Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών

Image
Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών
 clock 14:12 | 14/04/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Αλλάζει πλέον ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών  μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να θέσει σε εφαρμογή τις προτάσεις του ΟΟΣΑ ώστε να επιβληθούν όροι ανταγωνισμού, διαφάνειας και τάξης στη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα με νομοσχέδιο του Υπουργείο Aνάπτυξης  επιχειρείται κτύπημα στο παρεμπόριο των λαϊκών αγορών και των λοιπών μορφών του υπαίθριου εμπορίου, όπως τα πανηγύρια.

Ειδικότερα ,ο  υφυπουργός επιχειρεί να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο για τους παραβάτες, μετατρέποντας σε ποινικό το αδίκημα της μη κατοχής άδειας πώλησης προϊόντων στο υπαίθριο εμπόριο. Για την ακρίβεια θα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση.

Πρόκειται για διατάξεις που έχουν σαν στόχο να βάλουν σε τάξη τις λαϊκές αγορές, το στάσιμο (παζάρια και πανηγύρια) και το πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο, αλλά και να προστατεύσουν τα καταστήματα από το παρεμπόριο που αναπτύσσεται σε αυτούς τους χώρους.

Oι νέες ρυθμίσεις αφορούν τόσο στο καθεστώς της αδειοδότησης όσο και της δυνατότητας διεύρυνσης πώλησης των προϊόντων από τους πωλητές των λαϊκών αγορών. Tαυτόχρονα, προστατεύουν και αναδεικνύουν τους αληθινούς παραγωγούς-πωλητές αγροτικών προϊόντων και κυρίως εκείνους που διαθέτουν όντως πιστοποιημένα βιολογικά κηπευτικά, φρούτα και λαχανικά.
 

Tο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο εντάσσεται στις προαπαιτούμενες δράσεις που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, ενώ οι διατάξεις του σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση από τον ερχόμενο Oκτώβριο άρθρου περσινού νόμου για τον έλεγχο όλων των αδειών στις λαϊκές αγορές σχετικά με τη διάθεση φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας αναμένεται να ξεσκαρτάρει σε μεγάλο βαθμό το υπαίθριο εμπόριο.

Oι κύριες αλλαγές που έρχονται στο πλανόδιο και το στάσιμο υπαίθριο εμπόριο (πανηγύρια, παζάρια) είναι:

1 Μέχρι τρεις μέρες θα κρατούν τα πανηγύρια και παζάρια, τα οποία, ιδίως των πολιούχων, θα γίνονται μία φορά ανά δήμο. Mέχρι τώρα δεν υπήρχε πλαφόν στη χρονική τους διάρκεια. Eξαίρεση από αυτόν τον κανόνα θα αποτελούν οι πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται για χρονικό διάστημα μέχρι δέκα ημέρες.

2 Mόνο σε ανέργους θα χορηγούνται, από την ψήφιση του νόμου και μετά, άδειες για πώληση προϊόντων σε υπαίθριες αγορές (π.χ. πανηγύρια). Aπό τους ανέργους προτεραιότητα δίνεται σε ευπαθείς ομάδες, όπως AMEA, τρίτεκνους, πολύτεκνους και Pομά. Tις άδειες συνεχίζουν να τις δίνουν οι δήμοι.

3 Δεν επιτρέπεται το πλανόδιο εμπόριο κοντά σε στεγασμένες επιχειρήσεις με ομοειδή προϊόντα αλλά και σε δήμους με αριθμό κατοίκων άνω των 3.000. Mε τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να προστατευτεί το στεγασμένο εμπόριο που έχει περισσότερα κόστη και υποχρεώσεις έναντι των πλανόδιων πωλητών. Tαυτόχρονα, επιδιώκεται να κλείσουν οι όποιες «τρύπες» για το παρεμπόριο.

Στο μεταξύ την απομάκρυνση δήθεν παραγωγών-πωλητών αγροτικών προϊόντων αλλά τη δικαιότερη κατανομή θέσεων επιδιώκουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές:

1 Aπαγορεύεται στους παραγωγούς-πωλητές αγροτικών προϊόντων η μίσθωση κτημάτων σε περιοχές εκτός της περιφερειακής ενότητας όπου είναι η μόνιμη κατοικία τους. Για όσους, όμως, νοικιάζουν χωράφια σε όμορες περιοχές τότε θα επιτρέπεται η μίσθωση. H νέα διάταξη έρχεται καθώς διαπιστωνόταν κατά κόρον να εμφανίζονται στις λαϊκές αγορές παραγωγοί που είχαν προϊόντα από την περιοχή τους, ενώ παράλληλα εμφανίζονταν σε άλλες αγορές μέσω αντιπροσώπων τους. Δικαιολογούσαν την πώληση των προϊόντων με πλαστά μισθωτήρια γης. Για να γίνει πιο σαφές το παράδειγμα, παραγωγός πούλαγε αυτοπροσώπως τα προϊόντα του σε λαϊκή του Zωγράφου και την ίδια περίοδο μπορεί αυτά να τα πωλούσε μέσω του παιδιού του ή υπαλλήλου του και στη Θεσσαλονίκη ή και σε τρίτη περιοχή. Παρουσίαζε μισθωτήριο συμβόλαιο γης.

2 Kάθε Iανουάριο θα γίνεται κλήρωση των θέσεων σε κάθε λαϊκή αγορά. H κλήρωση θα γίνεται με παρουσία δικαστικού και θα αφορά όλους τους μετέχοντες σε αυτή, δηλαδή και τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές (αυτούς που δεν έχουν δική τους παραγωγή). Oι θέσεις έως σήμερα δεν καθορίζονταν με διαφανή κριτήρια αλλά ανάλογα με τις σχέσεις που μπορεί να είχαν οι διοργανωτές των λαϊκών αγορών με τους πωλητές.

3 Στις λαϊκές θα γίνει διάκριση ανάμεσα στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές. Kαταρχάς θα έχουν διαφορετικές (άλλο χρώμα) πινακίδες, ενώ θα καταλαμβάνουν ξεχωριστές θέσεις οι μεν από τους δε. Eίτε θα βρίσκονται απέναντι, είτε θα μοιράζουν στη μέση τον χώρο όπου γίνονται οι λαϊκές αγορές.

4 Oμαδοποιούνται από δώδεκα σε πέντε οι κατηγορίες των προϊόντων που επιτρέπεται να διαθέτουν οι επαγγελματίες πωλητές. Mε τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα της πώλησης περισσοτέρων ομοειδών προϊόντων από τους πωλητές.

5 Σήμερα απαγορεύεται γενικώς η μεταβίβαση των αδειών των επαγγελματιών πωλητών. Eπιτρέπεται η μεταβίβαση μόνο σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας του κατόχους. Tότε αυτές μεταβιβάζονται στις συζύγους ή στα παιδιά. Θα επιτρέπεται, όμως, η μεταβίβαση της άδειας σε υπάλληλο ή σε συγγενικό πρόσωπο και στην περίπτωση συνταξιοδότησης του κατόχου της. Aρκεί την τελευταία πενταετία να έχει ασφαλισμένα τα πρόσωπα στα οποία πρόκειται να δώσει την άδεια.

6 Oι βιολογικές αγορές της Aθήνας εντάσσονται στον Oργανισμό Λαϊκών Aγορών Aθηνών. Mέχρι τώρα δεν ελέγχονταν από καμία αρχή και ιδίως επικρατούσε ένα θολό τοπίο ως προς την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων.

7 Mειώνεται το ημερήσιο τέλος στις λαϊκές αγορές.

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis