Η LAMDA Development ανακοίνωσε ότι κατέθεσε την Πέμπτη στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δεσμευτική προσφορά, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την απόκτηση του ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».
Η προσφορά της LAMDA Development S.A. υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από την κινεζικό όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Η Lamda Development, λίγο μετά την υποβολή της προσφοράς της απέστειλε ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιώντας τη σύνθεση του επενδυτικού σχήματος που διεκδικεί τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προσφορά της υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια που δεν κατονομάζονται. Η Αl Maabar είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων μεικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής. Είναι θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development, η οποία είναι κρατικά ελεγχόμενο επενδυτικό κεφάλαιο του Αbu Dhabi.
Από την άλλη πλευρά, η Fosun Group, είναι γνωστή στη χώρα μας από την επένδυσή της στη Folli - Follie. Η εταιρεία στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και για τον ΟΠΑΠ, αλλά τελικά δεν υπέβαλε προσφορά. Εν γένει ο κινεζικός κολοσσός παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Η εταιρεία, δημιουργήθηκε το 1992, έχει έδρα τη Σαγκάη, και δραστηριοποιείται στους τομείς της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλειών.
O διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, επισήμανε ότι η συνολική επενδυτική πρόταση, που αποτελεί το μεγαλύτερη ιδιωτικό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ και θα έχει - μεταξύ άλλων - ως άμεσες συνέπειες τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και την ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, όπου θα αποφασιστεί η εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και η πληρότητα των δικαιολογητικών, μετά από εισήγηση των συμβούλων του, ώστε να προχωρήσει η αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς. Η διαδικασία της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 2 εβδομάδες.
Τουλάχιστον 2 χρόνια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας
Πολλοί θεωρούν ότι μια τέτοια συμφωνία για το Ελληνικό μπορεί ν’ απαιτήσει έως και δύο χρόνια για την πλήρη ολοκλήρωσή της. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι με δεδομένο πως το IBC απαίτησε περισσότερο από ένα χρόνο για την έκδοση του ΕΣΧΑΔΑ (σχέδιο ανάπτυξης), είναι σίγουρο ότι το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό θ’ απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο.
Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθούν τυχόν ενστάσεις ή/και προσφυγές που θα γίνουν στα ελληνικά δικαστήρια για τις παραχώρησης του ακινήτου σε ιδιώτες επενδυτές. Τέλος, λόγω μεγέθους, αλλά και πολιτικού ρίσκου, η σύμβαση πώλησης της Ελληνικόν Α.Ε. θ’ απαιτήσει κύρωσή της από την ελληνική Βουλή. Εν κατακλείδι, οι άνθρωποι της αγοράς δεν βλέπουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016.
Το σχέδιο αξιοποίησης
Tο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού προβλέπει εκτέλεση επενδύσεων ύψους 10 δισ.
Με την εξαγορά της "Ελληνικό ΑΕ" - ανάλογα με το τίμημα που θα καταβάλλει- ο ανάδοχος θα έχει στην κατοχή του το 70% της έκτασης με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης 99 ετών και στην πλήρη κατοχή του το 30% όπου θα κτισθούν οικίες προς πώληση.
Το σχέδιο θα προβλέπει επίσης πέναλτι σε περίπτωση ασυνέπειας, που θα ισούται με το 30% των επενδύσεων που δεν προχώρησαν.
Το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα μετά από 7 χρόνια από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου, να εισπράττει εφεξής το 30% των ετήσιων κερδών.
Προϋπόθεση είναι, ο ανάδοχος μετά την επταετία, να έχει αποκομίσει κέρδος που θα ισούται με το 15% του επενδεδυμένου εκείνη τη στιγμή κεφαλαίου του.
Ο ανάδοχος θα εκτελέσει το έργο σε 3 πενταετίες και θα υποχρεούται να κατασκευάσει πάρκο 2.000 στρ., ενώ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου, δημιουργώντας ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα, και πολυτελείς κατοικίες.
Στο υπόλοιπο τμήμα θα κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο, ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο καθώς και συνεδριακά κέντρα, γραφεία και ενδεχομένως ένα μεγάλο ενυδρείο.
Για τα Χανιά
Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή τη στάση μελών του Συλλόγου Εργαζομένων της ΥΠΑ στον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων, οι οποίοι εμπόδισαν τους υποψήφιους επενδυτές να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης, δήλωσε ότι «είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στη διαδικασία αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που θα αναβαθμίσει τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
Μέσα από την αξιοποίηση, θα ενισχυθεί καθοριστικά η τουριστική κίνηση των Χανίων και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Μανώλης Δερμιτζάκης