Αθλητικά

Νέος αρχιδιαιτητής από τον Αύγουστο και μετά

pereira.jpg

Το απόγευμα της Πέμπτης (02//07), περίπου δύο ώρες πριν την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, για την υπόθεση που αφορά τον Ολυμπιακό, τον Ατρόμητο και 15 πρόσωπα που κατηγορούνται για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων, ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, συναντήθηκε με τον διευθυντή ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς.

Ο Σέρβος παράγοντας και Νο3 ιεραρχικά στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες και τις «ζυμώσεις» στο θέμα της επιλογής του νέου αρχιδιαιτητή και να ετοιμάσει το τοπίο ενόψει των εκλογών στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Η συνάντηση του Λάκοβιτς με τον Αλαφούζο (που συνοδευόταν από το νέο πρόεδρο της Super League κι αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Λεωνίδα Μπουτσικάρη) ήταν η πρώτη επαφή, που είχε με τους ιδιοκτήτες των ομάδων της ελληνικής «Big-4», ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συζητήσεών του με όλους, είτε από κοντά, είτε με τηλεφωνική επαφή, αργά το βράδυ της Πέμπτης (02/07).

Οι δυο τους άλλωστε έχουν «χτίσει» μία καλή σχέση την τελευταία διετία, με αρκετές συναντήσεις σε Αθήνα και Νιόν, κατά τις οποίες έχουν αναλύσει πολλάκις την κατάσταση γύρω απ’ το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και το θέμα της ευρωπαϊκής ποινής του Παναθηναϊκού. Τούτη τη φορά, η «ατζέντα» είχε ως θέματα (σχεδόν αποκλειστικά) την ελληνική διαιτησία και το νέο αρχιδιαιτητή, αλλά και τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ.

Ο Αλαφούζος τόνισε πως έγιναν βήματα προς τα μπροστά στο θέμα της διαιτησίας, απ’ την ημέρα που πέρασε υπό την «επιτροπεία» της UEFA, αν και κατέθεσε και συγκεκριμένες ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα και το έργο του Μέλο Περέιρα. Ενστάσεις με τις οποίες δεν διαφώνησε ο Λάκοβιτς, καθώς και η UEFA δεν κρίνει ως «επιτυχημένη» την εν Ελλάδι παρουσία του την τελευταία διετία και γι’ αυτό άλλωστε προχωράει στην αντικατάστασή του.

Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού επισήμανε πως οι «πράσινοι» θα είναι δίπλα στις αποφάσεις που θα πάρει η UEFA πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν και προτάσεις από τους «πράσινους» για το θέμα της διαιτησίας στην Ελλάδα, οι οποίες βρήκαν θετική ανταπόκριση.

Για το δε πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του αρχιδιαιτητή από τον Αύγουστο και μετά, η UEFA σκέφτεται να καταλήξει σε τρεις υποψηφίους και να βάλει τα ονόματά τους σε «μυστική» ψηφοφορία στους ιδιοκτήτες των ομάδων της Big-4, για να αποφασίσουν οι ίδιοι (και) με δική τους «ευθύνη» για τον αντικαταστάτη του Περέιρα.

Τέλος, στο θέμα των επικείμενων εκλογών στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε πως θα πρέπει να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα είναι κοινής αποδοχής ή που θα συγκεντρώνει τουλάχιστον πάνω του τη θετική διάθεση της πλειοψηφίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, προκειμένου να σταματήσει η ακραία «πόλωση» που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αθλητικά

Σε Δημόσια Διαβούλευση τίθεται το σχέδιο νόμου του Λ. Αυγενάκη

aygenakis.jpg

Σε Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση (http://www.opengov.gr), η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου, τίθεται απόψε το σχέδιο νόμου του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».
 
«Πρόκειται για την επισφράγιση του πλαισίου της αθλητικής μεταρρύθμισης της Κυβέρνησής μας, με απώτερο στόχο να βρίσκεται ο ελληνικός αθλητισμός σταθερά σε τροχιά βελτίωσης, να αναδεικνύει και να κινητοποιεί ολοένα και περισσότερο τις υγιείς δυνάμεις του» δήλωσε σχετικά ο κ. Αυγενάκης και τόνισε: «Το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε, τα "αυτονόητα" που εφαρμόζουμε και δυστυχώς αποτελούσαν εκκρεμότητες πολλών ετών, η τάξη που αποκαθίσταται, με πλήρη διαφάνεια, στο αθλητικό τοπίο της χώρας μας, θα παράσχουν εκείνο το απαραίτητο οξυγόνο για την ανανέωση και θα αναθερμάνουν το όραμα στην αθλητική οικογένεια για τη συνεχή πρόοδο και την ανάπτυξη».

 
Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου συμπληρώνει τον ν. 4639/2019, του περασμένου Νοεμβρίου, με τον περιορισμό των θητειών και τα όρια ηλικίας για τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, την κύρωση της Σύμβασης Macolin κ.α. 

Επιπλέον, με τις διατάξεις που ενδιάμεσα ψηφίστηκαν για τα κωλύματα εκλογιμότητας, το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, τον χρόνο διενέργειας των φετινών εκλογών στις Ομοσπονδίες κ.λπ., διαμορφώνεται πλέον η πλήρης εικόνα στο νέο πλαίσιο εφαρμογής και λειτουργίας της αθλητικής μεταρρύθμισης.
 
Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται συνοπτικά τα εξής:
 
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΘΛΗΤΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
- Στις εκλογές Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή.
- Της Εφορευτικής Επιτροπής προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος.
- Ο εκλογικός κατάλογος για Ενώσεις και Ομοσπονδίες περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο Σωματεία με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ και με ενεργή συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία διετία.
- Ο εκλογικός κατάλογος υποβάλλεται προς επικύρωση στη ΓΓΑ τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση και αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο Μητρώο Αθλητικών Φορέων.
- Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων του και στο δεύτερο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων μελών. Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν (1) σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφια μέλη μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων.
- Υποψήφιος πρόεδρος που κατά την ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων εκλέγεται μέλος του ΔΣ. 
- Ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας του Δ.Σ εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων μελών κατά την πρώτη συνεδρίασή του οργάνου, που συγκαλείται με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα.
 
Παράλληλα, στη συγκεκριμένη ενότητα άρθρων του σχεδίου νόμου, απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα Σωματεία, τα οποία έχουν περιθώριο δύο (2) έτη να την αποκτήσουν, ειδάλλως διαγράφονται αυτοδικαίως από την Ένωση ή την Ομοσπονδία τους. Επίσης, έως ότου να την αποκτήσουν, δεν μπορούν να μετέχουν σε Πανελλήνιους αγώνες.
 
Επιπλέον, επιτρέπεται πλέον η εγγραφή σε Ομοσπονδία αθλητικών ομάδων Ιδρυμάτων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εποπτευόμενων από το δημόσια, ενώ οι εκλογές για το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών θα διεξάγονται το τελευταίο τετράμηνο του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών.
 
Β. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

- Η σύσταση Ομοσπονδίας για το άθλημα του Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων (ατόμων με ακρωτηριασμό ή εγγενή ανωμαλία ενός εκ των δύο κάτω άκρων) θα απαιτεί αποφάσεις τριών (3) σωματείων που καλλιεργούν το άθλημα και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
- Ορίζεται δικαιότερη και σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση στην 11μελή ολομέλεια της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Μειώνεται σε τέσσερις (4) ο αριθμός των μελών της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ και αυξάνεται σε τρεις (3) η εκπροσώπηση του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών.
- Εισάγεται κώλυμα ταυτόχρονης συμμετοχής στην ολομέλεια της Διοίκησης και στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και σε Διοικητικό Συμβούλιο ή σε άλλο καταστατικό όργανο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, της Ομοσπονδίας Σωματείων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι ή οποιασδήποτε άλλης αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες. 
 
Γ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ  ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

