Κόσμος

Συλλήψεις ακροδεξιών στη Γερμανία

συλληψεις

Τέσσερα άτομα που φέρεται να ήταν μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης και σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον κέντρων προσφύγων στη Σαξονία (ανατολική Γερμανία), συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Όλοι τους έχουν τη γερμανική υπηκοότητα και είναι μεταξύ 18 και 39 ετών. Φέρεται να ήταν μέλη μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείτο "Gruppe Freital", της οποίας ηγούνταν δύο άλλοι Γερμανοί, ο Τίμο Σ., 27 ετών, και ο Πάτρικ Φ., 24 ετών.

Αυτοί οι δύο άνδρες καθώς και ένα άλλο μέλος της οργάνωσης έχουν ήδη συλληφθεί.
Τα μέλη της "Gruppe Freital" θεωρούνται ύποπτα για απόπειρα δολοφονίας, πρόκληση τραυματισμών και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ομάδα αυτή πέταξε έναν εκρηκτικό μηχανισμό μέσα από το παράθυρο ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων στο Φράιταλ, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015.

Είχαν επιτεθεί επίσης σε κέντρο προσφύγων στις 31 Οκτωβρίου με εκρηκτικούς μηχανισμούς που προκάλεσαν τον τραυματισμό ενός αλλοδαπού.
Οι αρχές εκτιμούν πως η ομάδα μπορεί να έχει διαπράξει κι άλλες βίαιες ενέργειες.

Κόσμος

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Με φυσική παρουσία η έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Συγκλήτου του (83η Συνεδρία, 12 Μαΐου 2021) και στο πνεύμα της σχετικής ανακοίνωσης της Συνόδου των Πρυτάνεων, επιβεβαιώνει την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-22 με φυσική παρουσία του συνόλου της ακαδημαϊκής του κοινότητας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και την προσφορά των μαθημάτων των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών με φυσική παρουσία. Η απόφαση αυτή υπόκειται σε επαναξιολόγηση ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας COVID-19.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ακολουθώντας όλα τα τελευταία διατάγματα του Υπουργείου Υγείας εφαρμόζει αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα για την προστασία της υγείας των φοιτητών/τριών, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και των επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο με βάση τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα της πανδημίας COVID-19. Η πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου θα γίνεται με τη διενέργεια ελέγχου προσκόμισης αποδεικτικού στοιχείου -safe pass-, τόσο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και για τους/τις επισκέπτες/τριες στην πανεπιστημιούπολη.

Εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών και προετοιμαζόμενοι για το νέο ακαδημαϊκό έτος, η ύψιστη προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου παραμένει η ασφάλεια και η υγεία της πανεπιστημιακής του κοινότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα προγράμματα σπουδών υλοποιούνται απρόσκοπτα τηρώντας τα υψηλότερα ακαδημαϊκά πρότυπα. Με την απόφασή του για έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-22 με φυσική παρουσία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενισχύει την προσπάθεια της Πολιτείας, ενθαρρύνοντας την ακαδημαϊκή του κοινότητα στον εμβολιασμό και συνδράμει στη συλλογική προσπάθεια για ανακοπή διασποράς της πανδημίας και των θλιβερών συνεπειών της στην Κύπρο και διεθνώς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Πρόστιμα σε εργοτάξια για ανασφάλιστους εργαζόμενους

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Κρήτη: Μαντινάδες εμπνευσμένες... από τον κορωνοϊό