Skip to main content
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Ηρακλείου: Εγκρίθηκε ο προυπολογισμός του 2024...μετά το δάνειο των 27 εκατ.ευρώ!

δημος ηρακλειου
 clock 17:39 | 01/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Με κύρια χαρακτηριστικά την ισορροπία στην οικονομική λειτουργία του Δήμου, την σταθεροποίηση και την εδραίωση ισχυρών αναπτυξιακών χαρακτηριστικών, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο του προϋπολογισμού 2024 του Δήμου Ηρακλείου, με την ενσωμάτωση του δανείου του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ), από την Δημοτική Επιτροπή, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρεία του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού.

Πρόκειται για το σχέδιο ενός προϋπολογισμού αναπτυξιακού χαρακτήρα, που χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη διαφάνεια και τη συμμετοχική διαδικασία σε όλα τα στάδια, έρχεται ως αποτέλεσμα εφαρμογής πολιτικών δημοσιονομικής ευθύνης και αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών δεδομένων, αλλά και στην αξιοποίηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που θα παρουσιαστούν.

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός κατά την εισήγησή του, τόνισε τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής στα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Ηρακλείου και τα οφέλη της ανοιχτής χρηματοδοτικής γραμμής με το ΤΠ&Δ, επισημαίνοντας ότι «Δεν πανηγυρίζουμε για το δάνειο. Έχουμε μια ικανοποίηση ότι το επιτύχαμε βάσει σχεδιασμού, έχοντας επίγνωση ότι είναι μια δυσχερής κατάσταση την οποία προσπαθούμε να ανατρέψουμε. Έχοντας επίσης γνώση ότι και το δάνειο δεν λύνει συνολικά τα προβλήματα του Δήμου Ηρακλείου. Θα έχουμε μεγάλες προκλήσεις και το 2025. Η προσπάθεια η οποία θα κάνουμε για την οικονομική διόρθωση και τον εξορθολογισμό θα πρέπει να είναι διαρκής και πολύ μεγάλη. Βεβαίως έχουμε επίγνωση ότι και η εφαρμογή του τεχνικού προγράμματος είναι μια τεράστια πρόκληση την οποία αναλαμβάνει κυρίως ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και θα είναι η αιχμή του δόρατος για το 2024 και 2025.».

Μιλώντας για το τεχνικό πρόγραμμα που προβλέπει την υλοποίηση έργων είτε συγχρηματοδοτούμενων είτε από ιδίους πόρους, με άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε τον προσαρμοσμένο στη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής, τρόπο εκτέλεσης: «Η προτεραιοποίηση θα είναι η απαιτούμενη και το έργο που θα παραδοθεί, θα είναι αυτό που πρέπει. Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η εκτέλεση, αλλά και η εφαρμογή, θα ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία μας. Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκονται και αυτή η επιδίωξη θα πρέπει να ενταθεί. Έχουμε την ελπίδα ότι ακόμα και έργα τα οποία ακόμα βρίσκονται στο δανειακό πρόγραμμα ενδεχομένως θα μπορούσαν να περάσουν σε μια χρηματοδότηση.».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Δημοτική Αρχή για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προσπάθεια που έχει ήδη ως αποτέλεσμα την χρηματοδότηση του Δήμου με το ποσό του 1.500.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για έργα σε σχολικά κτήρια, ενώ μίλησε και για το ΒΑΑ, τονίζοντας: «Μια πολύ μεγάλη πρόκληση την οποία έχουμε, είναι τα έργα στα πλαίσια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Πριν από λίγο υπογράψαμε τη σύμβαση για τη μελέτη του Μεγάρου Κοθρή, τις προηγούμενες ημέρες για την οδό Δελημάρκου. Προχωράμε και κάνουμε αναδιευθετήσεις μέσα σε αυτό το πλάνο. Θα έλεγα ότι τα έργα τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα θα αποδώσουν σε ένα βάθος χρόνου κάτι καλό για την πόλη.».

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αγριμανάκη για την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει, τον Γιώργο Σισαμάκη που έχει αναλάβει το νευραλγικό κομμάτι των Τεχνικών Έργων, τους συμβούλους και τους Αντιδημάρχους, καθώς και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ηρακλείου. Ευχαρίστησε επίσης την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης για την εποικοδομητική στάση που έχει κρατήσει για το θέμα.

Επόμενο στάδιο της διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού, η αποστολή του σχεδίου του προϋπολογισμού στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. προκειμένου να παράσχει τη γνώμη του επ' αυτού και στη συνέχεια η διαβίβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενιζέλειο: Οι χειρουργοί απειλούν με ομαδική παραίτηση και ενημερώνουν Εισαγγελέα

Σοκ σε χωριό του Ηρακλείου: Πατέρας βρήκε νεκρό τον 40χρονο γιο του

Αφρικανική σκόνη στην Κρήτη: Μέχρι πότε θα παραμείνει

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis