Ειδήσεις

Οικονομία

Frankfurter Allgemeine: Η ΕΕ θα αποζημιώσει τους παραγωγούς

Η ΕΕ θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για τις απώλειες που υφίστανται εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο και των γεγονότων στην Ουκρανία, δίνοντας προτεραιότητα στα «ευπαθή προϊόντα», εκτιμά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle

Συγκεκριμένα, σε εκτενή ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της» για προϊόντα όπως τα αγγούρια και τις πιπεριές, ενώ «πρόσφατα είχε ήδη αποφασίσει να στηρίξει την αγορά στα ροδάκινα». Συγκεκριμένα στοιχεία και ποσά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει προϋπολογισμό για ενδεχόμενες αποζημιώσεις συνολικού ύψους 423 εκατομ. ευρώ.

Στις Βρυξέλλες έχει διαμορφωθεί η εκτίμηση ότι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα και την Ισπανία έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ το ίδιο συμβαίνει για τους εξαγωγείς κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις βαλτικές χώρες, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στη ρωσική αγορά. Συνολικά τα ρωσικά αντίμετρα αφορούν αγροτικά προϊόντα συνολικής αξίας 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τη Ρωσία. Πάντως η εφημερίδα εκτιμά ότι «σε ένα πρώτο βήμα» θα δοθεί οικονομική βοήθεια σε παραγωγούς και προμηθευτές ευπαθών προϊόντων, ενώ για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα η ΕΕ τηρεί ακόμη στάση αναμονής.

Η Frankfurter Allgemeine κάνει λόγο για «εξάρτηση» των ευρωπαίων παραγωγών από τη ρωσική αγορά στα ροδάκινα, όπου οι εισαγωγές από την ΕΕ αποτελούν το 78% του συνόλου των ρωσικών εισαγωγών. Σε ευπαθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μάλιστα το 93%, στα μήλα 62%, στα αχλάδια 26%. Πιο χαμηλά είναι τα μερίδια αγοράς των Ευρωπαίων στα τυριά (29%) και το βούτυρο (10%). Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν να παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση τις εξελίξεις στις αγορές, ενώ συγκαλούν και έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί ανησυχία για την ενδεχόμενη προσπάθεια τρίτων χωρών να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να προωθήσουν δικά τους προϊόντα στη ρωσική αγορά, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν οι Ευρωπαίοι. Ως παραδείγματα αναφέρονται η Βραζιλία και η Αίγυπτος. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, «μέχρι στιγμής» δεν έχει εκφραστεί επίσημη διαμαρτυρία, αλλά η ΕΕ θα «καταστήσει σαφές» προς τις χώρες αυτές, ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «μη φιλική συμπεριφορά». Κατά τα άλλα, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine, η ΕΕ εξετάζει πιθανούς τρόπους αντίδρασης στα ρωσικά αντίμετρα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για πιθανή προσφυγή κατά της Μόσχας στα πλαίσια του ΠΟΕ.

πηγή: ΑΜΠΕ

Οικονομία

Χρηματιστήριο: Με άνοδο 0,16% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση

χρηματιστήριο

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές της Lamda Development, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Coca Cola HBC.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 927,29 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,16%.

Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου 2020 (931,21 μονάδες)..

Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 6 μονάδων. Κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 928,29 μονάδες (+0,27%) και κατώτερη τιμή στις 922,30 μονάδες (-0,88%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,55 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 31.425.509 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή σε ποσοστό 0,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,33%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (+1,97%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,40%), της Coca Cola HBC (+1,21%) και της Μυτιληναίος (+0,92%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-1,54%), της Fourlis (-1,35%), του ΟΤΕ (-1,02%) και του ΟΠΑΠ (-0,66%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,23%) και των Βιομηχανικών προϊόντων (+0.73%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-2,54%) και του Εμπορίου (-1,23%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 8.845.613 και 7.808.717 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 10,335 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 7,937 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 73 μετοχές, 45 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τζιρακιάν +15,22% και Μπήτρος Συμμετοχών +13,16%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Moda Bango -5,63% και Μαθιός Πυρίμαχα -4,41%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάξεις χηρείας: Πότε επιστρέφονται οι περικοπές

Ανατιμήσεις στην αγορά - Τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών

Πόσα και που πληρώνουμε με κάρτες