Κόσμος

Μεξικό: 10 χρόνια πολέμου κατά των καρτέλ ναρκωτικών

Δημοσιογράφος Μεξικό δολοφονία

Ο πόλεμος εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό εισέρχεται σήμερα στο δέκατο έτος του, χωρίς όμως η κυβέρνηση να έχει προγραμματίσει κάποια επετειακή εκδήλωση και την ώρα που η βία στη χώρα αυξάνεται.

Ο πρόεδρος Ενρίκο Πένα Νιέτο, που ανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2012, είχε υποσχεθεί ένα «ειρηνικό Μεξικό», αφού ο προκάτοχός του είχε αναπτύξει τον στρατό στη χώρα.

Όμως δύο χρόνια πριν το τέλος της θητείας του η στρατηγική του σε θέματα ασφάλειας παραμένει ίδια, παρά τις επικρίσεις των διεθνών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και παρόλο που ο αριθμός των στρατιωτών στον δρόμο έχει αυξηθεί για να φτάσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, τους 65.000 άνδρες, οι ανθρωποκτονίες έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση.

Από το 2007 ως το 2011, στη διάρκεια της προεδρίας του Φελίπε Καλντερόν, οι ανθρωποκτονίες υπερδιπλασιάστηκαν, περνώντας από τις 10.253 στις 22.852. 

Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Νέτα οι φόνοι μειώθηκαν, προτού αυξηθούν ξανά για να φτάσουν την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2016 τις 17.063, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν διευκρινίζουν σε ποιο ποσοστό αυτές οι ανθρωποκτονίες συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Αν και τα μεγάλα καρτέλ έχουν υποστεί πλήγμα, εμφανίστηκαν μικρές εγκληματικές οργανώσεις.

«Ο πόλεμος έχει γίνει πιο περίπλοκος, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών», δήλωσε ο Ραούλ Μπενίτες Μανάου, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, ο οποίος εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα «δεν είναι το επιθυμητό».

Αυτή η στρατιωτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των καρτέλ καθώς και οι αντιπαλότητες μεταξύ αντίπαλων ομάδων έχουν δεκαπλασιάσει τα περιστατικά βίας. 

Πτώματα κρεμασμένα από γέφυρες, αποκεφαλισμένα, απανθρακωμένα ή θαμμένα σε κοινούς τάφους έχουν γίνει σχεδόν καθημερινές εικόνες για τους Μεξικάνους, ενώ οι στρατιωτικοί κατηγορούνται ότι καταφεύγουν για βασανιστήρια, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ή εξαφανίσεις.

«Δεν αισθανόμαστε καλά, δεν έχουμε εκπαιδευτεί για να συλλαμβάνουμε εγκληματίες», είπε ο υπουργός Άμυνας Σαλβατόρ Σιενφουέγος, κάνοντας μια ασυνήθιστη δήλωση.

Εκτιμώντας ότι η εγκληματικότητα δεν θα περιοριστεί με τα όπλα, ο στρατηγός αυτός τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής των στρατιωτών στις μονάδες τους.

Η μόνιμη ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων αποφασίστηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2006 από τον Καλντερόν, σε διάγγελμα που έκανε από τη γενέτειρά του Μιτσοακάν στο δυτικό Μεξικό, μια πολιτεία που έχει σημαδευτεί από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Έκτοτε η κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποιες νίκες, όπως η σύλληψη του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «ελ Τσάπο» Γκουσμάν και την πτώση των ηγετών της οργάνωσης Λος Σέτας, ενός ιδιαίτερα βίαιου καρτέλ που δημιουργήθηκε από πρώην στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Όμως σύμφωνα με τον Χαβιέ Ολίβα, ειδικό σε θέματα ασφαλείας του London School of Economics, «δεν υπάρχει κυβερνητική στρατηγική».

Στο μεταξύ το Μεξικό εξακολουθεί να εισάγει κόκα από τη Λατινική Αμερική για την παραγωγή κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ. 

Και αν η διακίνηση μαριχουάνας έχει σημειώσει μείωση μετά τη νομιμοποίησή της σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες, αντίθετα το λαθρεμπόριο συνθετικών ναρκωτικών σημειώνει μεγάλη αύξηση.

Στη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαφανίστηκαν ή σφαγιάστηκαν και βασανίστηκαν.

«Οι αριθμοί είναι φοβεροί. Δεν γνωρίζουμε καν πού αρχίζει το κράτος και πού τελειώνει το έγκλημα», κατήγγειλε ο Χαβιέ Σισίλια, ένας ποιητής που ίδρυσε το Κίνημα για την ειρήνη μετά τη δολοφονία του γιου του.

Απογοητευμένος δεν περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση. Τα θύματα δεν έχουν λάβει «ένα γραμμάριο» αποζημίωσης, τονίζει ο Σισίλια που θεωρεί ότι τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στη μνήμη τους αποτελούν «προσβολή στα θύματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Αφγανιστάν: Παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ

Κυανόκρανοι ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε σήμερα για έξι μήνες, έως τη 17η Μαρτίου 2022, την πολιτική αποστολή του στο Αφγανιστάν, με ένα ψήφισμα στο οποίο ζητεί επίσης από τους Ταλιμπάν μια «κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική» καθώς και τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική ζωή.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, επιμένει για τη «σημασία να σχηματιστεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική» ζητώντας παράλληλα μια «πλήρη, ίση και σημαντική συμμετοχή των γυναικών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων».

Το κείμενο συνέταξαν η Εσθονία και η Νορβηγία, η οποία χαιρέτισε αμέσως το «ενιαίο μήνυμα» του Συμβουλίου για το Αφγανιστάν. Τον Αύγουστο, ένα ψήφισμα του ΣΑ που ζητούσε ελεύθερη κυκλοφορία για τους Αφγανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, είχε συγκεντρώσει μόνο 13 ψήφους, καθώς η Ρωσία και η Κίνα τήρησαν αποχή.

Στο ψήφισμά του το ΣΑ υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο που θα συνεχίζει να διαδραματίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν».

Το ψήφισμα αναγνωρίζει επίσης «την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν» και επιβεβαιώνει «τη σημασία της μάχης κατά της τρομοκρατίας» στη χώρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ταλιμπάν δεν εναντιώθηκαν στην παράταση της αποστολής του ΟΗΕ.

«Είναι αναγκασμένοι να είναι πιο ευέλικτοι» και «είναι πιο πραγματιστές» από το προηγούμενο πέρασμά τους από την εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του '90, δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας ειδικός για το θέμα στον ΟΗΕ. «Οι Ταλιμπάν έχουν ανάγκη τον ΟΗΕ και είναι ο δικός μας μοχλός» πίεσης προκειμένου να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις τους, λέει στο AFP.

Τα μέλη του ΣΑ ζητούν τέλος στο ψήφισμά τους από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να τους ενημερώνει για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις δραστηριότητες της αποστολής του οργανισμού στη χώρα αυτή (Manua) κάθε δύο μήνες έως τα μέσα Μαρτίου, και να τους παρουσιάσει μια γραπτή έκθεση έως την 31η Ιανουαρίου για το μέλλον της αποστολής της ΟΗΕ «υπό το φως των πρόσφατων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και εξελίξεων ασφαλείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου - ΤΑΙΠΕΔ: Εννέα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση σε υγειονομικούς και άνω των 60 ετών

Ρωσία: Άρχισε η παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca

 

ESPA BANNER