Σήμερα στην πρώτη της συνάντηση με τους δημοσιογράφους, η Αντζελα Γκερέκου έκανε μια σειρά ανακοινώσεων που αναζωογονούν σημαντικά τμήματα του χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού, που βρίσκεται στη σκιά όσο το φως εξακολουθεί να φωτίζει μόνο την Αμφίπολη: Από την οριστική λύση για να λειτουργήσει επιτέλους το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο του ΦΙΞ, μέχρι μια σειρά κινήτρων για την προσέλκυση μεγάλων ξένων κινηματογραφικών παραγωγών και την ενίσχυση των Ελλήνων κινηματογραφιστών.
«Να γίνει η Ελλάδα Μέκκα του κινηματογράφου»
Η κυρία Γκερέκου μίλησε για τον κινηματογράφο. Για την ακρίβεια η προσέλκυση ξένων παραγωγών. Με τη γραφειοκρατία που επικρατούσε ως τώρα και τα υψηλά τέλη να διώχνουν παραγωγές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον (όπως ο Μέγας Αλέξανδρος του Ολίβερ Στόουν ή ο Ηρακλής του Ρένι Χάρλιν) και τη δημοσιότητα που εισπράττει η χώρα από την ταινία «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» να είναι πρωτοφανής, το θέμα της διευκόλυνσης των ξένων κινηματογραφικών παραγωγών είναι γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ταινία με προϋπολογισμό 1 εκατομμύριο ευρώ, πληρώνει από 600 ως 1.000 ευρώ για κάθε ένα λεπτό κινηματογράφισης σε αρχαιολογικό χώρο.
'Ετσι αποφασίστηκε να ενοποιηθούν όλες οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που επί χρόνια υπάρχουν για θέματα κινηματογραφήσεων και φωτογραφήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους σε μία, η οποία θα περάσει από το ΚΑΣ στις 14 Οκτωβρίου. Με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα βγάζουν την απαραίτητη άδεια μέσα σε 10 μέρες (αντί να περιμένουν μήνες όπως συμβαίνει τώρα, συχνά για να πάρουν αρνητική απάντηση). Τα μνημεία που ανήκουν στην Unesco θα διατίθενται μόνο κατόπιν έγκρισης του ΚΑΣ – και πάλι όμως θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ταυτόχρονα ομάδες εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομικών δουλεύουν για την κατάρτιση φορολογικών κινήτρων προς τους μεγάλους κινηματογραφικούς παραγωγούς του εξωτερικού . Εξαιρετική σημασία έχει όμως για τους Ελληνες κινηματογραφιστές η απόφαση να καταργηθούν (ή κατά περίπτωση να συρρικνωθούν) τα τέλη κινηματογράφισης σε αρχαιολογικούς χώρους, για τις ελληνικές ταινίες που χρηματοδοτούνται από το Κέντρο Κινηματογράφου ή από εποπτευόμενο φορέα του δημοσίου.
«Είναι σαν να τους δίνουμε χρήματα για να κάνουν την ταινία και μετά να τους παίρνουμε πίσω» τόνισε η υφυπουργός. Ο στόχος από τις παρεμβάσεις για τον κινηματογράφο είναι σαφείς «Να γίνει η Ελλάδα η Μέκκα του Κινηματογράφου». Ολα αυτά βέβαια ενώ ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί το ψηφισμένο στο νόμο του 2010 μέτρο για την καταβολή του 1,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων των ιδιωτικών καναλιών στο Κέντρο Κινηματογράφου για την ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής (το κάνει μόνο η Nova).
Πηγή: iefimerida.gr