«Διαμορφώνουμε τις συνθήκες για την Πυροσβεστική Υπηρεσία της επόμενης δεκαετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του προς τους πυροσβέστες, το απόγευμα στο Συντονιστικό Κέντρο του Π.Σ. στο Χαλάνδρι, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
«Θέλησα προσωπικά να σας συγχαρώ και θέλω ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί ότι την φετινή αντιπυρική περίοδο η Πυροσβεστική έφερε εις πέρας ένα πραγματικά εκπληκτικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην μείωση των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων, ενώ δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και την επίλυση των μισθολογικών προβλημάτων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.
Ταυτόχρονα έκανε λόγο για το τέλος της κρίσης και για ένα αισιόδοξο μέλλον για την χώρα.
Ο κ. Σαμαράς, σχετικά με τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου εστίασε στην σημαντική μείωση των καμένων εκτάσεων, στο υψηλό επίπεδο των υπηρετούντων στον μηχανισμό πυρόσβεσης, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των εμπρησμών.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο, δεν παρέλειψε να αποδώσει τιμές και στα θύματα από τις πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς είπε:
«Τέσσερις πυροσβέστες τραυματίστηκαν την φετινή αντιπυρική περίοδο, η πιο σοβαρή περίπτωση του ενός εκ των δύο που τραυματίστηκαν στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και τον ελαφρύ τραυματισμό άλλων δύο συναδέλφων σας κατά τη διάρκεια της περιπολίας στο 'Αγιο Όρος. Να ξέρουνε ότι είμαστε στο πλευρό τους. Και θέλω και εγώ να αποτίσω φόρο τιμής στον αρχιπυροσβέστη Ματθαίο Μάντζιο, έναν νέο που έδωσε τη ζωή του στην προσπάθεια του να σώσει μία μητέρα που είχε εγκλωβιστεί στο διαμέρισμά της στο Π. Φάληρο, ενώ είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο κτίριο. Ήταν μία πράξη που ξεπέρασε τα όρια της επαγγελματικής ευσυνειδησίας, ήταν μία πράξη μέγιστης κοινωνικής προσφοράς που πηγάζει από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και βεβαίως απέναντι στην πατρίδα».
Σχετικά με τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, «συγκρίνοντας τα φετινά με τα περσινά στοιχεία το ποσοστό των δασών που κάηκε είναι μειωμένο κατά 45% και σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 16 χρόνων είναι μειωμένο κατά 71%. Από το σύνολο των πυρκαγιών των αγροτοδασικών που εκδηλώθηκαν φέτος το 75% οριοθετήθηκε μέσα σε λιγότερο από 3 ώρες».
Και τόνισε: «Αυτό δείχνει γνώση και υψηλή τεχνική».
Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο κ. Σαμαράς για τους εμπρησμούς, λέγοντας: «Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη διερεύνηση των αιτιών στις δασικές πυρκαγιές και γι αυτό έγιναν οι περίπου 4.000 δικογραφίες. Και το κακό είναι ότι δυστυχώς οι μισές από αυτές οφείλονται σε πρόθεση».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και τον Στρατό, τους εθελοντές και τους άλλους φορείς για τα θετικά αποτελέσματα.
