Κόσμος

Καταυλισμό για μετανάστες θα φτιάξει η Ιταλία στα σύνορα της

Σύνορα Αλβανία

Οι αρχές της Ιταλίας σχεδιάζουν να στήσουν έναν καταυλισμό για να φιλοξενήσουν προσωρινά περίπου 300 μετανάστες που έχουν ξεμείνει στην περιοχή των συνόρων με την Ελβετία, καθώς οι ελβετικές αρχές επιβάλλουν πλέον αυστηρότερους ελέγχους και δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε ολοένα περισσότερους από αυτούς, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται έξω, σε ένα δημοτικό πάρκο, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Από τα μέσα του Ιουλίου, οι ελβετικές αρχές άρχισαν να επιβάλουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου στα σημεία διέλευσης των συνόρων, ειδικά για τους μετανάστες που φθάνουν σιδηροδρομικώς από το Κόμο. 

Έκτοτε, οι ελβετικές αρχές δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα στα δύο τρίτα εκ των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελβετία.
 
Συγκριτικά, τον Ιούνιο δεν επιτρεπόταν η είσοδος στην ελβετική επικράτεια στον έναν στους επτά.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σε έναν χώρο στάθμευσης ο οποίος ανήκει στον δήμο του Κόμο και βρίσκεται κοντά σε ένα νεκροταφείο θα εγκατασταθούν 50 λυόμενες κατοικίες, ντους, τουαλέτες και μια μικρή κλινική, ώστε να φιλοξενηθούν προσωρινά εκεί περίπου τριακόσιοι άνθρωποι, ανέφερε ο νομάρχης Μπρούνο Κόρντα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που αναμεταδόθηκε απευθείας από ιταλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στους μετανάστες αυτούς θα προσφέρεται παράλληλα νομική αρωγή μέσα στον καταυλισμό για να εξοικειωθούν με τη διαδικασία ασύλου της Ιταλίας, διευκρίνισε ο Κόρντα. 

Βάσει του κοινοτικού δικαίου, οι μετανάστες πρέπει να υποβάλουν αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ιταλία, όπου έφθασαν με πλεούμενα από τη βόρεια Αφρική, διότι αυτή είναι η χώρα πρώτης υποδοχής τους.

«Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε στην Ελβετία θα θέλουν να επιστρέψουν στη νομιμότητα», είπε ο Κόρντα.

Πολλοί μετανάστες όμως δεν θέλουν να μείνουν στην Ιταλία, διότι πολύ συχνά έχουν συγγενείς ή φίλους που ζουν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ζητούν διευκρινίσεις από τις αρχές της Ελβετίας μετά τις καταγγελίες μεταναστών ότι δεν τους επιτράπηκε να μιλήσουν σε στελέχη της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων ή ότι οι προσπάθειές τους να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Ελβετία αποκρούστηκαν.

Περίπου 100.000 μετανάστες, κυρίως υπήκοοι χωρών της Αφρικής, έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας μέχρι στιγμής φέτος, ενώ πάνω από 140.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται ήδη στα κέντρα πρώτης υποδοχής (ΚΕΠΥ) της χώρας.
 
Το 2014 και το 2015 πάνω από 320.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης, όμως στην πλειονότητά τους συνέχισαν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Κορωνοϊός - Ρωσία: Πάνω από 34.000 κρούσματα και 997 θανάτοι σε μία μέρα

ρωσια

Η Ρωσία κατέγραψε 34.303 νέα κρουσματα κορωνοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, έδειξαν σήμερα τα δεδομένα της αρμόδιας υπηρεσίας.

Ανακοινώθηκαν επίσης 997 θάνατοι από την Covid-19, πέντε λιγότεροι από το χθεσινό αριθμό ρεκόρ των 1.002.

Οι τελευταίοι θάνατοι από τον κορονοϊό αύξησαν το συνολικό αριθμό των θανάτων σε 223.312, σε σύνολο σχεδόν 8 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν την αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων στο βραδύ ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας, που ανάγκασε το υπουργειο Υγείας να ζητήσει από συνταξιούχους εμβολιασμένους γιατρούς να επιστρέψουν στα νοσοκομεία.

ειδησεις σημερα

Βόλγκανγκ Σόιμπλε: Από πρωταγωνιστής στα μετόπισθεν της Γερμανίας

Πούτιν: Το σχόλιο σε γυναίκα δημοσιογράφο που θεωρήθηκε σεξιστικό

Λα Πάλμα: Ασταμάτητη η λάβα από το ηφαίστειο απειλεί σπίτια

ESPA BANNER