Κόσμος

Βρετανία: Διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

tereza-mei.jpg

Πηγή στο δεξιό, προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι και το DUP για την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης συνεχίζονται, όμως «δεν φαίνεται πιθανή» η επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα.
Η κ. Μέι προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των 10 βουλευτών του DUP αφότου απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου.
Το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει 318 έδρες και το όριο της αυτοδυναμίας είναι οι 326, σε σύνολο 650. Με τις 10 έδρες του DUP, η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει στήριξη 328 βουλευτών.
Πρακτικά, με δεδομένο ότι το ιρλανδικό, αριστερό εθνικιστικό Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει τις επτά έδρες που κέρδισε στις εκλογές, το πραγματικό όριο αυτοδυναμίας στην παρούσα Βουλή των Κοινοτήτων είναι 322 έδρες.

Κόσμος

Λιβύη: Το Κοινοβούλιο ψήφισε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης υπερψήφισε σήμερα πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, τρεις μήνες πριν από τις διπλές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έξοδο της χώρας από μία δεκαετία χάους.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 89 βουλευτές, από τους 113 που ήταν παρόντες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, δύο εβδομάδες μετά την επικύρωση ενός αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που αύξησε τις εντάσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ένα όργανο που εκτελεί χρέη Γερουσίας και έχει την έδρα του στην Τρίπολη, αντέδρασε γρήγορα δηλώνοντας ότι «απορρίπτει τη διαδικασία» και θεωρεί «άκυρη» την πρόταση μομφής, για την οποία αναφέρει πως «παραβιάζει τη Συνταγματική Διακήρυξη και την πολιτική συμφωνία» του 2015.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ηράκλειο: Γύρισε στο δωμάτιο και άρχισε να χτυπά τη σύντροφό του

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER