Αθλητικά

Επίσημη παρουσίαση της κάρτας υγείας αθλητή

w13-145829vasil.jpg

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της κάρτας υγείας Αθλητή παραχώρησαν σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο γ.γ. Αθλητισμού Ιούλιος Συνοδινός, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, Αλέξανδρος Καποδίστριας και ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κληρονομικών παθήσεων και βασικής έρευνας ΕΚΕ, Άρης Αναστασάκης.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού:
«Η κάρτα υγείας μεγάλη τομή στον τομέα της αθλητιατρικής ιστορίας του τόπου. Είναι τουλάχιστον λυπηρό να έχουμε μόνο στο νομό αττικής 48 αιφνίδιους θανάτους το έτος, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Όλοι ξέρουμε ότι υπήρχε πλημμελής έλεγχος. Ήταν κομβικό να προχωρήσουμε σε αυτή τη κίνηση. Πλέον κανένας αθλητής δεν μπορεί να πάρει μέρος σε καμία διοργάνωση αν δεν έχει περάσει έναν ελάχιστο ιατρικό έλεγχο».
Για τη συνεργασία με τις ομοσπονδίες και την ΕΠΟ: «Η συνεργασία μας με όλες, πλην μίας, τις Ομοσπονδίες ήταν εξαιρετική. Και με την τελευταία το λύνουμε το πρόβλημα και προχωράμε. Η ΕΠΟ είχε μία μεγάλη καθυστέρηση προφανώς λόγω κακής συνεννόησης. Στο σύνολο των άλλων ομοσπονδιών έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τα δελτία αθλητών».
Εξάλλου, ο κ. Βασιλειάδης επανέλαβε την πρόθεση της πολιτείας να ζητήσει τον εξοπλισμό που έχει αγοράσει η ΕΠΟ για να εφαρμόσει την κάρτα υγείας, τα απότοκα της εφαρμογής της οποίας από τις προηγούμενες διοικήσεις ήταν η επιβάρυνση της Ομοσπονδίας και η δίωξη 22 μελών της, μεταξύ των οποίων και οι πρώην πρόεδροι κ.κ. Γκαγκάτσης, Πιλάβιος, Σαρρής, Γκιρτζίκης.
Για τη σημασία του μέτρου: «Ο νόμος αφορά μόνο τους αθλητές των Ομοσπονδιών, σκοπός μας είναι κάποια στιγμή να επεκταθεί. Είναι μία τομή στην ιστορία της ιατρικής πρόληψης και του αθλητισμού, μέσα σε όλες τις τομές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.  Υπάρχει αγορασμένος εξοπλισμός που μπορεί να βοηθήσει, θα ζητήσουμε να τον πάρουμε για να ενισχύσουμε τις μονάδες μας. Σκοπός μας είναι να πάρουμε όσα μέτρα είναι δυνατόν για να μην κινδυνεύσει η υγεία των παιδιών μας. Πρώτο βήμα, θα υπάρξουν δυσκολίες, μουρμούρες δυσλειτουργίες».
Ξανθός: «Εθνική στρατηγική η κάρτα υγείας»
«Είναι πολύ σημαντικό βήμα, βήμα αναβαθμισμένης παρέμβασης στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αυτή την περίοδο αναπτύσσουμε. Είναι ένα μέτρο πρόληψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κυρίως στους νέους ανθρώπους. Τα καρδιακά νοσήματα είναι ένας τομέας που μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένα εθνικό σχέδιο που να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και στην πρωτογενή πρόληψη και στα επόμενα στάδια. Είναι μία μεγάλη επένδυση και στην υγεία του πληθυσμού της χώρας, στην ευζωία των πολιτών. Θεωρώ ότι αυτή ειδικά την περίοδο είναι ένα καλό σήμα ότι στη χώρα μας δεν διαχειριζόμαστε απλώς μία μίζερη κατάσταση αλλά είμαστε σε μία φάση που επουλώνουμε τις πληγές της κρίσης», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και συμπλήρωσε:
«Θα επιτρέψει σε ένα ευρύτερο φάσμα γιατρών που εμπλέκονται στην έκδοση πιστοποιητικών υγείας στους αθλητές, να μπορούν να πιστοποιήσουν μέσα και από το καρδιογράφημα, να ανιχνευθούν υποκλινικές μορφές σπάνιων νοσημάτων. Είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση προστασίας των αθλουμένων αλλά και της δημόσιας υγείας».
Το κόστος των εξετάσεων θα είναι 5 ευρώ, και το Σάββατο (17/11) έχει προγραμματιστεί στο «Ωνάσειο» η εκπαιδευτική ημερίδα «Το ηλεκτροκαρδιογράφημα στους νεαρούς αθλητές» σε συνεργασία με το «St. George’s University of London».
Συνοδινός: «Να πάρουμε μέτρα για να τους προστατέψουμε»
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συνοδινός, έφερε για παράδειγμα τον πρόσφατο Μαραθώνιο: «Η Αθήνα κατακλύστηκε από δρομείς. Αυτοί οι άνθρωποι  στην καθημερινότητα τους, θα πάνε σε ένα πάρκο, θα τρέξουν, θα κάνουν ποδήλατο, είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός πολιτών που έχουν εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητα τους. Σημασία δεν έχει μόνο να παροτρύνουμε να αθλούνται αλλά να πάρουν μέτρα που θα τους προστατέψουν. Η υπόθεση αυτή πάρα πολύ σημαντική».
Όσο για την κάρτα υγείας σημείωσε ότι διαχωρίζεται από το δελτίο αθλητικής ιδιότητας, αποτελεί προσωπικό έγγραφο που είναι στην κατοχή του αθλητή, δεν πληρώνεις για να την αποκτήσεις, έχει ισχύ για ένα έτος και «εφαρμογή» σε αγώνες και σε προπονήσεις.
Ο γεν. γραμματέας δημόσιας υγείας Γιάννης Μπασκόζος, έκανε λόγο και αυτός για «τομή γιατί δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Πρέπει να ωθούμε τα παιδιά, τους νέους και μεγάλους στον αθλητισμό, από την άλλη οφείλουμε σαν πολιτεία να θεσμοθετήσουμε ώστε η άσκηση του αθλητισμού να γίνεται με ασφάλεια. Δεν είναι νοητό να χάνονται άνθρωποι επειδή δεν έχει γίνει μία απλή διάγνωση στο ηλεκτροκαρδιογράφημα που αν εντοπιστεί μπορεί να σώσει ζωή. Αυτό είναι σημαντικό».
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Αλέξανδρος Καποδίστριας ενώ ο Άρης Αναστασάκης δήλωσε: «Πρέπει να φτάσουμε εμείς πρώτοι στους αθλητές, πριν φτάσει ο θάνατος σε αυτούς».

