Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

mosouli1.jpg
 clock 21:53 | 17/04/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Μοσούλη αφότου ξεκίνησε, πριν από έξι μήνες, η επίθεση των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της μεγάλης πόλης του βορρά από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.
«Ο όγκος των αμάχων που φεύγουν από τη Μοσούλη είναι ανήκουστος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λίζε Γκράντε, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.
Η μάχη της Μοσούλης, που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, επέτρεψε στα κυβερνητικά στρατεύματα να εκδιώξουν τους ισλαμιστές από το ανατολικό τμήμα της πόλης, όμως οι μάχες επικεντρώνονται από τον Φεβρουάριο στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, που είναι πυκνοκατοικημένη.
«Το σενάριο καταστροφής που είχαμε εκπονήσει όταν ξεκίνησαν οι μάχες προέβλεπε πως ένα εκατομμύριο άμαχοι μπορεί να φύγουν από τη Μοσούλη. Περισσότεροι από 493.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, αφήνοντας σχεδόν τα πάντα πίσω τους», πρόσθεσε η Γκράντε.
Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 500.000 τον αριθμό των αμάχων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ στη Μοσούλη.
Η μάχη αυτή «μας έχει ωθήσει στα επιχειρησιακά όριά μας», εκτίμησε η Γκράντε.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis