Κόσμος

Νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το 2017

aoz.jpg

Το «πράσινο φως» για διετή παράταση της πρώτης ερευνητικής περιόδου του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού της κοινοπραξίας ENI-Kogas «άναψε» σε συνεδρίαση του τη Δευτέρα το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, ενέκρινε το αίτημα της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας για επέκταση της περιόδου ερευνών, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2016. Το αίτημα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού, αφορά στα τεμάχια 2, 3 και 9.
Με την ικανοποίηση του αιτήματος των δύο εταιρειών δίνεται χρόνος, προκειμένου να γίνει επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού, μετά τις εξελίξεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, κλιμάκιο του υπουργείου μετέβη στο Μιλάνο, όπου τους έγινε παρουσίαση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Τα πρώτα αποτελέσματα από την επαναξιολόγηση του γεωλογικού μοντέλου των τριών τεμαχίων αναμένονται εντός Ιανουαρίου.
Την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πότε θα πραγματοποιηθεί νέου τύπου γεώτρηση. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα η γεώτρηση τοποθετείται στα μέσα του 2017.

Κόσμος

Κορωνοϊός – Pfizer: Δοκιμάζει χάπι για την πρόληψη της λοίμωξης

pfizer

Η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε δοκιμές πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό.

Η ανάπτυξη αντι-ιικών φαρμάκων που θα μπορούν να χορηγηθούν ευρέως για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες όμως δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν αποτελεσματικό χάπι.

Η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ που ανακοίνωσε η Pfizer αφορά το πειραματικό φάρμακο PF-07321332, έναν αναστολέα πρωτεάσης που μπλοκάρει το ένζυμο το οποίο χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να πολλαπλασιαστεί. Θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός παλαιότερου αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν έως και 2.660 υγιείς εθελοντές 18 ετών και άνω, οι οποίοι ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19.

Μια δεύτερη μελέτη θα εξετάσει το PF-07321332 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικους ασθενείς με συμπωματική νόσο, αναφέρει το Reuters.

Μέχρι σήμερα, η μόνη αντι-ιική θεραπεία για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ είναι η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences, η οποία όμως χορηγείται ενδοφλεβίως.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αμερικανική Merck ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου μολνουπιραβίρης για την πρόληψη της Covid-19.

Η υποψήφια θεραπεία δοκιμάζεται επίσης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός: 2.130 τα νέα κρούσματα - 323 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι

Κρήτη - Κορωνοϊός: 94 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ESPA BANNER