«Καταβάλατε μία προσπάθεια τεράστια με ελλείψεις σε εναέρια μέσα, με ελλείψεις προσωπικού και το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες, τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρείτε», είπε ο κ. Σαμαράς.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο μέλλον του Π.Σ. και υπογράμμισε:
«Η κοινωνία μας χρειάζεται καλύτερη πυροσβεστική και πυροσβέστες και τους έχει. Τις έχει αυτές τις δυνάμεις και σήμερα δια του πρωθυπουργού, δεν έχει σημασία ποιος είναι, θέλει έμπρακτα να αναγνωρίσει το έργο σας. Παρά την ασφυκτική δημοσιονομική συγκυρία θέλουμε να προσφέρουμε με ότι μέσο μπορούμε και να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του Σώματος. Η πολιτεία θα το δείτε στην πράξη θα κάνει κάθε δυνατό για να ικανοποιήσει στο μισθολογικό πρόβλημα στα σώματα ασφαλείας. Προς αυτή την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες για την προμήθεια 372 πυροσβεστικών οχημάτων, που θα ενταχθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι στο τελικό στάδιο η διαδικασία εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος εξοπλισμού και έχει ξεκινήσει άλλη διαδικασία έτσι ώστε την επόμενη αντιπυρική περίοδο νέα εναέρια μέσα να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή 500 δόκιμοι πυροσβέστες ενίσχυσαν το έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για νέους ανθρώπους με μεγάλη διάθεση για προσφορά στην Ελλάδα και το κοινωνικό μας σύνολο. Επομένως με εφόδια τη δημιουργία εκπαιδευμένων στελεχών και τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εκσυγχρονισμού διαμορφώνονται οι συνθήκες για ένα νέο Πυροσβεστικό Σώμα εννοώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία της επόμενης 10ετίας και αυτό μαζί με την οργανωμένη, συντονισμένη πλέον σύμπραξη των εκατοντάδων εθελοντών τους οποίους επίσης θέλω να ευχαριστήσω».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:
«Η πατρίδα μας μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν ο καθένας ή η καθεμιά πράττει το καθήκον του. Τότε θα προχωρήσουμε μπροστά και θα αφήσουμε, στο τέλος αυτής της κρίσης, που περνάμε αυτή τη στιγμή, τα δύσκολα, οριστικά πίσω μας στο παρελθόν. Υπάρχει ένα μέλλον το οποίο ανοίγει διάπλατα μπροστά μας και εσείς είστε το καλύτερο παράδειγμα που μπορεί ένας νέος Έλληνας μία νέα Ελληνίδα να ακολουθήσει. Πραγματικά μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω, για μια ακόμα φορά».
Τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό της Πυροσβεστικής, των εναερίων μέσων και όλων των φορέων που εμπλέκονται στην δασοπυρόσβεση εξέφρασε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επίσης στάθηκε στην περίπτωση του θανάτου του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου στο Π. Φάληρο και στον τραυματισμό των άλλων τεσσάρων πυροσβεστών, στην Αιτωλοακαρνανία και στο 'Αγιο Όρος.
Από την πλευρά του ο αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου, απέδωσε τα πολύ θετικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις σε εναέρια μέσα και με λιγότερες δαπάνες για τον υπόλοιπο εξοπλισμό, στο νέο σχεδιασμό που εφαρμόστηκε εφέτος ο οποίος προέβλεπε την μελετημένη και άριστη συνεργασία όλων των φορέων, που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Ο Απολογισμός των πυρκαγιών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:
Το «καυτό» τρίμηνο Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο, εκδηλώθηκαν 3.661 πυρκαγιές, δηλαδή 676 λιγότερες από πέρσι (μείωση 15.6%).
Από την αρχή του χρόνου ως τα μέσα Οκτωβρίου κάηκαν 150.162 στρέμματα. Σε σύγκριση με πέρσι οι καμμένες εκτάσεις είναι μειωμένες κατά 44,6% και 71% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 96,76% των πυρκαγιών αφορούν καμμένες εκτάσεις μικρότερες των 100 στρεμμάτων και μόνο δύο πυρκαγιές έκαψαν 5.000 στρέμματα.
Επισημαίνεται ότι οι μεγάλες πυρκαγιές που έκαψαν άνω των 1.000 στρεμμάτων η κάθε μία ήταν συνολικά 20, από τις οποίες οι 12 εκδηλώθηκαν στην Θεσσαλία. Το φαινόμενο αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα την Πυροσβεστική, γι' αυτό ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην περιοχή, ενώ εστάλησαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για να ερευνήσουν τα περιστατικά.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή στην Καλαμπάκα, η οποία εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με την επικίνδυνη και μεγάλη πυρκαγιά στην Μεσσηνία, γι' αυτό κινητοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και για την αντιμετώπιση τους εστάλησαν ενισχύσεις από την Γαλλία και την Κροατία.
Από την ΔΑΕΕ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν σχηματιστεί 3.917 δικογραφίες που αφορούν σε αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων σχηματίστηκαν 194 δικογραφίες, από τις οποίες οι 112 στα πλαίσια του αυτοφώρου. Από τους κατηγορούμενους οι έξι προφυλακίστηκαν ενώ για τους υπόλοιπους 106 ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
Εντυπωσιακό είναι τα στοιχεία για τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών, για αυτές που έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΕΕ και τα οποία έχουν ως εξής:
- Εμπρησμός από πρόθεση, 48,63%
- Εμπρησμός από αμέλεια, 22,70%
- Φυσικά αίτια, 12,33%
- Άγνωστα αίτια, 12,33%
- Τυχαία, 4,01%
Πηγή: ΑΠΕ