Κόσμος

Κοινές ναυτικές ασκήσεις Κίνας - Ρωσίας

ναυτική άσκηση

Η Κίνα και η Ρωσία θα διεξαγάγουν ναυτικές ασκήσεις "ρουτίνας" στη Νότια Σινική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας χθες, προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις θα ενδυναμώσουν την συνεργασία τους, καθώς και ότι δεν στοχοποιούσαν τρίτη χώρα.

Οι ασκήσεις ανακοινώνονται ενώ έχει κλιμακωθεί η τεταμένη ατμόσφαιρα για τα υπό αμφισβήτιση ύδατα, αφότου ένα δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε αυτόν τον μήνα ότι η Κίνα δεν κατέχει ιστορικά δικαιώματα στη Νότια Σινική Θάλασσα και άσκησε κριτική στην καταστροφή του περιβάλλοντος εκεί. Η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει και απέρριψε την απόφαση.

Η Κίνα και η Ρωσία είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με δικαίωμα βέτο, και έχουν κοινές απόψεις σε πολλά μεγάλα θέματα όπως την κρίση στη Συρία, πράγμα που τους τοποθετεί σε διαμετρικά αντίθετες πλευρές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη. Πέρυσι διεξήγαγαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Μεσόγειο.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι της ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, από την οποία διέρχονται πλοία με εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (4,5 τρις ευρώ) το χρόνο. Μεταξύ άλλων χωρών που ισχυρίζονται ότι έχουν δικαιώματα σε περιοχές της ίδιας θάλασσας συγκαταλέγονται το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Κόσμος

Γουινέα: Τουλάχιστον 15 νεκροί από κατολίσθηση σε ορυχείο

guinea_oryxeio.jpg

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο στη βορειοανατολική Γουινέα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους κι ενώ διασώστες συνεχίζουν να σκάβουν στα ερείπια για την αναζήτηση επιζώντων.

Το ορυχείο κατέρρευσε το Σάββατο, σκοτώνοντας αμέσως τους χρυσωρύχους, που ήταν όλοι άνδρες και μεταξύ 14 και 40 ετών, δήλωσε τοπικός σύμβουλος, ενώ οι σοροί τους ανακτήθηκαν το βράδυ της ίδιας μέρας και το πρωί της Κυριακής κηδεύτηκαν σε ομαδικό τάφο.

Ένας επιμελητής του ορυχείου, είπε ότι είχε δει εθελοντές να διασώζουν δύο συναδέλφους του.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής έχει βιώσει μια σειρά ατυχημάτων σε βιοτεχνικά ορυχεία, ιδιαίτερα γύρω από το Σιγκουίρι, κοντά στα σύνορα με το Μάλι, μια περιοχή όπου πάνω από 20.000 ανθρακωρύχοι δραστηριοποιούνται επίσημα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Καμπούλ: 58 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση μπροστά από σχολείο θηλέων

Μπήκε με όπλο στο σχολικό και τα παιδιά του… έσπασαν τα νεύρα κάνοντας ερωτήσεις (βίντεο)

Νέα τουρκική πρόκληση: Ύψωσαν στην Αγία Σοφία μουσουλμανική επιγραφή για τον Αλλάχ