Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παρατηρήσεις επί του Αθλητικού νομοσχεδίου από τον Λ. Αυγενάκη

Image
aygenakis.jpg
 clock 13:40 | 27/04/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης

Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο αθλητικό νόμο που να επιδιώκει να λύσει τα πολλά προβλήματα που ο χώρος του αθλητισμού αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες.
 
Ένα πλήρες αθλητικό νομοσχέδιο, λίγο πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προέβλεπε ουσιαστικές και πλήρως αιτιολογημένες διατάξεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και όχι μόνο. Η εν λόγω ολοκληρωμένη πρόταση έδινε σαφή προσανατολισμό, εκσυγχρόνιζε το υπάρχον πλαίσιο, έθετε όρους και κανόνες λειτουργίας, ρύθμιζε θέματα των αθλητικών σωματείων, του επαγγελματικού αθλητισμού, της διαιτησίας, της ενίσχυσης του αθλητισμού για ΑμεΑ κ.α.
 
Αντί ωστόσο να αξιοποιηθεί αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, να εμπλουτιστεί ενδεχομένως, να ενισχυθεί, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, επειδή απλώς και μόνο προερχόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας την πραγματική διάθεση από πλευράς Κυβέρνησης για συναίνεση.
 
Το πρόβλημα της βίας στον αθλητισμό, δε λύνεται με σκόρπιες διατάξεις, με κομματικούς όρους και επικοινωνιακές πολιτικές. Πολλώ δε μάλλον δε λύνεται τινάζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία με τους φορείς του αθλητισμού, στον αέρα. Δε λύνεται με εκφοβισμούς, αντιπαραθέσεις και εμμονές αλλά με διάλογο, συναίνεση και σύνθεση απόψεων.
 
Η νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης στοχοποιεί το ποδόσφαιρο και αντιμετωπίζει εχθρικά τα αρμόδια όργανα και τους φορείς του Αθλητισμού (π.χ. ΕΠΟ). Επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα με πειθαρχικά και μόνον μέτρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την εμφάνιση κρουσμάτων βίας σε γήπεδα μικρότερων κατηγοριών με δυσκολία εφαρμογής των παραπάνω πειθαρχικών μέτρων σε βάρος τους (υψηλά πρόστιμα, ηλεκτρονικό εισιτήριο, έλεγχος κ.λ.π).
 
Στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης παρότι δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση των προστίμων, ούτε αναφέρονται τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται το ύψος των προστίμων, επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα που δεν εξηγεί το νομοσχέδιο με ποιον τρόπο θα εισπραχθούν. Χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και ικανοποίησης της κοινωνικής απαίτησης για σκληρά πρόστιμα, καθώς διοικητικά πρόστιμα σε ανώνυμες εταιρίες με βάση γενικές και αυθαίρετες εκτιμήσεις δε μπορούν να επιβληθούν.
 
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται εδώ και 15 χρόνια, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστεί ποτέ λόγω υψηλού κόστους, αφού ήταν υποχρέωση της πολιτείας η εφαρμογή. Σήμερα μετακυλίεται αυτό στις ομάδες, πράγμα το οποίο το καθιστά ανέφικτο. Ωστόσο, δεν αναφέρεται τι θα συμβεί με τα γήπεδα  όμως που δεν ανήκουν σε ομάδες αλλά στους δήμους, τι πρόβλεψη υπάρχει και ποιος θα αναλάβει το κόστος;
            
Στο άρθρο 5  προβλέπεται  ότι εφεξής όλα τα δικαιοδοτικά  και πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου θα αποτελούνται μόνο από τακτικούς Δικαστές, κατά παράβαση των βασικών καταστατικών διατάξεων της FIFA και UEFA που θα πρέπει να εκλέγονται  και όχι να διορίζονται από μη σχετικές με το ποδόσφαιρο αρχές. (ευθεία προσβολή της αυτονομίας του ποδοσφαίρου). Την ίδια στιγμή διεθνώς ισχύει η  μικτή σύνθεση για ορθότερη απονομή της δικαιοσύνης και όχι σύνθεση μόνο με τακτικούς δικαστές (μονομελές όργανο).
 
Η ουσιαστική ρήξη και η συζήτηση για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου στο ποδόσφαιρο, επέρχεται με την κατάργηση του άρθρου 29 του ν.2479/2006. Το περίφημο «αυτοδιοίκητο» της Ε.Π.Ο. δεν αποτελεί προνόμιο της Ομοσπονδίας και δεν αποτελεί λύση. Δεν είναι παρά μόνο  το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτοδιοίκησης  όλων των σωματείων και όλων των ενώσεων προσώπων που είναι Ν.Π.Ι.Δ.  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (βλ. συνταγματικό -ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα- και σωματειακό δίκαιο).
 
Δυστυχώς, με μια σειρά ενεργειών η Κυβέρνηση προκαλεί τη ρήξη με την Ελληνική αλλά και τις διεθνείς Συνομοσπονδίες, ρήξη η οποία δεν θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλλον αντίθετα αποτελέσματα θα έχει.  Την ίδια στιγμή δεν βλέπει τον υπαρκτό πλέον  κίνδυνο αποβολής των ελληνικών αντιπροσωπειών από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ με σημαντικές οικονομικές συνέπειες στην εθνική οικονομία και απομόνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να πετύχουμε αποτελέσματα και όχι δηλώσεις εντυπωσιασμού και «επικοινωνιακές πρακτικές». Θέση μας είναι η ισχυροποίηση των πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων του αθλητικού νόμου για αδικήματα βίας σε αθλητικούς χώρους με κλιμακούμενες ποινές, η λήψη μέτρων εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές και σε συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς.
 
Ένα νομοσχέδιο κρίσιμο, απαξιώνεται με την ουσιαστική άρνηση διαλόγου. 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis