Κόσμος

Ρέντσι: Υπάρχουν ευρωπαϊκές τράπεζες με μεγαλύτερα προβλήματα από τις ιταλικές

Ματέο Ρέντσι

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι μεγάλες σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με τα παράγωγα, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. 

«Αν αυτό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντικό, τότε το ερώτημα για τα παράγωγα σε άλλες τράπεζες, μεγάλες τράπεζες,είναι εκατό φορές πιο σημαντικό» σημείωσε σε συνέντευξη τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Στέφαν Λόφβεν. 

H δήλωση του κ. Ρέντσι είναι μια ευθεία αναφορά στην Deutsche Bank, η οποία υπολογίζεται πως έχει έκθεση πολλών τρισεκατομμυρίων στην αγορά παραγώγων. 

Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας θεωρείται ο αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη, με 360 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μακράν το μεγαλύτερο νούμερο στην Ε.Ε.

Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές έχουν κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά, διευρύνωντας τις απώλειες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ιταλική κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί σχέδιο για την άμεση ενίσχυση των ιταλικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια ως και 40 δισ. ευρώ, αλλά η Γερμανία έβαλε βέτο ζητώντας την εφαρμογή των κανονισμών για το  «bail in» και την επιβολή «κουρέματος» και στους ομολογιούχους των τραπεζών. 

Κόσμος

ΗΠΑ - κορωνοϊός: Νέα παραλλαγή του ιού εξαπλώνεται ανησυχητικά στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ κορωνοϊός

Μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που ονομάστηκε Β.1.256 και είχε γίνει αρχικά αντιληπτή τον Νοέμβριο σε δείγματα από τη Νέα Υόρκη, εξαπλώνεται, πλέον, σημαντικά στην αμερικανική μεγαλούπολη. Η νέα παραλλαγή, που έχει ορισμένες ομοιότητες με την πιο μεταδοτική νοτιοαφρικανική παραλλαγή, διαθέτοντας μία κοινή ανησυχητική μετάλλαξη, αντιπροσώπευε πλέον το 12% των συνολικών κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Η ίδια παραλλαγή περιγράφηκε, επίσης, σε online δημοσίευση επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Άντονι Γουέστ, αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Οι επιστήμονες του Κολούμπια, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αν-Κατρίν Ούλεμαν, ανέφεραν ότι η νοτιοαφρικανική Β.1.351 και η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορονοϊού δεν έχουν κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος στη Νέα Υόρκη, αντίθετα με τη «ντόπια», που συνεχώς αυξάνεται. Επεσήμαναν, όμως, ότι και οι τρεις παραλλαγές έχουν μία κοινή μετάλλαξη (Ε484Κ) σε μία περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού, κάτι που πιθανώς εξασθενεί την ανοσιακή αντίδραση απέναντι στον ιό SARS-CoV-2.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη Ε484Κ έχει εμφανιστεί, ανεξάρτητα, σε πολλά μέρη του κόσμου, μία ένδειξη πως παρέχει στον κορονοϊό σημαντικό πλεονέκτημα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παραλλαγές που περιέχουν τη μετάλλαξη Ε484Κ είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εμβόλια, σε σχέση με τις αρχικές παραλλαγές του ιού, όταν ακόμη δεν υπήρχε αυτή η μετάλλαξη.

Πάντως, η βρετανική παραλλαγή είναι αυτή που αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη στις ΗΠΑ έως το τέλος Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Καταγγέλλει ότι ξέχασαν μέσα της 15 γάζες μετά το χειρουργείο!

Λιγνάδης: Η ώρα της απολογίας - Το αίτημα ακυρότητας της διαδικασίας (βίντεο)

Ηράκλειο: Θλίψη για τον χαμό του άτυχου Παναγιώτη...