- Εν ενεργεία αθλητές θα μπορούν να ασκούν παράλληλα  προπονητική δραστηριότητα, αρκεί να είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή, σύμφωνα με τα όσα νομίμως ισχύουν.  Εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η δυνατότητα ενός αθλητή να είναι προπονητής στην ίδια ή σε άλλη ομάδα της κατηγορίας, στην οποία αγωνίζεται.
- Εισάγεται η έννοια του «Εκπαιδευτή» των αθλημάτων της σκοποβολής και της τοξοβολίας, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα αποκλειστικά σε ερασιτεχνικά σωματεία να αναθέτουν την εκπαίδευση των ανηλίκων αθλητών τους σε συγκεκριμένο ατομικό άθλημα ή κλάδο άθλησης, σε εκπαιδευτές με σύμβαση απασχόλησης άνευ ανταλλάγματος (οικειοθελούς προσφοράς), οι οποίοι τυγχάνουν έμπειροι αθλητές και οι οποίοι θα είναι κάτοχοι αντίστοιχου τίτλου «Εκπαιδευτή» της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας. Η άσκηση της δραστηριότητας του «Εκπαιδευτή» δεν υποδηλώνει καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση επαγγέλματος ή επιτηδεύματος.
- Καταργούνται τα κωλύματα μη αναγνώρισης διάκρισης στα σχολικά πρωταθλήματα ομαδικών αθλημάτων και μη εγγραφής στον ειδικό πίνακα της ΓΓΑ για μαθητές/τριες που μετεγγράφονται σε Λύκεια της ημεδαπής.
- Επιτρέπεται η μετεγγραφή διακεκριμένου αθλητή σε ΣΕΦΑΑ πλησιέστερα στην έδρα του σωματείου του, εφόσον το πανεπιστημιακό τμήμα εισαγωγής του δεν καλλιεργεί την ειδικότητα του αθλήματός με την οποία σημείωσε τη διάκριση του.
- Χορηγούνται οι παροχές για εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις και σε αρτιμελείς αθλητές - συνοδούς, που αγωνίζονται νομίμως, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς εκάστου αθλήματος, σε αγώνες Ατόμων με Αναπηρίες: Πιλότοι σε αγώνες ποδηλασίας tandem, συνοδοί τυφλών αθλητών στον στίβο, τερματοφύλακες στο ποδόσφαιρο τυφλών και συνοδοί ατόμων με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία στο boccia.
- Αντιμετωπίζεται το θέμα της λειτουργίας και αδειοδότησης των αμιγώς αθλητικών ιππικών εγκαταστάσεων στην χώρα μας που παρά τον αθλητικό τους χαρακτήρα αδειοδοτούνταν ως κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
- Θεσμοθετείται διαδικασία «προαδειοδότησης» των Κ.Α.Ε., προκειμένου αυτές να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης της Α1 εθνικής κατηγορίας, μέσω ορισμού και ελέγχου από τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε., ως  διοργανώτρια αρχή, όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων, προτού τον έλεγχο που διεξάγει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για τη χορήγηση του πιστοποιητικού συμμετοχής.
- Σε συμμόρφωση με τον WADA, επιτυγχάνεται η πλήρης ανεξαρτησία των ελέγχων ντόπινγκ από τις αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες δεν θα επωμίζονται πλέον το ετήσιο κόστος. Το αναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), έτσι ώστε να είναι σε θέση να προγραμματίζει και να υλοποιεί ανεξάρτητα και ολοκληρωμένα τον έλεγχο ντόπινγκ στα ερασιτεχνικά αθλήματα.
- Δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού των νησιωτικών περιοχών της χώρας να καλύπτουν, για λόγους ισονομίας, τα αυξημένα έξοδα μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων.
 
Δ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ MAGGLINGEN / MACOLIN
- Συστήνεται η Εθνική Πλατφόρμα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της Σύμβασης Macolin, η οποία είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων και τη διαβίβαση αυτών στις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς, για τον συντονισμό των δράσεων ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, για τη λήψη και ανάλυση πληροφοριών για παράτυπα ή ύποπτα στοιχήματα σε αθλητικούς αγώνες, που πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και όπου είναι απαραίτητο εκδίδει προειδοποιήσεις. 
Επιπλέον, διαβιβάζει στις δημόσιες αρχές ή τους αθλητικούς οργανισμούς ή φορείς εκμετάλλευσης αθλητικού στοιχήματος, πληροφορίες για πιθανές παραβιάσεις νόμων ή αθλητικών κανονισμών, που αναφέρονται στη Σύμβαση και συνεργάζεται με όλους τους οργανισμούς και τις αρμόδιες αρχές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένων των εθνικών πλατφορμών άλλων κρατών.
- Στο όργανο συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Τέλος, επικυρώνονται οι τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΟΕ, όπως αποφασίστηκε σχετικά στην Ολομέλειά της, αλλά και
- κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων - διακριθέντων αθλητών στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, 
- προβλέπεται ότι θα μπορούν να εγγραφούν στον ειδικό πίνακα διακριθέντων αθλητών της ΓΓΑ όσοι πέτυχαν εξαιρετική διάκριση, αρκεί το σωματείο τους να έχει αποκτήσει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση έως τον χρόνο της εγγραφής τους κι ας μην την διέθετε κατά τον χρόνο της αγωνιστικής επιτυχίας τους 
- Ρυθμίζεται η απαιτούμενη αδειοδότηση για την τοποθέτηση σε σχολικούς και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους νέας γενιάς αεροϋποστηριζόμενων θόλων για την στέγαση αθλητικών δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υπό αυστηρές προδιαγραφές, που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των αθλουμένων και την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και της αισθητικής των πόλεων.