Κόσμος

Ο Κάμερον ζητεί απαντήσεις από τους υποστηρικτές του Brexit

καμερον

Άρθρο του Ντέιβιντ Κάμερον με το οποίο ο Βρετανός Πρωθυπουργός προκαλεί ευθέως τους υποστηρικτές του Brexit να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για το μέλλον της χώρας εκτός ΕΕ, δημοσιεύει η SundayTelegraph.

Ο κ. Κάμερον δηλώνει αρχικά προς το αναγνωστικό κοινό ότι αν ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τότε μπορεί να τους περιγράψει με σαφήνεια το μέλλον της χώρας: περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ και με τον υπόλοιπο κόσμο, μεγαλύτερη ασφάλεια και λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων της Ευρώπης.

Αντίθετα, σημειώνει ο Βρετανός Πρωθυπουργός, οι υποστηρικτές του Brexitδίνουν μια «θολή εικόνα» όταν καλούνται να περιγράψουν το όραμά τους για το μέλλον της Βρετανίας εκτός ΕΕ.

Τους καλεί λοιπόν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων. Αρχικά τι είδους εμπορική σχέση οραματίζονται με την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι χώρες που επωφελούνται της ενιαίας αγοράς χωρίς να είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, υποχρεούνται να τηρούν κανόνες τους οποίους δεν ελέγχουν.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για τη συμφωνία μίας νέας σχέσης με την ΕΕ και το πώς θα γίνει η διαχείριση της αβεβαιότητας στο ενδιάμεσο. Ο κ. Κάμερον σημειώνει ότι η Ελβετία χρειάστηκε δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τη σύναψη της σημερινής τους σχέσης και ο Καναδάς επτά.

Στη συνέχεια ο Ντέιβιντ Κάμερον ρωτά πώς θα επηρεαστούν οι συμφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με την ασφάλεια σε περίπτωση ενός Brexitκαι τέλος επισημαίνει ότι η Βρετανία μόνη της θα είναι πιο αδύναμη να επιτυγχάνει τους στόχους της.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι, αν είναι να διακινδυνεύσουμε όλα αυτά, ότι το μέλλον θα ήταν καλύτερο για τη χώρα μας εκτός της ΕΕ», τονίζει ο κ. Κάμερον, καταλήγοντας ότι «μία ψήφος για να φύγει η χώρα από την ΕΕ είναι το ρίσκο του αιώνα, και το διακύβευμα θα ήταν το μέλλον τον παιδιών μας».

Επίσης γράφοντας στη Sunday Telegraph, ο Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων και εκ των «ανταρτών» της κυβέρνησης που τάσσονται υπέρ του Brexit Ίαν Ντάνκαν Σμιθ αναφέρει πως η Βρετανία πλέει προς τα βράχια αν παραμείνει μέλος της ΕΕ των ανοιχτών συνόρων και της προβληματικής οικονομίας.

 

Κόσμος

Κίνα - κορωνοϊός: Μαζικά πρωκτικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού

Κίνα κορωνοϊός

Μαζικά είναι τα πρωκτικά τεστ κορωνοϊού που εφαρμόζει η Κίνα και κυρίως σε όσους φθάνουν από το εξωτερικό, αλλά και σε όσους κρίνει ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Όπως έγινε γνωστό, από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, σε συνοικία του Πεκίνο οι ειδικοί προχώρησαν σε πρωκτικά τεστ κορωνοϊού με μια ειδική μπατονέτα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον γιατρό Λι Τονγκζένγκ του νοσοκομείου Γουάν του Πεκίνου, το πρωκτικό τεστ επιτρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εντοπισμού των προσώπων που έχουν μολυνθεί επειδή ο κορωνοϊος βρίσκεται περισσότερο στον πρωκτό παρά στις αναπνευστικές οδούς.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι μεγάλες αντιδράσεις στα social media, με το CCVT να σημειώνει ότι δεν υπάρχει τάση γενίκευσης αυτής της μεθόδου ελέγχου.

Στην Κίνα πάντως όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να παρουσιάζουν πριν από την επιβίβαση δύο αρνητικά τεστ για Covid (PCR και αντισωμάτων) και, μόλις αφιχθούν, να παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα.

Το μέτρο αυτό επιβάλλεται επίσης σε όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα στα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό.

Σύμφωνα πάντως με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το 2021 έχει μετατραπεί ήδη σε μια φρικτή χρονιά για τους κατοίκους συνοικιών του Πεκίνου, στις οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νοσούντες: όλοι τους υποβλήθηκαν σε πρωκτικό διαγνωστικό τεστ με ειδική μπατονέτα.

Στο Ίντερνετ, οι αντιδράσεις κυμαίνονται σήμερα από τον φόβο μέχρι τον χλευασμό.

«Ανακουφισμένος που επέστρεψα στην Κίνα!», γράφει ένας χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

«Δεν είναι υπερβολικά οδυνηρό, όμως είναι ασφαλώς σούπερ ταπεινωτικό», εκτιμά ένας άλλος.

Μερικοί που έχουν ήδη υποστεί το πρωκτικό τεστ, συνέρχονται χρησιμοποιώντας το χιούμορ.

«Έκανα δύο πρωκτικά διαγνωστικά τεστ. Μέσα στη φούρια, μου πήραν επίσης δείγμα από τον φάρυγγα. Κάθε φορά, φοβόμουν πως η νοσηλεύτρια θα ξεχάσει να αλλάξει την ειδική μπατονέτα από το ένα στο άλλο», αστειεύεται ένας χρήστης του Weibo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λασίθι - Κορωνοϊός: Αγωνία για τα κρούσματα - Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Κορωνοϊός: Στον «αέρα» το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων

Σήφης Βαλυράκης: Το στοιχείο-κλειδί για τη διαλεύκανση του θανάτου του