Κόσμος

Αδοξοι έρωτες στα σκοτεινά της Σαουδικής Αραβίας

σαουδικη αραβια

Πριν από λίγα χρόνια, μια μέρα του χειμώνα, ο Χασάν γνώρισε μια κοπέλα. Την είδε στο πάρκο του Κατίφ και πήγε και της είπε: «Γεια σας, είστε πολύ όμορφη». Τον ευχαρίστησε και εκείνος τη έδωσε ένα χαρτί με το τηλέφωνό του. «Ενδιαφέρομαι για εσάς», ήταν η τελευταία του φράση, πριν φύγει.
Κάπως έτσι ξεκίνησε ο έρωτας του Χασάν και της Σαμάρ.

Στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη, μια τέτοια πράξη είναι η αρχή ενός ρομαντικού ειδυλλίου με βόλτες σε πάρκα και θάλασσες και βλέμματα στον ουρανό και τ' αστέρια.

Στη Σαουδική Αραβία, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις τιμωρούνται με αποκεφαλισμό. Τα ραντεβού είναι μια περίπλοκη υπόθεση, δεν πρέπει να σε ανακαλύψει κανείς και το ζευγάρι οφείλει να είναι πολύ προσεκτικό. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν και οι δύο είναι να το κρατήσουν μυστικό.

«Αν θέλετε να πάτε για καφέ μαζί της, κάτι που δεν μπορείτε επιτρέπεται σε καμία περίπτωση, μπορεί να σας σταματήσει η αστυνομία», λέει ο Χασάν στους New York Times και προσθέτει: «Αν σε ρωτήσουν ''ποια είναι αυτή'' και εσύ πεις η αδερφή μου, θα ζητήσουν αποδείξεις. Αν δεν είναι, τότε μεταφέρεσαι στο αστυνομικό τμήμα».

Οταν ένας άνδρας συνοδεύει μια γυναίκα που δεν είναι συγγενής του μπορεί να μπει στη φυλακή για μερικούς μήνες ή να μαστιγωθεί 100 φορές. Μερικές φορές, δε, του ζητούν να την παντρευτεί και με αυτόν τον τρόπο, ίσως, να αποφύγει την φυλακή.

Επιστρέφοντας στην ερωτική ιστορία του Χασάν, ο ίδιος μας λέει πως το ραντεβού με τη Σαμάρ κλείστηκε σε ένα εμπορικό και από εκεί πήγανε σπίτι του.

«Οταν φτάσαμε της έδωσα λουλούδι. Ως αγόρι στη Σαουδική Αραβία δεν είχα βρεθεί μόνος με ένα κορίτσι. Δεν ήξερα τι να της πω και πως να συμπεριφερθώ. Οπότε άρχισα να της δείχνω τον υπολογιστή μου και το Xbox, και τέτοιου είδους πράγματα. Μου άρεσε που ήξερε αγγλικά και ακούγαμε την ίδια μουσική», ανέφερε.

Οπως ισχυρίζεται, πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν διπλή... ζωή. Αυτό έκαναν και ο Χασάν με τη Σαμάρ. Συναντιόντουσαν, αγαπήθηκαν και πέρναγαν μαζί αρκετές ώρες της εβδομάδας. Μάλιστα, μίλησαν και για γάμο, αλλά το μέλλον δεν ήταν κοινό.

Ενα χρόνο αργότερα, ο Χασάν γνώρισε μια άλλη κοπέλα και η Σαμάρ το έμαθε και τον εγκατέλειψε.
«Ηταν κάτι πραγματικά χαζό. Δεν αισθάνθηκα το ίδιο. Ηταν το τέλειο για μένα, αλλά ήταν πολύ αργά, είχε φύγει».
 

Κόσμος

Ελβετία: Οι παγετώνες της χώρας έχασαν το 1% του όγκου τους

παγετώνας

   Οι παγετώνες στην Ελβετία έχασαν το 1% του όγκου τους το 2021, παρά το πολύ χιόνι που έπεσε στη διάρκεια του χειμώνα και ένα δροσερό καλοκαίρι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποκάλυψε σήμερα η Ελβετική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών.

«Ακόμη κι αν το 2021 σημειώθηκε η μικρότερη απώλεια πάγου από το 2013, δεν παρατηρήθηκε μείωση στη συρρίκνωση των παγετώνων», σημείωσαν οι ειδικοί που παρακολουθούν τους παγετώνες.

«Από μετεωρολογική άποψη οι συνθήκες το 2021 ήταν κατάλληλες για να προσφέρουν μια ανάπαυλα στους παγετώνες. Δυστυχώς σε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής ακόμη και μια ‘καλή’ χρονιά δεν αρκεί για τους παγετώνες», υπογράμμισαν.

Η απώλεια όγκου «συνεχίστηκε, κάποιους μήνες με γρήγορους ρυθμούς, παρά τις έντονες χιονοπτώσεις τον χειμώνα και ένα σχετικά δροσερό καλοκαίρι», πρόσθεσαν.

Το χιόνι του Μαΐου, το οποίο στον παγετώνα Κλαριντενφίρν (που βρίσκεται σε ύψος 2.890 μέτρων) μετρήθηκε στα 7 μέτρα –το μεγαλύτερο πάχος από το 1914 που διατηρούνται αρχεία—,προστάτευσε τους παγετώνες ως τον Ιούλιο.

Όμως «το λιώσιμο των πάγων ήταν σημαντικό στα τέλη Σεπτεμβρίου και περίπου 400 εκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν σε όλη την Ελβετία τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή σχεδόν το 1% του όγκου των παγετώνων», σύμφωνα με ανακοίνωση των ειδικών.

Κατά συνέπεια 22 παγετώνες που παρακολουθούνται από το ινστιτούτο GLAMOS της Ελβετίας «έχασαν πάγο», ενώ κανένας δεν πρόσθεσε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Παράνομα 9 στα 15 γηροκομεία - Έρχονται λουκέτα

Ματθαιόπουλος: Από την καρέκλα του Αρχηγού στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Μενδώνη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

 

ESPA BANNER