Κόσμος

Δανία: Οι λύκοι επέστρεψαν μετά από 200 χρόνια!

λύκος

Η παρουσία της πρώτης αγέλης λύκων εδώ και 200 χρόνια επιβεβαιώθηκε στη Δανία. Ο πρώτος λύκος στη χώρα εδώ και δύο αιώνες εντοπίστηκε αρχικά το 2012, και οι επιστήμονες από τότε περίμεναν να εμφανιστεί το πρώτο ζευγάρι λύκων που θα τεκνοποιήσει και θα δημιουργήσει μία νέα αγέλη.
Τώρα, μετά από εξέταση DNA σε δείγματα κοπράνων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία πέντε λύκων, εκ των οποίων ο ένας είναι θηλυκός. Οι λύκοι πιστεύεται ότι προήλθαν από την επαρχία Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν στη Γερμανία και εγκαταστάθηκαν στην δυτική Δανία, στην πιο αραιοκατοικημένη αγροτική περιοχή της χώρας, μετά από ταξίδι τουλάχιστον 550 χιλιομέτρων.
«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για νεαρούς λύκους που απορρίφθηκαν από τις οικογένειες και αγέλες τους και αναζητούν νέες περιοχές θήρευσης», δήλωσε ο Πέτερ Σούντε του Πανεπιστημίου του Άαρχους.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τα ίχνη και αποτυπώματα των λύκων και επαλήθευσαν την παρουσία τους μέσω κάμερας, χωρίς να αποκαλύπτουν την ακριβή τοποθεσία τους για λόγους ασφαλείας. Ο θηλυκός λύκος εικάζεται ότι θα γεννήσει αυτή την άνοιξη ή την επόμενη. Οι επιστήμονες θεωρούν πως δεν υπάρχουν ακόμα νεογνά, καθώς σε αυτή την περίπτωση το θηλυκό δεν θα είχε εντοπιστεί να κυνηγά μαζί με το αρσενικό σύντροφό του.
Οι λύκοι εξαφανίστηκαν από τη Δανία λόγω κυνηγιού από τις αρχές του 19ου αιώνα. Στη γειτονική Νορβηγία το κυνήγι ενός ποσοστού του τοπικού πληθυσμού λύκων παραμένει αμφιλεγόμενο σημείο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης, ακτιβιστών, κυνηγών, κτηνοτρόφων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κόσμος

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Με φυσική παρουσία η έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Συγκλήτου του (83η Συνεδρία, 12 Μαΐου 2021) και στο πνεύμα της σχετικής ανακοίνωσης της Συνόδου των Πρυτάνεων, επιβεβαιώνει την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-22 με φυσική παρουσία του συνόλου της ακαδημαϊκής του κοινότητας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και την προσφορά των μαθημάτων των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών με φυσική παρουσία. Η απόφαση αυτή υπόκειται σε επαναξιολόγηση ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας COVID-19.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ακολουθώντας όλα τα τελευταία διατάγματα του Υπουργείου Υγείας εφαρμόζει αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα για την προστασία της υγείας των φοιτητών/τριών, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και των επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο με βάση τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα της πανδημίας COVID-19. Η πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου θα γίνεται με τη διενέργεια ελέγχου προσκόμισης αποδεικτικού στοιχείου -safe pass-, τόσο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και για τους/τις επισκέπτες/τριες στην πανεπιστημιούπολη.

Εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών και προετοιμαζόμενοι για το νέο ακαδημαϊκό έτος, η ύψιστη προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου παραμένει η ασφάλεια και η υγεία της πανεπιστημιακής του κοινότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα προγράμματα σπουδών υλοποιούνται απρόσκοπτα τηρώντας τα υψηλότερα ακαδημαϊκά πρότυπα. Με την απόφασή του για έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-22 με φυσική παρουσία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενισχύει την προσπάθεια της Πολιτείας, ενθαρρύνοντας την ακαδημαϊκή του κοινότητα στον εμβολιασμό και συνδράμει στη συλλογική προσπάθεια για ανακοπή διασποράς της πανδημίας και των θλιβερών συνεπειών της στην Κύπρο και διεθνώς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Πρόστιμα σε εργοτάξια για ανασφάλιστους εργαζόμενους

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Κρήτη: Μαντινάδες εμπνευσμένες... από τον κορωνοϊό