Κόσμος

Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα την ΕΕ αν κυνηγήσει την Apple για φοροδιαφυγή

apple

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απειλεί ευθέως με αντίποινα την ΕΕ εάν κυνηγήσει αμερικανικές εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon και τα Starbucks για φοροδιαφυγή.

Η ΕΕ διερευνά κατά πόσον η συμφωνία Apple-Ιρλανδίας - που επέτρεψε στην εταιρεία να πληρώσει πολύ μικρό φόρο εισοδήματος για τα ευρωπαϊκά κέρδη της - παραβίασαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η ΕΕ διεξάγει έρευνα καθώς υποπτεύεται ότι η Apple χρησιμοποίησε «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας και πληρώνει μόλις 2% φόρο στην Ιρλανδία, πολύ κάτω από το επίσημο ποσοστό του 12,5%. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Η Amazon και τα McDonald 's είναι επίσης αντικείμενο έρευνας από την ΕΕ, ενώ τα Starbucks αντιμετωπίζουν επιστροφές φόρων έως και 30 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποίησε ότι η έρευνα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «ατυχές προηγούμενο στη διεθνή φορολογική πολιτική».

Σύμφωνα με το έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες, αναλαμβάνουν το ρόλο μιας «υπερεθνικής φορολογικής αρχής» που ακυρώνει τους φορολογικούς κώδικες των χωρών-μελών της.

Οι ΗΠΑ επικρίνουν επίσης την ΕΕ για «άδικες ρυθμίσεις» και «ενοχλητικά προηγούμενα» οι οποίες οδηγούν σε διακριτική μεταχείριση αμερικανικές επιχειρήσεις.

 

Κόσμος

Βρετανία - κορωνοϊός: Μόνο πέντε θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Βρετανία, κορωνοϊός

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 2.047 κρούσματα κορωνοϊού και πέντε θανάτους που επήλθαν μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση με Covid-19 των ασθενών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία επίσης, 35.188.981 άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid και 17.214.436 έχουν κάνει και τις δύο.

Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι στη Βρετανία θα έχει περάσει τον Αύγουστο ο κορωνοϊός εξέφρασε πρώην επικεφαλής της ομάδας για τους εμβολιασμούς. Όπως τόνισε, μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα θα υπάρχει ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, στη Γηραιά Αλβιόνα έχουν λάβει την πρώτη δόση τουλάχιστον τα τρία τέταρτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων για τις πατέντες των εμβολίων

Μέρκελ κατά της άρσης της πατέντας: Μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των δόσεων

Φον ντερ Λάιεν: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν να λειτουργήσουν από τον Ιούνιο