Αθλητικά

Τιμήθηκαν οι κορυφαίοι αθλητές με αναπηρία

amea_stef.jpg

Η γιορτή του Παραολυμπιακού Κινήματος πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα to br;ady thw Tαπόψε (24/1) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Παρουσία της Ελένης Αυλωνίτου (εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής), του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, της αναπληρώτριας τομεάρχη πολιτισμού και αθλητισμού της ΝΔ, Άννας Καραμανλή, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, του εκπροσώπου από Το Ποτάμι, Βασίλη Χαρόπουλου, τιμήθηκαν οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες που κατέκτησαν μετάλλιο στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2017, καθώς και οι προπονητές τους. 
Αναμεσα τους ο Μανώλης Στεφανουδάκης με τον προπονητή του Ιπποκράτη Σκαντζάκη αφού ο Μεσαρίτης αθλητής ήταν κορυφαίος στον κόσμο στοακοντισμό και στο 2017

amea_barberakis.jpg

amea_barberakis.jpg, by svoliantopoulos

Επίσης  βραβεύτηκε και το δίδυμο του tadem του «Τάλως», οι Ελένη Καλατζή και Ηρώ Μηλάκη για το μετάλλιο στο Παγκόσμιο Ποδηλασίας στο αγώνισμα της αντοχής και βέβαια ο προπονητής τους Γιώργος Βαρβεράκης.

amea_tsap.jpg

amea_tsap.jpg, by svoliantopoulos

Στους κορυφαίους του 2017 ήταν και ο Χανιώτης κολυμβητής Αντώνης Τσαπατάκης που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο αλλά και οι αθλητές κολύμβησης της «Μεγαλονήσου» Χαράλαμπος Ταϊγανίδης και Κωνσταντίνος Καραούζας.
Την εκδήλωση του ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμού, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως UNESCO και πρόεδρος του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η πρόεδρος του ΠΑΣΓ Η Καλλιπάτειρα, Κατερίνα Παναγοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κολυμπάδης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Ντόρα Πάλλη, οι πρέσβεις της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Κορέας, της Βραζιλίας και της Γαλλίας, μέλη της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, στελέχη πολιτικών κομμάτων και πλήθος φίλων του αθλητισμού.
        O πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργος Φουντουλάκης δήλωσε: 
        «Σήμερα βραβεύουμε τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού παραολυμπιακού κινήματος. Γιορτάζει η Ελλάδα για τις στιγμές δόξας που της χάρισαν οι αθλητές και οι αθλήτριες του ελληνικού Παραολυμπιακού Κινήματος. Και δεν ήταν λίγες αυτές μέσα στο 2017. Ευελπιστούμε για περισσότερες μέσα στα επόμενα χρόνια, με το βλέμμα πάντα στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού του 2020, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Επιδίωξή μας είναι να ετοιμάσουμε μια ομάδα έτοιμη να διεκδικήσει και να φέρει στην Ελλάδα ακόμη περισσότερα μετάλλια σε σχέση με το παρελθόν. Στην προσπάθειά μας αυτή χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Πολιτείας, των φορέων του αθλητισμού αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους χορηγούς μας, με πρώτο και σπουδαιότερο τον Μέγα Χορηγό μας, ΟΠΑΠ ΑΕ, για την πολύτιμη στήριξή στον ελληνικό παραολυμπιακό αθλητισμό. Χωρίς τη στήριξή τους, θα βρισκόμασταν σε μειονεκτική θέση, ειδικά αυτές τις εποχές που η χώρα μας διανύει δύσκολες καταστάσεις στον οικονομικό τομέα. Τους θέλουμε δίπλα μας, ώστε να μη σβήσει το όνειρο μας για περαιτέρω ανάπτυξη του Παραολυμπιακού Αθλητισμού».
Η Ελένη Αυλωνίτου που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής δήλωσε τα εξής: «Από αυτό το βήμα θα ήθελα να μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικολάου Βούτση. Τα αθλητικά επιτεύγματα είναι άξια τιμής και άξια βράβευσης. Τα αθλητικά επιτεύγματα, όμως, των αθλητών με αναπηρία είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι ιδιαίτερο, γιατί δεν έχουν να ξεπεράσουν μόνο την ευγενή άμυλα και τον αθλητικό ανταγωνισμό, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι ζωντανό παράδειγμα για όλα τα άτομα που έχουν ένα σωματικό πρόβλημα και νομίζουν ότι δεν μπορούν. Με το παράδειγμά τους ανοίγουν καινούργιους δρόμους και προοπτικές. Τέλος στους αθλητές και στις αθλήτριες με αναπηρία θέλω να πω πραγματικά ότι μας τιμάτε και μας δίνετε μεγάλη χαρά. Μας δίνετε πραγματικά ένα μάθημα αντοχής ενάντια σε κάθε αντιξοότητα  
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι ζωντανά παραδείγματα αγωνιστικότητας, αποφασιστικότητας, δυναμικής θέλησης για δράση και νέες επιτυχίες, ατομικά και ομαδικά. Μέσα σε δύσκολες, αναμφίβολα, συνθήκες και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η υποτυπώδης κρατική χρηματοδότηση, η οποία πρέπει άμεσα να αυξηθεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν επιτυχίες, μετάλλια και νίκες. Εκτός από τα μετάλλια που είναι πάρα πολύ σημαντικά, αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στην πατρίδα μας που βρίσκονται στο περιθώριο, καθώς δεν μπορούν να αθληθούν και να μορφωθούν  σωστά λόγω της έλλειψης δομών ειδικής αγωγής και λόγω της ελλιπούς κρατικής μέριμνας. Ζητήματα που θα πρέπει όλοι να τα αναδείξουμε και στο κοινοβούλιο και στους καθημερινούς αγώνες, με βάση τα αιτήματά τους».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά παραβρεθήκαμε σήμερα στη γιορτή του Παραολυμπιακού Αθλητισμού. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες. Αθλητές και προπονητές που βραβεύτηκαν. Μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι σε πολύ δύσκολες στιγμές. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Φυσικά και στις οικογένειές τους που τους στηρίζουν. Συγχαρητήρια και στον πρόεδρο της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργο Φουντουλάκη για τη δουλειά που κάνει στο Παραολυμπιακό Κίνημα».
Οι αθλητές/ήτριες που τιμήθηκαν ήταν οι εξής:
ΣΤΙΒΟΣ: Μιχάλης Σείτης (προπονητής Γιώργος Παναγιωτόπουλος), Μανώλης Στεφανουδάκης (Ιπποκράτης Σκαντζάκης), Χρήστος Κουτούλιας (Θανάσης Σιούντρης), Μαρία Σταματουλά (Χρυσούλα Ορφανού), Ζωή Μαντούδη (Χρήστος Μητσιόπουλος), Ανθή Λιάγκου (Σταύρος Στραγάλης), Δημήτρης Ζησίδης (Νικόλαος Σόμπατζης), Ιωάννης Σεβδικαλής (Νεκτάριος Γιαλλουράκης). Θα βραβευτούν επίσης οι ομοσπονδιακοί προπονητές Σπύρος Βασδέκης και Λένα Ανουσάκη.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (Τάσος Καλλιτσάρης), Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (Τάσος Χατζηγεωργίου), Γεράσιμος Λιγνός (Αλεξάνδρα Μωραίτου), Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (Μιχάλης Νικόπουλος), Δημήτρης Καρυπίδης (Γεώργιος Τυλιγαδάς), Μαρία Τσάκωνα (Γιάννης Μαχίλης-ομοσπονδιακός προπονητής), Αντώνης Τσαπατάκης (Γιάννης Νάτσιος), Απόστολος Τσαούσης (Χαρίκλεια Αλεξίου), Ευθυμία Γκουλή (Νικόλαος Βέζος), Γιάννης Κωστάκης (Παναγιώτης Παϊπέτης-ομοσπονδιακός προπονητής), Κωνσταντίνος Καραούζας. Θα βραβευτεί επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Αλεξάκης.
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟ: Δημήτρης Μπακοχρήστος, Κώστας Δήμου. Θα βραβευτεί επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ιωαννίδης.
ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ: Βασίλης Ντούνης. Θα βραβευτεί επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Κάζαγλης.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ελένη Καλατζή/Αργυρώ Μηλάκη. Θα βραβευτεί επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Βαρβεράκης.
ΓΚΟΛΜΠΟΛ: Γρηγόρης Τάτσης, Αντώνης Καραμήτσος, Ιωάννης Σκουρμπούτης, Μιχάλης Αλεξίου, Αθανάσιος Χατζηπάντου, Χαράλαμπος Κορδάκης (εθνική ομάδα). Θα βραβευτούν επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Αντώνης Ανάστος και βοηθός ομοσπονδιακού προπονητή Χριστόφορος Σιζόπουλος.
ΜΠΟΤΣΙΑ: Παναγιώτης-Προκόπιος Σουλάνης, Χρήστος Κυπριώτης, Αλέξανδρος Παπαδάκης (ομαδικό BC1/2). Γρηγόρης Πολυχρονίδης με Sports Assistant την Κατερίνα Πατρώνη (ατομικό BC3 - προπονητής Ανδρέας Κεραμιδάς). Θα βραβευτεί επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Τζίμας.
Επίσης βραβεύτηκαν οι χορηγοί, υποστηρικτές και συνεργάτες της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ (ΟΠΑΠ ΑΕ, Εθνική Τράπεζα, ΤOYOTA, COSCO,Nova, ALLIANZ, ΥΓΕΙΑ, Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών Η ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, SAMSUNG, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, ΝΕΑ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟ, L?OREAL-GARNIER, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, PRESSIUS ARVANITIDIS, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ) για την προσφορά τους στην προβολή του Παραολυμπιακού Κινήματος. 
Με το βραβείο Fair Play τιμήθηκε ο Χαράλαμπος Βαρυτιμίδης, ενώ τιμητική διάκριση δόθηκε στους αθλητές του προγράμματος Agitos (Najip Al Hajali, Rajab Rajab, Wisam Sami, Ibrahim Al Hussein) της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και αφορά στους πρόσφυγες αθλητές. Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο διεθνές Παραολυμπιακό Κίνημα έλαβε και το απερχόμενο μέλος της IPC, Μιγκέλ Σαγκάρα.

Αθλητικά

EURO: Δύο αγωνιστικές και πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Αγγλία για τα επεισόδια του τελικού

euro-2020

Με δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών σε διοργανώσεις της UEFA τιμωρήθηκε η Αγγλία, μετά τα επεισόδια και όσα έλαβαν χώρα στον τελικό του EURO 2020 εναντίον της Ιταλίας στο Γουέμπλεϊ τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί ότι η ποινή για τη δεύτερη αγωνιστική, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την επόμενη διετία και αν συμβεί το παραμικρό σε επόμενο εντός έδρας αγώνα των «τριών λιονταριών», τότε θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε η UEFA επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στην Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελικός της 11ης Ιουλίου, που κέρδισε η Ιταλία στα πέναλτι, αμαυρώθηκε από συγκρούσεις μεταξύ οπαδών, αστυνομικών και σεκιούριτι εντός και γύρω από το Γουέμπλεϊ, με οπαδούς χωρίς εισιτήρια να παραβιάζουν τις ζώνες ασφαλείας.

Η Αγγλική Ομοσπονδία είχε τιμωρηθεί και στην ημιτελική φάση του Euro 2020 με πρόστιμο 30.000 ευρώ για συμπεριφορές οπαδών κι ένα λέιζερ που «σημάδευε» τον τερματοφύλακα της Δανίας Κάσπερ Σμάιχελ κατά τη νίκη της Αγγλίας στον ημιτελικό, επίσης στο Γουέμπλεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Champions League: Ανοίγει απόψε (19/10) η αυλαία της 3ης αγωνιστικής

Basket League: Πρώτη νίκη για τον Παναθηναϊκό (video)

 

ESPA BANNER