Αθλητικά

UEFA: Τα κριτήρια για συμμετοχή στην Ευρώπη σε όσα πρωταθλήματα δεν ολοκληρωθούν

uefa.jpg

Η UEFA συνεδρίασε την Πέμπτη (23/4) μέσω τηλεδιάσκεψης και πήρε ένα σωρό αποφάσεις που έχουν να κάνουν σχετικά με τη συνέχιση ή μη των πρωταθλημάτων και πως θα πρέπει να προκύψουν οι ομάδες που θα παίξουν στην Ευρώπη σε Champions League και Europa League την επόμενη σεζόν.

Ουσιαστικά στην επίσημη ανακοίνωση της η UEFA τονίζει για άλλη μια φορά πως επιθυμία της είναι να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα αλλά πλέον δείχνει μια διαλλακτική στάση και τονίζει πως σε όποια χώρα δεν είναι εφικτό αυτό, για λόγους υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για να γίνει αυτό.

Η επίσημη ανακοίνωση της UEFA αναφέρει:

"H εκτελεστική επιτροπή της UEFA συναντήθηκε σήμερα με videoconference. Έλαβε τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με τις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με την European Club Association (ECA), European Leagues (EL) και FIFPRO Europe.

Από τα δύο σενάρια που εξετάστηκαν από την ομάδα εργασίας, και τα δύο προβλέπουν οι εγχώριες διοργανώσεις να ξεκινήσουν πριν από τις διοργανώσεις της UEFA, με το ένα να προβλέπει τη διεξαγωγή των διοργανώσεων παράλληλα και το άλλο την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων πριν από ματς της UEFA τον Αύγουστο.

Η επιτροπή άκουσε για το έργο της νεοσυσταθείσας ιατρικής υποομάδας, υπό την προεδρία του καθηγητή Τιμ Μέγιερ, εξετάζοντας τα θέματα υγείας σχετικά με την επιστροφή στο ποδόσφαιρο, το οποίο συνεργάζεται μαζί με το ECA και το EL για να συνδέσει το έργο που έχει ήδη γίνει από πρωταθλήματα και συλλόγους και να φτιάξει ένα σύνολο οδηγιών που θα ευθυγραμμίζονται με τα καλύτερα διαθέσιμα πρωτόκολλα υγείας. Η επιτροπή εκτιμούσε την ενότητα που παρουσιάζεται σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την έμφαση που δίνεται στην ιεράρχηση της υγείας κατά την προσπάθεια να βρεθεί ένας δρόμος για την επιστροφή του ποδοσφαίρου.

Ως αποτέλεσμα των εκπροσώπων των ποδοσφαιρικών αρχών στο Βέλγιο και τη Σκωτία, η επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που εγέρθηκαν και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αρχές επιλεξιμότητας για τους αγώνες των διοργανώσεων της  UEFA για τη σεζόν 2020/21. Οι κατευθυντήριες γραμμές αντικατοπτρίζουν την αρχή ότι η είσοδος στις διοργανώσεις της UEFA βασίζεται πάντα στην αθλητική αξία.

Ως εκ τούτου, η UEFA παροτρύνει τις εθνικές ομοσπονδίες και τα πρωταθλήματα να διερευνήσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να διεξαχθουν όλες οι πρώτες κατηγορίες των εγχώριων πρωταθλημάτων, δίνοντας πρόκριση στις διοργανώσεις της UEFA με τον συνήθη τρόπο. Ωστόσο, η UEFA τονίζει ότι η υγεία των παικτών, των θεατών και όλων εκείνων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καθώς και το ευρύ κοινό πρέπει να παραμείνει το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή.

Το ιδανικό σενάριο, εάν το επιτρέπει η κατάσταση πανδημίας, είναι να ολοκληρωθούν οι επί του παρόντος εγχώριες διοργανώσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή, επιτρέποντας στις ομάδες να προκριθούν στις διοργανώσεις της UEFA με αθλητικά κριτήρια στην αρχική τους μορφή. Εάν αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι δυνατό, ιδίως λόγω ημερολογιακών ζητημάτων, θα ήταν προτιμότερο οι εγχώριες διοργανώσεις που έχουν αναστελεί να ξαναρχίσουν με διαφορετική μορφή με τρόπο που θα διευκόλυνε ακόμη τους συλλόγους να προκριθούν σε αθλητικά κριτήρια.

