Κόσμος

Στις κάλπες για προεδρικές εκλογές οι Πορτογάλοι

Δημοσκοπήσεις - Εκλογές 2015

Οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες το μόνο που μοιάζει αβέβαιο είναι το εάν ο δημοφιλής υποψήφιος της κεντροδεξιάς, ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Το σημαντικότερο στοιχείο της διαδικασίας είναι ότι ο αρχηγός του κράτους αποκτά ένα πολιτικό «πυρηνικό όπλο» όπως λέγεται στην Πορτογαλία: το δικαίωμα να διαλύει τη Βουλή, σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, εξαρτάται από μια εύθραυστη συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά.
Ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, 67 ετών, πιστώνεται από το 52 ως το 55% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, διατηρώντας τεράστιο προβάδισμα επί του πλησιέστερου αντιπάλου του, του ανεξάρτητου αριστερού Αντόνιου Σαμπάι ντα Νόβοα, ο οποίος συγκεντρώνει από το 17 ως το 22% των προθέσεων ψήφου.
Ο τελευταίος, επίσης πανεπιστημιακός δάσκαλος, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την επίσημη υποστήριξη των Σοσιαλιστών, καθώς υπήρξαν διχογνωμίες στο εσωτερικό του κόμματος και τελικά εκφράστηκε ανεπίσημη στήριξη τόσο στον ίδιο όσο και σε μια ακόμη υποψήφια, την σοσιαλίστρια πρώην υπουργό Υγείας Μαρία ντε Μπελέμ Ροζέιρα, η οποία φέρεται να συγκεντρώνει από 8 ως το 13% των προθέσεων ψήφου.
Δημοφιλής πολύ πέραν του πολιτικού του στρατοπέδου, διάσημος τηλεοπτικός σχολιαστής και —όπως λέει— ελεύθερο πνεύμα, ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα διεξήγαγε μια ασυνήθιστη εκστρατεία, χωρίς αφίσες ούτε φυλλάδια, προτιμώντας την άμεση προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους.
Για τον πολιτολόγο Ζουζέ Αντόνιου Πάσους Παλμέιρα, ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα είναι ένας «συναινετικός» υποψήφιος, που χρησιμοποιεί «ήπιο λόγο» κι είναι σε θέση να συνθέτει απόψεις της δεξιάς και της αριστεράς. Όμως «για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, πρέπει να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι», τονίζει ο ίδιος.
Κάτι πάντως μάλλον απίθανο, καθώς στις προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία το ποσοστό της αποχής είναι παραδοσιακά αυξημένο: σε εκείνες του 2011, είχε φθάσει σε ιστορικό υψηλό (53,48%).
Περίπου 9,7 εκατομμύρια Πορτογάλοι καλούνται να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα από τις 08:00 ως τις 19:00 (τοπική ώρα· 10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα γύρω στις 20:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τη 14η Φεβρουαρίου.
ΑΠΕ

Κόσμος

Ρωσία: Καταγγέλλει κυβερνοεπιθέσεις «από ξένες χώρες»

εκλογές κάλπη

H ρωσική εκλογική επιτροπή κατήγγειλε σήμερα κυβερνοεπιθέσεις «από το εξωτερικό» σε βάρος των υποδομών της, τη δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο.

Οι εκλογικές αρχές έκαναν γνωστό ότι υπέστησαν «τρεις (οργανωμένες) κυβερνοεπιθέσεις», «από ξένες χώρες». Δύο επιθέσεις επικεντρώθηκαν στο να σκανάρουν τον ιστότοπο της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για τυχόν αδυναμίες και το τρίτο περιστατικό ήταν μια επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS).

«Η επίθεση ήταν αρκετά ισχυρή», εξήγησε ένας αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής, ο Αλεξάντρ Σοκόλτσουκ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως κι άλλες επιθέσεις «προετοιμάζονται» για αύριο.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιες χώρες κατηγορούνται για την επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: Μαθητές δημοτικού χάνουν τη χρονιά λόγω αρνητών γονέων

Ηράκλειο: "Ξεσηκωμός" για ενδεχόμενη παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Κρήτη: To γλέντι είχε κακή κατάληξη μετά τις μπαλωθιές

ESPA BANNER