Αθλητικά

ΠΑΣ Γιάννενα-ΠΑΟ 1-0: Του πήρε τον αέρα (video)

ΠΑΣ ΠΑΟ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν καλύτερος από τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντάς τον με 1-0 στους «Ζωσιμάδες» για την  25η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League.

Οι Ηπειρώτες κέρδισαν για τρίτη φορά μέσα σε 17 ημέρες τους «πράσινους», που βρίσκονται πλέον σε βαθιά αγωνιστική κρίση και δεν μπορούν να… σηκώσουν κεφάλι, ενώ πλέον απομακρύνεται για τα καλά ο στόχος της εξόδου στην Ευρώπη. Μάλιστα φαίνεται οτι ο Μπόλονι είναι κοντα στην πόρτα της εξόδου.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα μπήκε από πολύ νωρίς στη… θέση του οδηγού με το τραγικό λάθος του Αϊτόρ που δεν πρόσεξε και τον έκοψε ο Πίρσμαν βγάζοντας παράλληλα… ασίστ στον Μιλιτσεάνου.

Ο Μολδαβός έφυγε στην επίθεση, καθώς σχεδόν όλος ο Παναθηναϊκός είχε ανέβει ψηλά και πλάσαρε τον Διούδη κάνοντας το 1-0 στο 19’. Μάλιστα ο σκόρερ είχε μπει στο ματς επτά λεπτά νωρίτερα λόγω τραυματισμού του Κριζμάν!

Διαιτητής: Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)

Κίτρινες: Κάστρο (29’), Παντελάκης (58’), Λοντίγκιν (90’) - Βιγιαφάνιες (59’), Πούγγουρας (71’), Ενγκμπακοτό (79’)

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ(Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν- Σάλιακας, Πίρσμαν, Παντελάκης, Κάργας-Κάστρο, Ντομίνγκες, Καρτάλης, Μπρένερ (73’ Παμλίδης )- Ελευθεριάδης (73’ Λιάσος), Κρίζμαν (λ.τ. 12’ Μιλιτσεάνου, 91’ Εραμούσπε)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάζλο Μπόλονι): Διούδης-Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Σάντσες- Μαουρίσιο, Σανκαρέ (λ.τ. 37’ Ενγκμπακοτό), Βιγιαφάνιες- Αϊτόρ (66’ Χατζηγιοβάνης), Καμπετσής (77’ Καρλίτος), Ιωαννίδης (66’ Μακέντα)

http://

Αναλυτικά η 25η αγωνιστική

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

ΟΦΗ - ΑΕΛ 2-3

Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης 1-1

ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός 1-0

 

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

15:00 Ολυμπιακός - Λαμία Novasports 1 HD

17:15 Παναιτωλικός - Βόλος Novasports 2 HD

19:30 ΠΑΟΚ - Άρης Novasports 1 HD

 

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

19:30 ΑΕΚ - Απόλλων Σμύρνης Novasports 1 HD

 

Βαθμολογία 

1. Ολυμπιακός 61

2. Άρης 47

3. ΠΑΟΚ 46

4. ΑΕΚ 45

5. Παναθηναϊκός 42

6. Αστέρας Τρίπολης 42

7. Βόλος 30

8. ΠΑΣ Γιάννινα 28

9. Ατρόμητος 27

10. Απόλλων Σμύρνης 25

11. ΟΦΗ 19

12. Λαμία 19*

13. Παναιτωλικός 17

14. ΑΕΛ 16*

 

Η επόμενη και τελευταία 30η αγωνιστική

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

19:00 ΑΕΛ - Ολυμπιακός 

19:00 Απόλλων Σμύρνης - Παναιτωλικός 

19:00 Άρης - ΟΦΗ 

19:00 Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΣ Γιάννινα 

19:00 Βόλος - ΑΕΚ 

19:00 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 

19:00 Λαμία - Ατρόμητος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΟΦΗ: Νέος προπονητής ο Νίκος Νιόπλιας;

ΟΦΗ – ΑΕΛ 2-3: Νέα οδυνηρή ήττα-Ανύπαρκτη η άμυνα και ο προπονητής