε αυτή την εξέλιξη για να ενισχύσει τη θέση της καθώς βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με καταλύτη την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει ορατό.

Κατά τους FT, «μέρος του προβλήματος ήταν οι εσφαλμένοι υπολογισμοί της Αθήνας σε σχέση με την ικανότητά της να απευθυνθεί στις χρηματαγορές για να καλύψει μέρος τις ανάγκες της. Όπως είπε τον Οκτώβριο, ο κ. Σαμαράς ήλπιζε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο.

Όμως, οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και καθώς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα ύψη, η κυβέρνηση εξωθήθηκε σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής με σκληρούς όρους.

Wall Street Journal

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ανάλυση της Wall Street Journal που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα για μια ακόμα φορά αντιμετωπίζει «δίδυμη» πολιτική και οικονομική κρίση. «Εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με την τρόικα, τότε η πολιτική ένταση στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατακόρυφα», σημειώνει η εφημερίδα. «Αυτό θα μπορούσε να πλήξει καίρια την κυβέρνηση και να οδηγήσει τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Από την άλλη, εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ίσως η συμφωνία με την τρόικα να παραμείνει στον «πάγο»», σημειώνει η εφημερίδα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράτασης του Μνημονίου, η WSJ φιλοξενεί απόψεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης που λέει ότι οι περισσότερες χώρες επιθυμούν εξάμηνη παράταση «για να αποφευχθούν μελλοντικά ατυχήματα», τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει παράταση λίγων εβδομάδων. Αναφέρεται τέλος ότι η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της δεν αποκαταστάθηκε ποτέ από τον Οκτώβριο και τις διακηρύξεις της Αθήνας περί «καθαρής εξόδου», με την στάση της τρόικας από τότε να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Οικονομία

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της που πλήττονται από την πανδημία

τράπεζα πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, δίνοντας τη δυνατότητα σε δανειολήπτες των οποίων έληξαν οι αναστολές πληρωμών που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων λόγω Covid -19, να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή των δανείων τους σε διάστημα 18 μηνών. Η επαναφορά γίνεται μέσω ειδικού προγράμματος μειωμένων καταβολών, σταδιακά αυξανόμενων (step up), ενώ η ένταξη στο πρόγραμμα διενεργείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και με ασφάλεια, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών.

Οι πληττόμενοι δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, με την πάροδο του εννεαμήνου και τη λήξη των αναστολών, μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες, και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Έτσι, θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους.

Οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς επίσκεψη στο κατάστημα, με τηλεφωνική επικοινωνία με την Τράπεζα, ενώ, με νέα υπηρεσία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρώνεται και εξ αποστάσεως.

Ειδικότερα, το αίτημα αξιολογείται  μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πρόσθετων στοιχείων. Για τη διευκόλυνση των πελατών και την αποφυγή της φυσικής παρουσίας τους στο κατάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινιάζει την υπηρεσία υπογραφής συμβατικών εντύπων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα στοιχεία των πελατών καταχωρούνται μέσω e-mail και στη συνέχεια, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ασφάλεια, με τη λήψη ηλεκτρονικών υπογραφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρέη: Ρύθμιση σε έως 240 δόσεις - Ποιους αφορά

Ανάσα για οφειλέτες: «Κλείδωσε»… κούρεμα χρέους και εξόφληση σε 20 χρόνια

Εφορία: Ρυθμίζονται οφειλές, φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