Ειδήσεις

Διεθνή

Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Ερντογάν

Την «παρθενική» του επίσκεψη, μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Τουρκίας, πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσον ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα δώσει κάποια ένδειξη για πρόοδο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα με τον κ. Ερντογάν φθάνει στα κατεχόμενα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή. Προ δεκαημέρου η Άγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχή ανατολικά και βόρεια της Κύπρου για έρευνες από τον Αύγουστο έως και τις 2 Οκτωβρίου. Χθες δέσμευσε μια ακόμη περιοχή, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, για την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου έως και τη 10η Νοεμβρίου. Επεκτείνοντας χρονικά την παρουσία του σκάφους στην περιοχή, προφανώς επιχειρεί να διαμορφώσει τους σχεδιασμούς με βάση και τις εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν. Σημειώνεται ότι στο πεδίο των γεωτρήσεων, αυτές θα αρχίσουν εντός Σεπτεμβρίου από την ιταλική ΕΝΙ στα κυπριακά τεμάχια, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για τα ενεργειακά της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτές σημειώνουν ότι μια θετική παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν θα έδινε δυναμική στην τρέχουσα διαδικασία λύσης, που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες πολλά προβλήματα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης με συνεντεύξεις και δηλώσεις του γνωστοποίησε ότι φίλοι της Κύπρου και της Τουρκίας του έχουν μιλήσει για κίνηση Ερντογάν στο Κυπριακό.

Απ΄ αυτά που θα πει ο κ. Ερντογάν, πάντως, θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος, αν ακούσει θετικά πράγματα, θα αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Ερντογάν θα τύχει θερμής υποδοχής στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

Το πρόγραμμα του Προέδρου Ερντογάν θα έχει ως εξής:

Μετά την άφιξή του θα επισκεφθεί τους τάφους των Φαζίλ Κουτσιού και Ραούφ Ντενκτάς.

Στις 13:15 θα έχει συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, με τον οποίο στις 15:15 θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 17:00 θα έχει συνάντηση στην τουρκική πρεσβεία με τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Επίσης, θα συναντηθεί με την ηγεσία του τουρκικού στρατού και θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει ο Ντερβίς Έρογλου. Ο κ. Ερντογάν θα αναχωρήσει για την Άγκυρα αργά το βράδυ.

Με βάση τα έως τώρα ισχύοντα αναμένεται ότι παράνομη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στα κατεχόμενα και ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε επισκεφθεί πολλές φορές την κατεχόμενη Κύπρο.

Με μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο τουΐτερ, πάντως, ο πρώην ηγέτης των τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες παράνομες προεδρικές «εκλογές» στα κατεχόμενα τον Απρίλιο του 2015. Ανέφερε ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο, που θα υποδείξει το κόμμα του.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη εκτιμάται ότι το πιο ισχυρό όνομα στον χώρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) είναι αυτό της Σιμπέλ Σιμπέρ. Πρόσφατα μάλιστα είχε δηλώσει πως αν ο «λαός» τη ζητήσει και τα όργανα του κόμματος το αποφασίσουν, θα είναι υποψήφια. Είχε «εκλεγεί» για πρώτη φορά βουλευτής το 2009 και για τρεις μήνες διετέλεσε «πρωθυπουργός». Τα δύο άλλα ονόματα που συζητούνται στο CTP είναι του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Οζντίλ Ναμί και του «πρωθυπουργού» Οζκάν Γιοργκατζίογλου.

Από τον χώρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφιος ο Ντερβίς Έρογλου. Ο μόνος που έως στιγμής έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο ιδρυτής του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP).

Πηγή: ΑΜΠΕ

ESPA BANNER