Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του νερού και αντιμετώπισης των αναγκών της παρατεταμένης λειψυδρίας αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου. Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε υπό την πίεση που δημιουργεί η κλιματική κρίση που οδηγεί σε σταδιακή μείωση των αποθεμάτων του νερού.
Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων προτάσεων και έργων που επιδιώκουν την αύξηση των αποθεμάτων του νερού και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων. Σε πρώτο επίπεδο το συμβούλιο ενέκρινε την αξιοποίηση, τον εμπλουτισμό και τη συντήρηση του ενιαίου συστήματος υδροδότησης από το
φράγμα Αποσελέμη.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ζ.Δοξαστάκη το έργο κόστισε πλέον των 250 εκατομμυρίων ευρώ, και σχεδιάστηκε για να καλύψει υδρευτικές ανάγκες του βόρειου παράκτιου μετώπου του νομού Ηρακλείου και τμήματος του νομού Λασιθίου για τριάντα χρόνια. Επιβάλλεται να διευρυνθεί η χωρητικότητα του ταμιευτήρα και να στεγανωθούν τα κανάλια προσαγωγής του νερού προς τον ταμιευτήρα. Αυτό θα επιτρέψει την αύξηση της μέσης ετήσιας απόληψης ποσότητας νερού.
Ο δεύτερος βασικός πυλώνας του σχεδιασμού που θα τεθεί και σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό στα αρμόδια όργανα, είναι η θεσμοθέτηση και υλοποίηση της ενιαίας διαχείρισης νερού σε επίπεδο Κρήτης με την κατασκευή ενιαίου αγωγού ύδρευσης από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη δηλαδή από τα Χανιά στη Σητεία.
Ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει συνοδό έργο του υπό κατασκευή οδικού άξονα ΒΟΑΚ. Επίσης το σχέδιο προβλέπει την
αξιοποίηση των νερών του ποταμού Αλμυρού στη βάση των υφισταμένων μελετών και τη μεταφοράς και αποθήκευση των γλυκών ποσοτήτων νερού από τον Αλμυρό στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη με τη κατασκευή αγωγού. Α
ντίστοιχα προτείνεται η κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού της ΔΕΥΑΗ και της ΔΕΥΑΧ από τα Μάλια έως το διυλιστήριο του Αποσελέμη μήκους 16 χιλιομέτρων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα διαρροής μεγάλων ποσοτήτων νερού και των συχνών θραύσεων του υφιστάμενου αγωγού λόγω της παλαιότητας του προτείνεται η κατασκευή του νέου αγωγού να γίνει στη ζώνη απαλλοτρίωσης του υπό κατασκευή τμήματος του ΒΟΑΚ «Χερσόνησος - Νεάπολη». Ακόμα το σχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή του Δήμου Χερσονήσου και των τριών ΔΕΥΑ ( Ηρακλείου – Χερσονήσου – Αγίου Νικολάου), στη διοίκηση του φορέα λειτουργίας του φράγματος Αποσελέμη, και στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν στη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το ευρώ ολοταχώς για 1 προς 1 με το δολάριο - Τι σημαίνει για Ελλάδα και Ευρώπη
ΑΑΔΕ: Ο χρόνος μίσθωσης βασικό κριτήριο για τη φορολογική αντιμετώπιση των ακινήτων