Κόσμος

Κατέρρευσε χωματερή - Δεκάδες θάφτηκαν στα σκουπίδια

ap_17071380315205.jpg

Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ δεκάδες άλλοι πιστεύεται πως έχουν θαφτεί κάτω από τόνους σκουπίδια στην Αιθιοπία, μετά την κατάρρευση χωματερής έξω από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Από την κατάρρευση καταπλακώθηκαν αυτοσχέδια καταλύματα αλλά και πολλοί ρακοσυλλέκτες. Τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο ντόπιοι υποπτεύονται πως η τραγωδία οφείλεται στο ότι άρχισε ξανά η ρίψη απορριμμάτων στη χωματερή- που χρησιμοποιούνταν για 50 χρόνια αλλά τα τελευταία δεν ήταν σε χρήση.

«Τους είχαμε πει να μην ρίχνουν σκουπίδια πάνω πάνω. Πιστεύω η απόφαση της τοπικής αρχής να ξαναρίχνουν σκουπίδια εκεί είναι ο βασικός λόγος γι’ αυτό το δυστύχημα» δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο AFP.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ντόπιων, έως 150 άνθρωποι μπορεί να βρίσκονταν στη χωματερή την ώρα που άρχισε να καταρρέει υπό το ίδιο της το βάρος. Τουλάχιστον 37 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.Σύμφωνα με το RT, εκτιμάται πως κατά μέσο όρο περίπου 500 άνθρωποι- ανάμεσά τους πολλά παιδιά- συλλέγουν σκουπίδια κάθε μέρα στην εν λόγω χωματερή, για να ζήσουν πουλώντας τα.
 

Κόσμος

Σερβία: Η χώρα θα παράγει 20 με 30 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό τον χρόνο

Sputnik V

Τη μονάδα παραγωγής των ρωσικών εμβολίων Sputnik-V στο Βελιγράδι επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και δήλωσε αισιόδοξος ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα παράγονται στη Σερβία περισσότερα από 20 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό. Στο Ινστιτούτο Torlak του Βελιγραδίου ξεκίνησε από εχθές η παραγωγή της πρώτης παρτίδας των ρωσικών εμβολίων τα οποία θα διατεθούν προς χρήση στις αρχές Ιουνίου.

Η Σερβία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που αρχίζει να παράγει το εμβόλιο Sputnik-V. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αφού έδειξε στους δημοσιογράφους ένα από τα πρώτα φιαλίδια του ρωσικού εμβολίου που βγήκε από τη μονάδα παραγωγής στο Torlak, ανέφερε ότι τα εμβόλια που θα παράγονται στη Σερβία, αφού ικανοποιηθούν οι εσωτερικές ανάγκες, θα εξάγονται σε χώρες της ευρύτερης περιοχής. Τόνισε ότι όταν θα ανοίξει και το εργοστάσιο της κινεζικής Sinopharm οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό στη Σερβία θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια δόσεις ετησίως και η Σερβία θα καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη στην παραγωγή εμβολίων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ξεπέρασαν τα 1,8 εκατομμύρια οι πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση ενώ πάνω από 1,2 εκατομμύρια έλαβαν και τις δύο δόσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με το εμβόλιο της Astra Zeneca δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χορηγείται και σε άτομα κάτω των 60 ετών επισημαίνοντας ότι οι μελέτες που έγιναν στη Σερβία έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό και δημιουργεί μεγάλο αριθμό αντισωμάτων ενώ οι παρενέργειες είναι μηδαμινές.

Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας της χαμηλής τιμής του εμβολίου της Astra Zeneca. «Εγώ το βλέπω σαν ένα πόλεμο τιμών όπου έχετε από τη μία τα εμβόλια που κοστίζουν 20 δολάρια και από την άλλη το φθηνό εμβόλιο που έβγαλε η Οξφόρδη και κοστίζει 4-5 δολάρια» εκτίμησε ο Βούτσιτς και ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προμηθεύεται το εμβόλιο της Astra Zeneca.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Μήνυση σε διευθυντή Λυκείου από γονέα - αρνητή του self test

Self test: Παρελήφθησαν άλλα 2,5 εκατομμύρια - φώτο

Ηράκλειο: Rapid test σε πεζούς στον Άγιο Σύλλα από τον ΕΟΔΥ