Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης Τσίπρας: Επιδιώκουμε νέα σχέση με τη Ρωσία

Image
tsipras600_290912-thumb-large.jpg
 clock 11:55 | 31/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Για πιθανότητα αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας σε ένα νέο επίπεδο κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TΑSS  ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται ευθέως κατά των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Μάλιστα, τις χαρακτηρίζει ως «ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά». Παράλληλα, ανέπτυξε την άποψη των υπάρχουν ελπίδες να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας-Ρωσίας) σε ένα νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να έχουμε μια βάσιμη συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτηρίζει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας ως «έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά».

«Γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα χτύπημα στις σχέσεις αυτές (σ.σ. της Ευρώπης με τη Ρωσία) καθώς οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να αποτραπεί αυτή η χωρίς νόημα πολιτική των κυρώσεων εν μέσω των εντάσεων στην Ουκρανία».

«Αποτέλεσμα αυτού είναι το εμπάργκο στα αγροτικά αγαθά της Ελλάδας, κάτι που έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία» συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.

Στη συνέντευξή του υπενθυμίζει την ένταση που δημιουργήθηκε τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του όταν έλαβε επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «ο οποίος θεώρησε δεδομένη την θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων». 

«Κάλεσα τόσο αυτόν όσο και την Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα: Μην σκέφτεστε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι δεδομένες, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε αποφάσεις» εξιστορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις» ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και εξηγεί: πιστεύω ότι αυτός είναι ένας δρόμος στο πουθενά. Στηρίζω την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο και διπλωματία, θα πρέπει να καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρίσκουμε λύσεις σε μεγάλα προβλήματα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο οικονομικός πόλεμος είναι τακτική αδιεξόδου.

«Εγώ υποστηρίζω τη διπλωματία» τονίζει. «Θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ και η τήρησή τους είναι σημαντικό επίτευγμα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να σταματήσει η ένταση με Ουκρανία».

Είπε επίσης ότι στην πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες είπε στους συναδέλφους του: «Πείτε μου πώς φαντάζεστε την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη; Τη φαντάζεστε με τη Ρωσία απέναντί μας ή με τη Ρωσία σε διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης;». Και συνέχισε: «Δεν έλαβα απάντηση από πολλούς. Όπως νομίζω εγώ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis