Ειδήσεις

Διεθνή

Οικονομία

Στο επίκεντρο του Ecofin αλλά εκτός ατζέντας η Ελλάδα

Η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις της αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ των 28 (Ecofin) που ξεκινά σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες. 

Αν και η ελληνική υπόθεση είναι εκτός ατζέντας, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να αναφερθεί στις εν εξελίξει συζητήσεις και στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Το Ecofin θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη και θα συζητήσει πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις στρατηγικές επενδύσεις. 

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους θα υποβάλει στο Συμβούλιο την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης για το σύστημα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ. 

Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει ακόμη απόψεις και θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης και την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης. 

Ακόμη το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σύσταση σχετικά με την απαλλαγή που πρέπει να δοθεί στην Επιτροπή για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013.  

Η σύσταση αυτή βασίζεται στην έκθεση του 2013 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τέλος το Ecofin θα εγκρίνει συμπεράσματα για τις προτεραιότητές του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το έτος 2016.

 

Δηλώσεις Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Ecofin, δήλωσε πως εύχεται η ελληνική πλευρά να ζητήσει παράταση του προγράμματος, έτσι ώστε εν συνεχεία να μπορέσει να συζητηθεί αναπροσαρμογή αυτού. Σε συνέχεια των δηλώσεών του ειπώθηκε το εξής: «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες». 

Σε δηλώσεις προέβη και ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Το επόμενο βήμα είναι το υπεύθυνο βήμα. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να εργάζεται για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα για τον μέσο Ευρωπαίο». 

Οικονομία

Πωλήσεις μέσω διαδικτύου: Στη "φάκα" εταιρείες για φοροδιαφυγή

Φοροδιαφυγή

Μη έκδοση αποδείξεων, μη δήλωση εισοδημάτων, ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ: αυτά είναι τα ευρήματα ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε έξι επιχειρήσεις που επιδίδονται κυρίως σε πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Η συνολική φοροδιαφυγή φτάνει τα 1,7 εκ. ευρώ, με πάνω από το 50% του ποσού αυτού να αφορά... συνταξιούχο.

Αναλυτικότερα:

Στην Θεσσαλονίκη, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων συνταξιούχου, προέκυψε για τις χρήσεις 2018 και 2019, η μη έκδοση 55.000 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 950.000 ευρώ, για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Σε ατομική επιχείρησή εμπορίας προϊόντων μέσω διαδικτύου στην Αχαΐα, μετά από άνοιγμα λογαριασμών διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2016-2018, η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. συνολικής αξίας 280.000 ευρώ.

Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Θεσσαλονίκη προέκυψε, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, η μη έκδοση 6.500 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 140.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Σε νησί του Ιονίου, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων προσωπικής εταιρείας με αντικείμενο πωλήσεις μέσω Διαδικτύου προέκυψε, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, η μη έκδοση 3.000 φορολογικών στοιχείων, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 125.000 ευρώ.

Ατομική επιχείρηση στην Κεντρική Μακεδονία, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ρούχων, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, κατόπιν επεξεργασίας κατασχεμένων αρχείων, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση 5 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αξίας 110.000 ευρώ.

Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Άρτα διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2017 και 2018, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 88.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Έρχεται νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις στέγες

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ 25 με 29 Οκτωβρίου

MyData: Ηλεκτρονικά βιβλία για όλους από 1η Νοεμβρίου

ESPA BANNER