Κόσμος

Έρευνες για ύποπτο λογισμικό στη Renault

renault

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε ότι οι αρχές έχουν επιθεωρήσει τρεις από τις εγκαταστάσεις της στο πλαίσιο έρευνας για τις εκπομπές ρύπων, σε μια είδηση που εξανέμισε δισεκατομμύρια από τη χρηματιστηριακή της αξία απηχώντας το σκάνδαλο που ταλανίζει τη γερμανική Volkswagen.

Η Renault είπε ότι μέχρι στιγμής οι έρευνες δεν έχουν εντοπίσει «καμία ένδειξη συστήματος αναστολής (defeat device) στα οχήματα της Renault», σε μια αναφορά στο είδος του λογισμικού που εντόπισαν οι Αμερικανοί ερευνητές ότι είχε χρησιμοποιήσει η Volkswagen.

Η μετοχή της Renault υποχώρησε έως 22% αφού συνδικαλιστές είπαν ότι έγιναν έρευνες σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης, κάτι που οδήγησε την εταιρία στο να εκδώσει ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τους ελέγχους.

Η Renault είπε ότι οι ερευνητές εξετάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία εκπομπής ρύπων, διεξάγοντας έρευνα στα ανταλλακτικά και στις εργοστασιακές της μονάδες, συμπληρωματικά αυτής που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση.

Η μετοχή της Renault έχασε περίπου 5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της, στη χειρότερη ημέρα της από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1994, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Η μετοχή ανέκαμψε από τις απώλειες που σημείωσε μετά την ανακοίνωση, περιορίζοντας την πτώση της στο 13,78% στις 14:46 ώρα Ελλάδας.

Καθώς η είδηση άρχισε να επηρεάζει τις μετοχές και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, η ανταγωνίστρια PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε ότι δεν έχουν γίνει έρευνες στα γραφεία της και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανωμαλιών στις δοκιμές ρύπων.

Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξαίρουν τους βομβιστές αυτοκτονίας

Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν εξήραν τους βομβιστές αυτοκτονίας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου κατά της πρώην κυβέρνησης και των δυτικών της συμμάχων και προσέφεραν στις οικογένειές τους χρήματα, ενώ τους υποσχέθηκαν ότι θα τους παραχωρήσουν εκτάσεις γης, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο οποίος είναι επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ με 10 εκατομμύρια δολάρια ως διεθνής τρομοκράτης, συναντήθηκε με τις οικογένειες των νεκρών καμικάζι στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ, το οποίο μάλιστα είχε γίνει στόχος βομβιστών αυτοκτονίας το 2018.

Οι επίσημες φωτογραφίες από τη συνάντηση εμφάνιζαν το πρόσωπό του θολό.

"Στην ομιλία του ο υπουργός χαιρέτισε τον τζιχάντ και τις θυσίες των μαρτύρων και των Μουτζαχεντίν και τους αποκάλεσε ήρωες του ισλάμ και της χώρας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Twitter το υπουργείο.

Οι οικογένειες των βομβιστών αυτοκτονίας έλαβαν ρουχισμό, 111 δολάρια και υποσχέσεις για εκτάσεις γης, είπε ο εκπρόσωπος Κάρι Σάγεντ Κόστι.

Ο Χακάνι ανέλαβε από τον πατέρα του Τζαλαλουντίν Χακάνι επικεφαλής του δικτύου Χακάνι, μιας ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, την οποία οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν για μερικές από τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στη διάρκεια του πολέμου.

Ο άνθρωπος αυτός καταζητείται από το FBI σε σχέση με μια επίθεση σε ένα άλλο ξενοδοχείο της Καμπούλ το 2008, στην οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αμερικανός πολίτης.

Μετά την νίκη των Ταλιμπάν επί της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης, η οποία κατέρρευσε τον Αύγουστο, ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους, έχουν πραγματοποιήσει σειρά από επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίων τζαμιών και άλλων στόχων σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους.

ειδησεις σημερα

Ρωσία: Υπό εξέταση μέρες μη εργασίας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού

Ινδία: Τουλάχιστον 41 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Unicef – Υεμένη: 10.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την αρχή του εμφυλίου το 2015

ESPA BANNER