Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tα επαγγέλματα με μέλλον στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΕ

Image
Tα επαγγέλματα με μέλλον στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΕ
 clock 06:10 | 25/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Η κρίση φαίνεται πως αλλάζει δραματικά τον εργασιακό χάρτη στο Νότο της Ευρώπης και ειδικότερα στην Ελλάδα , σύμφωνα και με τα συμπεράσματα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tην τεράστια ανομοιογένεια στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ των χωρών της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης, αποτυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της  για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Βεβαίως ο αρμόδιος Επίτροπος  Λάζλο Αντορ, προσδοκά άμβλυνση των ανισοτήτων μέσω της κινητικότητας των εργαζομένων στην Ε.Ε.

Με άλλα λόγια, η λύση για μια ακόμη φορά είναι … μετανάστευση, έστω εσωτερική, όπως την ονομάζουν , στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, στις χώρες του Νότου, οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης συγκεντρώνονται σε λίγους τομείς, όπως στην υγεία, στις πωλήσεις και στη διοίκηση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το παρατηρητήριο εκτιμά ότι τα δέκα πλέον αναπτυσσόμενα επαγγέλματα είναι:

-σερβιτόροι και μπάρμαν,

-νοσηλευτές και μαίες,

-ανειδίκευτοι εργάτες

-επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα,

-προγραμματιστές λογισμικού,

-οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων,

-νομικά επαγγέλματα,

-μεταφορείς,

-υπάλληλοι γραφείου,

-χειριστές μηχανημάτων τροφίμων

Με μια προσεκτικότερη ανάγνωση δηλαδή διαπιστώνει κανείς ότι το εργασιακό μέλλον θέλει τους Έλληνες κυρίως … εργάτες.

 Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής που καταγράφει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, οι νέοι καλύπτουν, ως επί το πλείστον, θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων και μάλιστα σε τομείς υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από την εποχική ζήτηση.

 

Ένα από τα παράδοξα ωστόσο του πράγματος είναι ότι , η Επιτροπή υπογραμμίζει την «υπερβολική κατάρτιση» του εργατικού δυναμικού στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς όλο και πιο συχνά παρατηρείται η πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις κατώτερες των προσόντων τους.

Δηλαδή, την αδυναμία των νέων λόγω των καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί , να βρουν μια δουλειά ανάλογη των προσόντων τους και των τίτλων σπουδών τους, την αντιστρέφουν και την παρουσιάζουν ως «υπερβολική κατάρτιση».

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στις χώρες του Νότου είναι η αύξηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου αντιπροσώπευαν το 23% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ισπανία και το 20,4% στην Πορτογαλία.

Το γεγονός αυτό, σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης, δεν βοηθά το εργατικό δυναμικό στις χώρες αυτές να βελτιώσει τα επίπεδα δεξιοτήτων του, με συνέπεια να καταγράφονται χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας.

Επισήμανση πάντως που έρχεται σε αντίθεση με τα περί "υπερβολικής κατάρτισης"

Σημειώνεται ότι στη Ν. Ευρώπη το ποσοστό των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ανέρχεται σε 33%, έναντι 16% στην ΕΕ.

Η έκθεση της Επιτροπής καταγράφει την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης λόγω της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, η απασχόληση μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 4,3%, στην Πορτογαλία κατά 4,1%, στην Ισπανία κατά 3,6% και στην Ιταλία κατά 1,8%, ενώ στην ΕΕ η απασχόληση μειώθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό 0,4%.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2013 η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ανήλθε στο 59,6%, στην Ισπανία στο 55,7%, στην Πορτογαλία στο 39,4% και στην Ιταλία στο 38,9%, έναντι 24% στην ΕΕ.

Ωστόσο, εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι έχει μπει φρένο στην πτώση των προσλήψεων στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς καταγράφεται αύξηση των προσλήψεων σε συγκεκριμένους τομείς, και κυρίως σε αυτόν της γεωργίας (!) ,της δασοκομίας και της αλιείας.

Βεβαίως κι εδώ τίθεται το ερώτημα, πως ακριβώς μεταφράζεται , σύμφωνα με τα δεδομένα στην Ελλάδα, μια …πρόσληψη στον τομέα της Γεωργίας

 

Μανώλης Δερμιτζάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis