Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου μόλις πέρασε. Οι μέρες μεγαλώνουν και το Στόουνχετζ γιορτάζει

Image
Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου μόλις πέρασε. Οι μέρες μεγαλώνουν και το Στόουνχετζ γιορτάζει
 clock 12:07 | 22/12/2013
writer icon newsroom ekriti.gr

Η νύχτα που πέρασε στο Βόρειο Ημισφαίριο του πλανήτη μας ήταν η μεγαλύτερη του έτους. Και μπορεί όλοι να έχουμε την πεποίθηση ότι ο Χειμώνας στα μέρη μας βρίσκεται απλά στην αρχή του όμως η "ημερολογιακή" αλήθεια επιμένει ότι από απόψε οι νύχτες μεγαλώνουν και άρα το φως της μέρας γίνεται περισσότερο. Ο ήλιος βρίσκεται  ακριβώς πάνω από τον τροπικό του Αιγόκερω, στις 23,5 μοίρες νοτίου πλάτους, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στην πιο μακρινή του θέση σε σχέση με τον ήλιο και άρα ο ηλιακός δίσκος διαγράφει τον πιο χαμηλό και βραχύτερο ελλειπτικό του κύκλο στον ορίζοντα. Αρχής γενομένης από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες, οι μέρες θα γίνονται ολοένα μεγαλύτερες, καθώς ο ήλιος θα παραμένει στον ορίζοντα για όλο και περισσότερη ώρα.

Ένας αρχαιολογικός χώρος ο οποίος έχει συνδεθεί άρρηκτα με την χειμερινή ισημερία είναι αυτός του Stonehenge — ένα νεολιθικό μνημείο στην πεδιάδα του Γουίλστσιρτης Αγγλίας, ένας κύκλος από μεγαλίθους που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 2500 π.Χ και το 2000 π.Χ.και αποτελεί από το 1986 ένα από τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι λόγοι για τους οποίους χτίστηκε το Stonehenge, ο τρόπος με τον οποίον κατασκευάστηκε αλλά και η ταυτότητα εκείνων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του παραμένουν ένα μυστήριο με πολλές πιθανές εξηγήσεις. Εξακολουθεί πάντως μέχρι σήμερα να συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκεπτών, καθώς επίσης και σύγχρονους δρυίδες και μέλη διαφόρων παγανιστικών και αποκρυφιστικών ομάδων, ιδιαίτερα κατά τις μέρες των δύο ηλιοστασίων, όταν οι ευθυγραμμισμένες με την ισημερία πέτρες του μνημείου παίζουν ένα μοναδικό παιχνίδι με τον δίσκο και τη σκιά του ήλιου, συνηγορώντας υπέρ της άποψης πως το Stonehenge αποτελεί ένα Αστεροσκοπείο της αρχαιότητας.

Το 1977, και αφού παρατηρήθηκε έντονη κόπωση στο μνημείο από το γεγονός ότι η πρόσβαση ήταν ελεύθερη ακόμα και στο εσωτερικό του, ο χώρoς σταμάτησε να είναι επισκέψιμος — κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε και στην περίπτωση της δικής μας Ακρόπολης.

Πριν τρεις ημέρες, στις 18 Δεκεμβρίου, εγκαινιάστηκε μια νέα φάση στην ιστορία του τουριστικού και αρχαιολογικού χώρου. Μια ριζική αναδιαμόρφωση του τοπίου και ένα κέντρο επισκεπτών για τα οποία δαπανήθηκαν 44 εκατομμύρια δολάρια φιλοδοξούν να δώσουν ξανά στο μνημείο το μεγαλείο και τη μυθική του διάσταση. Οι επισκέπτες δε θα κατευθύνονται πλέον απευθείας προς τον χώρο στάθμευσης, αλλά θα καταφθάνουν στο κέντρο υποδοχής, ένα καλόγουστο και σύγχρονο περίπτερο φτιαγμένο από παλιωμένο ξύλο καρυδιάς, γυαλί και ατσάλι, το οποίο θα λειτουργεί πλέον ως η πύλη που θα οδηγεί στο μυστηριώδες μνημείο — ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την δραματικότητα του τοπίου και το αίσθημα προσμονής που αισθάνεται ο επισκέπτης.  

Ο καθορισμός του προϋπολογισμού και η ανάθεση του δεν ήταν εύκολη υπόθεση όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι οι σχετικές συζητήσεις είχαν διάρκεια δέκα ολόκληρα χρόνια, όμως, σύμφωνα με όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια την Τετάρτη, η αναμονή άξιζε κόπο. Το ίδιο το μνημείο δεν είναι ορατό από το νέο περίπτερο που θα λειτουργεί ως χώρος υποδοχής, καθώς βρίσκεται σε απόσταση ενάμιση μιλίου την οποία οι επισκέπτες θα διανύουν μέσα σε ειδικό τρένο που θα τους μεταφέρει — ανακουφίζοντας έτσι τις ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων ως τους χώρους στάθμευσης.

Αλλά και το ίδιο το περίπτερο θα παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς θα στεγαστούν εκεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή και το κυριότερο: ένα εικονικό Stonehenge, ένα video installation 360 μοιρών, μέσα στο οποίο ο επισκέπτης θα ζει την μοναδική εμπειρία μιας επίσκεψης μέσα στον χώρο του μνημείου και μέσα στον μαγικό κύκλο που σχηματίζουν οι ογκώδεις κολόνες του.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον έκθεμα είναι η αναπαράσταση του προσώπου ενός ανθρώπου από την νεολιθική εποχή του οποίου το κρανίο ανακαλύφθηκε στην περιοχή. Για τη δημιουργία του, οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν την τεχνολογία τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης. Ο σκελετός του ηλικίας 5000 ετών κατοίκου της περιοχής (ο οποίος μοιάζει σατανικά με τον Τζεφ Μπρίτζες στο Big Lebowski) αποτελεί επίσης μέρος της έκθεσης παρά την αντίθετη γνώμη και διαμαρτυρία των δρυίδων οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι ύβρις προς τον νεκρό. Η διαμόρφωση του χώρου δεν έχει ακόμα τελειώσει όμως το πρώτο βήμα έχει γίνει. Λίγη από τη μαγεία του Stonehenge επέστρεψε στο κέντρο του πέτρινου κύκλου.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis