Αθλητικά

To σχέδιο Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση - Το φέρνει άμεσα στη Βουλή

super_1.jpg

Ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έχοντας πάρει την έγκριση και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου του για αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ.
Μάλιστα, πραγματοποιεί διαδοχικές επαφές προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να... νομιμοποιηθεί η παράτυπη με βάση τους ισχύοντες κανόνες αναδιάρθρωση.
Μέσω αυτών των επαφών έχουν γίνει πλέον γνωστές και αρκετές λεπτομέρειες του σχεδίου του υφυπουργού.

Πρωτάθλημα με 20 ομάδες

Η τρέχουσα μορφή της Super League περιλαμβάνει πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών με συνολικά 16 ομάδες. Με βάση το σχέδιο Βασιλειάδη, μόνο για την ερχόμενη σεζόν (2018-19), οι ομάδες θα αυξηθούν στις 20.
Αριθμός που θα προκύψει με την παραμονή των υποβιβασμένων ομάδων ( Πλατανιάς, Κασσιόπη), την άνοδο του Αρη και του ΟΦΗ, που ούτως ή άλλως κέρδισαν τον προβιβασμό τους, αλλά και των Παναχαϊκής και Κισσαμικού, που κατέκτησαν την 3η και την 4η θέση στη Football League.
Πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος οι 20 αυτές ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους, οι οποίοι θα προκύψουν μετά από κλήρωση και αφού έχουν καταρτιστεί τα γκρουπ δυναμικότητας.
Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα βρίσκονται οι 4 «μεγάλοι» Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.
Στο 2ο και το 3ο γκρουπ θα μπουν με κριτήρια βαθμολογικά οι υπόλοιπες 12 ομάδες (από έξι).
Στο 4ο γκρουπ  θα μπουν οι τέσσερις ομάδες που ανεβαίνουν από τη Football League.
Με κλήρωση για κάθε γκρουπ ξεχωριστά θα προκύψουν οι δύο όμιλοι των 10 ομάδων, για μία και μοναδική φορά. Ο καθένας εκ των οποίων θα περιλαμβάνει δύο «μεγάλους», 3 από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας, 3 από το 3ο γκρουπ και 2 ομάδες από τη Football League.  Ο κάθε όμιλος θα έχει 18 αγωνιστικές (9+9).
Όταν ολοκληρωθούν οι αγώνες, οι πέντε πρώτες ομάδες από τον κάθε όμιλο θα σχηματίσουν ένα νέο πρωτάθλημα, την Super League 1.
Οι ομάδες από την 6η έως τη 10η θέση των δύο ομίλων θα σχηματίσουν ένα άλλο  τη Super League 2.
Οι 10 ομάδες της Super League 1 θα παίξουν  μεταξύ τους για το πρωτάθλημα και τις θέσεις της Ευρώπης, αλλά και για την αποφυγή του υποβιβασμού στη Super League 2.
Κατηγορία στην οποία υποβιβάζεται απευθείας ο 10ος, ενώ ο 9ος θα δίνει μπαράζ με τον 2ο της Super League 2.
Στη Β’ Εθνική θα πέφτουν δύο ή τρεις ομάδες και θα ανεβαίνουν ισάριθμες.
Τη σεζόν 2019-20 θα υπάρχουν επομένως η  πρώτη κατηγορία των 10 ομάδων, μία δεύτερη επίσης 10 ομάδων που και αυτή θα είναι επαγγελματική, ενώ η Β’ Εθνική θα έχει 12 ομάδες και θα είναι αμειβόμενη.
Η Super League 1 των 10 ομάδων, που θα είναι η «ελίτ» κατηγορία, θα διεξάγεται σε 4 γύρους και συνολικά 36 αγωνιστικές.Το ίδιο και η Super League 2. Οσο για τους κανόνες; Ένας θα πέφτει, ένας θ΄ ανεβαίνει και ο 9ος της πρώτης κατηγορίας θα παίζει μπαράζ με τον 2ο της δεύτερης, απ' όπου θα πέφτουν 2-3 και θα ανεβαίνουν αντίστοιχες από τη Β' Εθνική.

Το οικονομικό ''κομμάτι''

Από πλευράς Πολιτείας υπολογίζεται πως για το συγκεκριμένο πλάνο θα υπάρχουν 30 έως 40 εκατ. ευρώ. Και όπως τονίζεται το κράτος δεν θα πληρώσει με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά τα λεφτά θα προκύψουν από την υπερφορολόγηση των κερδών του τζόγου, αλλά και πιθανότατα μέσω της ΕΡΤ. Στις άστεγες τηλεοπτικά ΠΑΕ  θα πάει ένα ποσό που λογικά θα ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ για κάθε μία, εκτός από τον Παναθηναϊκό, που είναι πιθανό να πάρει περισσότερα χρήματα λόγω ισχυρότερου Brand name.
Από εκεί και πέρα, χρήματα θα διατεθούν και με διάφορους άλλους τρόπους, που πιθανότατα θα έχουν να κάνουν με τη βαθμολογική θέση που θα τερματίζουν οι ομάδες, με οικονομική βοήθεια για τις υποδομές, αλλά και με άλλες μορφές ενίσχυσης, που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές
Πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις αν το εγχείρημα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα καθώς βάσει της αθλητικής νομοθεσίας οποιαδήποτε άμεση αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος είναι παράνομη.
Αυτό ωστόσο μπορεί να ξεπεραστεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όπως το 2006, όταν σε μια... νύχτα θεσπίστηκε η Super League:
Η Πολιτεία μπορεί να τροποποιήσει τον νόμο και να ορίσει εκ νέου τους κανόνες του νέου πρωταθλήματος. Κάτι που φέρεται αποφασισμένος να πράξει ο Βασιλειάδης το προσεχές διάστημα, καταθέτοντας προς ψήφιση την τροποποίηση στη Βουλή
Ηδη ο υφυπουργός φέρεται να έχει ενημερώσει τις υπερκείμενες αρχές του ποδοσφαίρου για τις προθέσεις του στις συζητήσεις που είχε με τον επιτετραμμένο της FIFA στην ΕΠΟ Μπιόρν Βασάλο και τον διευθυντή των εθνικών ομοσπονδιών Ζόραν Λάκοβιτς. Στους οποίους, μάλιστα, μετέφερε ότι το νέο σχέδιο έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει δώσει εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Αθλητικά

ΠΑΟ-ΟΦΗ στις 19:30: Για θετικό αποτέλεσμα στη Λεωφόρο

Παναθηναϊκός  ΟΦΗ φιλικό

Στη σκιάς της περιπέτειας με την τροφική δηλητηρίαση 10 μελών της αποστολής του ΟΦΗ στο Βόλο, η Κρητική ομάδα αντιμετωπίζει απόψε στις 19:30 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο για την 18η αγωνιστική της Super League.

Στην προπόνηση της Παρασκευής που έλαβε χώρα στο γήπεδο της Ηλιούπολης, όσοι παίκτες είχαν έντονη δυσφορία τα τελευταία 24ωρα, κατάφεραν να προπονηθούν και μπήκαν στην αποστολή για το εκτός έδρας ματς του Σαββάτου με τον Παναθηναϊκό. Σε αυτήν βρίσκονται και οι Ντε Γκουζμάν και Διαμαντής που ξεπέρασαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Επιστροφή και για τον Βάτερμαν, ενώ εκτός έμειναν ο τραυματίας Μεγιάδο, ο τιμωρημένος Βούρος και οι γνωστοί μακροχρόνια απόντες.

Όσον αφορά τον Μιγκέλ Μεγιάδο, ο Αργεντινός μέσος που είχε μείνει στην Κρήτη, αύξησε την ένταση στο πρόγραμμα προπόνησης στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο και αισθάνθηκε ξανά ενοχλήσεις στην περιοχή που δημιουργήθηκε το αιμάτωμα. Αποφασίστηκε να συνεχίσει τις θεραπείες και η κατάσταση του θα επανεκτιμάται καθημερινά. Ο Απόστολος Γιάννου ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, ενώ ο Νίκος Μαρινάκης έκανε τρέξιμο στο γυμναστήριο. Οι Αντίλ Ναμπί και Βαγιέμπα Σακόρ έκαναν θεραπεία, ενώ ο Ρικάρντο Βαζ συνέχισε πρόγραμμα αποκατάστασης.

Η αποστολή του ΟΦΗ για τον Παναθηναϊκό απαρτίζεται από τους: Βάτερμαν, Σωτηρίου, Σηφάκη, Ουές, Λυμπεράκη, Σελίμοβιτς, Στάρτζεον, Νέιρα, Σολίς, Βαφέα, Διαμαντή, Μπαλογιάννη, Νοικοκυράκη, Γιαννούλη, Τσιλιανίδη, Σαρδινέρο, Στάικο, Γρίβα, Ντε Γκουζμνάν, Κοροβέση, Σουρνάκη.

Στη Λεωφόρο ο Καστάνιος

Στην Αθηνα βρίσκεται το νεο μεταγραφικό απόκτημα του ΟΦΗ, ο Λουκ Καστάνιος. Ο 28χρονος Ολλανδός επιθετικός θα παρακολουθήσει απόψε τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και θα ταξιδέψει στην Κρήτη μαζί με την ομάδα το βράδυ του Σαββάτου. Θα περάσει από εξετάσεις το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο.

Ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός για δεύτερη φορά διάστημα δύο μηνών κάνει τριάδα διαδοχικών νικών και φτάνει τις έξι νίκες στα οκτώ τελευταία παιχνίδια του. Δείχνει να σταθεροποιείται στην πέμπτη θέση, ενώ απέχει πλέον πέντε βαθμούς από την τέταρτη.

Έχει 19 βαθμούς στα οκτώ τελευταία παιχνίδια, ενώ είχε μόλις εννέα στα πρώτα οκτώ.

Έχει μία ήττα στα οκτώ τελευταία, από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Είχε τέσσερις ήττες στα εννέα πρώτα.

Είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει δεχτεί γκολ μέσα στο 2021. Δεν έχει δεχτεί στα τέσσερα τελευταία, ενώ δεν είχε καταφέρει ως τώρα να κρατήσει το «μηδέν» ούτε σε δύο διαδοχικά παιχνίδια.

Ξεκίνησε το 2021 με ισοπαλία 0-0 στην έδρα του με τον Αστέρα Τρίπολης, μοναδική ισοπαλία στα 12 τελευταία, όπου έχει οκτώ νίκες και τρεις ήττες.

Και στις οκτώ νίκες του προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο. Δεν έχει χάσει κανένα από τα εννέα παιχνίδια, που προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο.

Δεν έχει πετύχει, αλλά ούτε δεχτεί περισσότερα από δύο γκολ σε ένα αγώνα φέτος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ξεκίνησε με πέντε αγώνες χωρίς νίκη.

Ο Παναθηναϊκός εντός έδρας
Ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΛ με 1-0, αφού είχε μείνει στο 0-0 με τον Αστέρα Τρίπολης.
Έχει παίξει τα τρία τελευταία στο «Απόστολος Νικολαϊδης», με δύο νίκες και μια ισοπαλία, χωρίς να δεχτεί γκολ.
Στο «Σπύρος Λούης» έπαιξε τα πέντε πρώτα, κέρδισε μόνο το ένα, ενώ δέχτηκε γκολ στα τέσσερα από τα πέντε.

Ο Λούκας Βιγιαφάνιες είναι κανονικά στην αποστολή του Παναθηναϊκού για το ματς με τον ΟΦΗ, ενώ εκτός έμεινε, τελικά, ο Χατζηγιοβάνης
Αναλυτικά η αποστολή: Διούδης, Ξενόπουλος, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Αγιούμπ, Μακέντα, Καρλίτος, Χατζηθεοδωρίδης, Σάντσες, Εμμανουηλίδης, Μπουζούκης, Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ, Ιωαννίδης, Πούγγουρας, Αλεξανδρόπουλος, Μολό, Μαουρίσιο, Καμπετσής.

Τα τρία τελευταία
06.01.2021: Απόλλων – Παναθηναϊκός 0-1
10.01.2021: Παναθηναϊκός – ΑΕΛ 2-0
17.01.2021: Άρης – Παναθηναϊκός 0-1
Τα τρία επόμενα
23.01.2021: Παναθηναϊκός - ΟΦΗ
27.01.2021: Βόλος – Παναθηναϊκός
30.01.2021: Παναθηναϊκός - Λαμία
Οι πρώτοι σκόρερ: Καρλίτος 5, Μακέντα 4.
Οι πρώτοι σε συμμετοχές: Καρλίτος 17, Διούδης, Σένκεφελντ, Χατζηγιοβάνης 16.

Ο ΟΦΗ
Έχασε στην έδρα του από τον ΠΑΟΚ και έχει μείνει τώρα πέντε βαθμούς και τρεις θέσεις από την έκτη θέση της βαθμολογίας.

Ξεκίνησε με μια νίκη στα οκτώ πρώτα παιχνίδια, ακολούθησαν τρεις σε διάστημα 20 ημερών σε τέσσερα ματς, αλλά τώρα έχει μια στα πέντε τελευταία.

Πριν χάσει από τον ΠΑΟΚ πήρε 0-0 στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο. Είναι η μοναδική του ισοπαλία στα 12 τελευταία, ενώ είχε τρεις ισοπαλίες στα πέντε πρώτα.

Μαζί με το παιχνίδι του Κυπέλλου δεν έχει σκοράρει στα τρία τελευταία επίσημα.

Πάντως κράτησε το «μηδέν» στα τρία από τα έξι τελευταία για το πρωτάθλημα Super League Interwetten, αφού είχε δεχτεί γκολ και στα 11 πρώτα.

Στο Κύπελλο Ελλάδας ξεκίνησε με ήττα 2-0 στο Βόλο.

Ο ΟΦΗ εκτός έδρας
Πήρε ισοπαλία 0-0 από τον Ατρόμητο, μετά από την ήττα στο Αγρίνιο, όπου μάλιστα προηγήθηκε. Αμέσως πριν είχε κερδίσει σε Βόλο και Λάρισα.

Έχει χάσει μόνο ένα από τα τέσσερα τελευταία, αφού είχε χάσει και τα τρία προηγούμενα.

Η ισοπαλία του με τον Ατρόμητο είναι η πρώτη μετά από 14 εκτός έδρας αγώνες, όπου είχε 10 ήττες και τέσσερις νίκες. Κόντεψε να κλείσει χρόνο χωρίς ισοπαλία.

Κράτησε το «μηδέν» δύο φορές στα τρία τελευταία παιχνίδια, ενώ είχε δεχτεί γκολ και στα 23 προηγούμενα.

Τα τρία τελευταία
10.01.2021: Ατρόμητος – ΟΦΗ 0-0
17.01.2021: ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 0-3
20.01.2021: Βόλος – ΟΦΗ (Κύπελλο) 2-0
Τι ακολουθεί
23.01.2021: Παναθηναϊκός - ΟΦΗ
26.01.2021: ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης
31.01.2021: ΟΦΗ - ΑΕΚ
Οι πρώτοι σκόρερ: Στάρτζεον και Σαρντινέρο από 4, Νέιρα 3.
Οι πρώτοι σε συμμετοχές: Κοροβέσης 19, Ουές 18, Σαρντινέρο 17.

Μεταξύ τους
Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε δύο φορές τον ΟΦΗ στον πρώτο γύρο στο Ηράκλειο, για να κάνουν την τρίτη ισοπαλία τους στα τέσσερα τελευταία. Ήταν το τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ και οι «πράσινοι» επικράτησαν με 3-2, σταματώντας ένα σερί έξι αγώνων χωρίς νίκη.
Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μια νίκη στα οκτώ τελευταία επίσημα μεταξύ τους, επτά από αυτά για το πρωτάθλημα.

Ο ΟΦΗ δεν έχει κερδίσει τα τέσσερα τελευταία, αφού είχε κερδίσει και τα τέσσερα προηγούμενα. Με μια ήττα στα επτά τελευταία για το πρωτάθλημα και δύο στα 10 τελευταία, έχει αλλάξει την ισορροπία στην παράδοσή τους.

Προιστορία
Νίκες Παναθηναϊκού: 53
Ισοπαλίες: 22
Νίκες ΟΦΗ: 12

Μεταξύ τους με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει το παιχνίδι των πλέι οφ, αφού είχε χάσει και τα τρία προηγούμενα. Ο ΟΦΗ με μια νίκη το 2014 και δύο το 2019 είχε κάνει ένα εντυπωσιακό τρία στα τρία!

Πριν από αυτές τις τρεις νίκες, ο ΟΦΗ είχε μόλις μια στις προηγούμενες 41 επισκέψεις του και αυτή στο μακρινό 1987! Ακόμη πριν από τις τρεις νίκες του ΟΦΗ, ο Παναθηναϊκός είχε πέντε νίκες σε πέντε αγώνες, αλλά και 14 νίκες σε 15 αγώνες.

Ο Παναθηναϊκός έχει σκοράρει και στα 35 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος που υποδέχτηκε τον ΟΦΗ, αφού βάζει γκολ ακόμα και στις ήττες του.

Η τελευταία φορά που ο ΟΦΗ κράτησε το «μηδέν» στην έδρα του Παναθηναϊκού ήταν πριν από 40 χρόνια, στις 22 Φεβρουαρίου 1981, 0-0 στη Λεωφόρο.

Υπολογίζοντας και το Κύπελλο, ο Παναθηναϊκός σκοράρει σε 39 διαδοχικά παιχνίδια εντός έδρας.

Από τις τέσσερις νίκες του ΟΦΗ, οι δύο πρώτες, 1987 και 2014 είναι στη Λεωφόρο, ενώ οι δύο του 2019 στο Μαρούσι.

Ιστορία
Νίκες Παναθηναϊκού: 32
Ισοπαλίες: 7
Νίκες ΟΦΗ: 4

Στον πρώτο γύρο
18.10.2020: ΟΦΗ – Παναθηναϊκός 2-2
(37’ σουτ Στάρτζεον, 77’ κεφαλιά Μεγιάδο – 49’ σουτ Καρλίτος, 90’ κεφαλιά Μακέντα)
Πέρσι
Στην κανονική διάρκεια
31.08.2019: Παναθηναϊκός – ΟΦΗ 1-3
(85’ πέναλτι Μακέντα – 33’ σουτ Μάνος, 49’ σουτ Μάνος, 58’ σουτ Τσιλιανίδης)
Στα πλέι οφ
19.07.2020: Παναθηναϊκός – ΟΦΗ 3-2
(27’ σουτ Μπεκ, 35’ σουτ Μακέντα, 42’ σουτ Χατζηγιοβάνης – 29’ σουτ Φιγκεϊρέδο, 38’ σουτ Ρικάρντο Βαζ. Στο 90’+ ο Ξενόπουλος απέκρουσε πέναλτι  του Φιγκεϊρέδο).\

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

VOLLΕY LEAGUE ΟΦΗ - Ολυμπιακός 1-3 : Άντεξαν ένα σετ οι γηπεδούχοι

Ζάλγκιρις - Ολυμπιακός 81-79: «Αυτόχειρας» στο Κάουνας