Ενώ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων, οι εθνικές ομοσπονδίες ή / και τα Πρωταθλήματα ενδέχεται να έχουν νόμιμους λόγους να τερματίσουν πρόωρα τις εγχώριες διοργανώσεις τους, ιδίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• ύπαρξη επίσημης διαταγής που απαγορεύει αθλητικά γεγονότα, ώστε οι εγχώριες διοργανώσεις να μην μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από μια ημερομηνία που θα καθιστούσε δυνατή την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν σε καλή στιγμή πριν να ξεκινήσει η επόμενη.

• ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της σεζόν, διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα των εγχώριων διοργανώσεων ή / και των συλλόγων.

Εάν μια εγχώρια διοργάνωση τερματιστεί πρόωρα για νόμιμους λόγους σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, η UEFA θα απαιτούσε από την εθνική ομοσπονδία να επιλέξει συλλόγους για τους διοργανώσεις της UEFA για τη σεζόν 2020/21 με βάση τα αθλητικά κριτήρια στις εγχώριες διοργανώσεις 2019/20:

• η διαδικασία επιλογής συλλόγων πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές. Οι εθνικές ομοσπονδίες και τα πρωταθλήματα, θα πρέπει διαφορετικά να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τις τελικές θέσεις στις εγχώριες διοργανώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε διοργάνωσης.

• Ο οριστικός προσδιορισμός των επιλέξιμων θέσεων για τις διοργανώσεις της UEFA πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε εγχώριο επίπεδο.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει την είσοδο σε οποιονδήποτε σύλλογο που προτείνεται από μια Εθνική Ένωση από έναν πρόωρο τερματισμένο εγχώριο διαγωνισμό, ιδίως όταν:

• οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα βάσει των λόγων που δίνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA ή βάσει άλλων νόμιμων λόγων δημόσιας υγείας.

• οι σύλλογοι επιλέχθηκαν σύμφωνα με μια διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, έτσι ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να μην μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν προκριθεί σε αθλητικά κριτήρια.

• υπάρχει μια δημόσια αντίληψη για την αδικία στα κριτήρια πρόκρισης του συλλόγου".

Αθλητικά

Σίμος: "Δεν πήραμε αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη προσπάθεια" (video)

Πάμε ευρώπη σημειώνει ο προπονητής κ.Σίμος.jpg

Ο Γιώργος Σίμος στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό και παρά την ήττα του ΟΦΗ με 2-0, δήλωσε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, ενώ τόνισε ότι από την ομάδα του έλειψε η πίστη.

Αναλυτικά ο προπονητής του ΟΦΗ δήλωσε:

«Μέχρι να δεχτούμε το γκολ δεν είχαμε την αυτοπεποίθηση για το ποδόσφαιρο που θέλουμε να παίξουμε. Μετά το γκολ και μέχρι το τελευταίο λεπτό η απόδοσή μας ήταν πολύ καλή παρά το ταξίδι από το Βόλο. Συγχαρητήρια στα παιδιά, σίγουρα το σκορ και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλουμε αλλά οι παίκτες μας έδωσαν τα πάντα. Μέχρι το γκολ που δεχθήκαμε μας έλειπε η πίστη.

Μας λείπει κάτι στο επιθετικό τρίτο ειδικά αν συγκρίνουμε την περσινή χρονιά. Ο Καστάνιος έρχεται να μας βοηθήσει εκεί. Πρέπει να ενταχθεί σιγά σιγά γιατί προέρχεται από αποχή, να γίνει φιτ και να βοηθήσει την ομάδα. Άλλωστε δεν έχει έρθει μόνο γι’ αυτό το εξάμηνο. Εμείς δουλεύουμε για το μέλλον και όχι μόνο για το τώρα. Αν συνεχίσουμε έτσι όπως σήμερα, στο τέλος θα έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Η αλήθεια είναι ότι η φετινή χρονιά είναι μια δοκιμασία για μας. Υπάρχουν δυσκολίες που άλλες τις βάζουμε μόνοι μας και άλλες έρχονται με κάθε τρόπο. Θα μας κάνει πιο δυνατούς, έμπειρους και έτοιμους για το μέλλον. Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για την Τρίτη. Παίζουμε Κυριακή, Τετάρτη, Σάββατο, Τρίτη, κάποιοι επιστρέφουν, οι παίκτες ξέρουν ότι είμαστε μαζί τους και θα βρούμε αυτό που θέλουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απόλλων Σμύρνης - Άρης 0-1: Επιστροφή στις νίκες (video)

Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ 1-0: «Καθάρισε» πάλι ο Μπαράλες (video)