Αθλητικά

Ποδόσφαιρο

Λαμία: ''Ο Ντουρμισάι αγωνίζεται ως Έλληνας''

dumirsai.jpg

Στον ΟΦΗ διερευνούν νομικά την υπόθεση του αγώνα Λαμία-Σπάρτη και το θέμα που προέκυψε με τη συμμετοχή 6 ξενων ποδοσφαιριστών απο τους γηπεδούχους για να δουν αν θα καταθέσουν ένσταση κατά της Λαμίας.
Με βάση τον κανονισμό της FootballLeague, μια ομάδα πρέπει στην ενδεκάδα της να έχει το πολύ πέντε ξένους παίκτες. Η Λαμία είχε έξι μαζί με τον, αλβανικής καταγωγής, Ντουμιρσάι, ο οποίος έχει αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα.
Η διοίκηση της Λαμίας έβγαλε νέα ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως ο Ντουμιρσάι αγωνίζεται ως Έλληνας.
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ:
«– O ποδοσφαιριστής της ΠΑΕ ΛΑΜΙΑ Φιορίν Ντουρμισάι (Νο 11) διαθέτει την ελληνική ιθαγένεια, έχει ελληνική ταυτότητα και αγωνίζεται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE ως Έλληνας.
– Σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ.6 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών Ομάδων της Ε.Π.Ο., που διέπει και εφαρμόζεται και στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE : «Στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα, κάθε ομάδας της κατηγορίας, καθόλη τη διάρκεια του αγώνα έξι (6) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο). Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μη κοινοτικών ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα κάθε ομάδας είναι τρεις (3) ποδοσφαιριστές».
– Στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Κυριακής 19-2-2017 στο Δ.Α.Κ. Λαμίας μεταξύ ΠΑΕ ΛΑΜΙΑΣ – ΠΑΕ ΣΠΑΡΤΗΣ, για την γηπεδούχο ομάδα μας αγωνίστηκαν, καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού οι εξής: ΛΑΜΙΑ (Μπ. Τεννές): Πίτκας, Σπυρόπουλος, Βασιλόγιαννης, Ματσούκας (32′ Βάντερσον), Χριστοφιλέας (51′ Ρότσα), Μπλάζιτς, Όμο, Ντουρμισάι, Τζόκιτς (81′ Αυγενικού), Παπαργυρίου, Αναστασιάδης.
Από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν ξένοι είναι οι άνω επισημανθέντες με σκούρο χρώμα, ήτοι οι: 1) Βάντερσον, 2) Ρότσα, 3) Μπλάζιτς, 4) Όμο και 5) Τζόκιτς, αφού κατά τα προαναφερθέντα ο Ντούρμισαι έχει ελληνική ιθαγένεια και έχει δηλωθεί στην ΕΠΟ και στη FOOTBALL LEAGUE και αγωνίζεται ως Έλληνας.
Ανεξαρτήτως, αν ο Ντουρμισάι έχει ή δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα της Ελλάδος, επειδή είχε προηγουμένως κληθεί να συμμετάσχει στην U20 Εθνική Ομάδα της Αλβανίας, αυτός έχει επισήμως δηλωθεί και συμμετέχει στο πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE ως Έλληνας (έχων ελληνική αστυνομική ταυτότητα και ιθαγένεια) και όχι ως ξένος.
Ώστε η ομάδα της ΠΑΕ ΛΑΜΙΑ καθόλη τη διάρκεια της άνω αναμέτρησης με την ΠΑΕ ΣΠΑΡΤΗ αγωνίστηκε με τουλάχιστον 6 ποδοσφαιριστές «που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο)» και ο μέγιστος αριθμός ξένων που χρησιμοποίησε στον αγώνα ήταν πέντε (5).
– Το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε από κάποιους που συγχέουν τον ΚΑΠ των επαγγελματικών ομάδων, που ισχύει εν προκειμένω και ρυθμίζει τα του πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE, με τον ΚΑΠ των ερασιτεχνικών ομάδων που εν προκειμένω δεν τυγχάνει εφαρμογής, αφού αφορά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, στα οποία συγκαταλέγεται και το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (βλέπε την περιβόητη περίπτωση ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή Μένκα).
Πράγματι το άρθρο 19 παρ.3 εδ.γ’ του ΚΑΠ ερασιτεχνικών ομάδων αναφέρει ότι: «στους αγώνες των τοπικών και πανελληνίων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και στα πρωταθλήματα γυναικών είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες».
Ο άνω ΚΑΠ ερασιτεχνικών ομάδων, που ασφαλώς δεν εφαρμόζεται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE, είναι ουσιωδώς διάφορος του αντιστοίχου ΚΑΠ επαγγελματικών ομάδων, αφού ο πρώτος απαιτεί, οι Έλληνες που αγωνίζονται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα να είναι επτά (7) [και όχι μόνον έξι (6) που προβλέπει ο επαγγελματικός ΚΑΠ] και μάλιστα δεν αρκείται στο να έχουν αυτοί την ελληνική ιθαγένεια, αλλά αξιώνει να έχουν και δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα της Ελλάδας. Ώστε σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν για τους ποδοσφαιριστές των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε ξένες εθνικές ομάδες και εκ των υστέρων απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια, δεν λογίζονται και δεν αγωνίζονται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ως έλληνες, αλλά ως ξένοι.
Όλα τα τελευταία ασφαλώς δεν αφορούν την περίπτωση του Ντουρμισάι, ο οποίος συμμετέχει και αγωνίζεται στην επαγγελματική ομάδα της ΠΑΕ ΛΑΜΙΑ και στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE, που διέπεται από τον ΚΑΠ επαγγελματικών ομάδων και όχι από τον ΚΑΠ ερασιτεχνικών ομάδων».

Αθλητικά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Πανελλήνιο ρεκόρ η Χανιώτισσα Ντουντουνάκη, για μία θέση εκτός τελικού

ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗ

Η Χανιώτισσα κολυμβήτρια, Άννα Ντουντουνάκη «άγγιξε» μία ιστορική πρόκριση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 του Τόκιο, αλλά, αν και πραγματοποίησε πανελλήνιο ρεκόρ που πέτυχε στα 100μ. πεταλούδα, έμεινε για μόλις έξι εκατοστά του δευτερολέπτου εκτός οκτάδας.

Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια Ευρώπης τερμάτισε 9η στους ημιτελικούς του αγωνίσματος με 57.25, βελτιώνοντας το 57.37 που είχε πετύχει στις 18 Μαΐου, στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, τη στιγμή που ως όγδοη προκρίθηκε τελικό της Κυριακής (26/7) η Αναστασία Σκουρντάι από τη Λευκορωσία με 57.19.

Την καλύτερη επίδοση των ημιτελικών πέτυχε η Κινέζα Γιουφέι Ζανγκ με 55.89, ακολουθούμενη από τη Γαλλίδα Μαρί Ουατέλ (56.16). Τέταρτη προκρίθηκε η Σουηδή Σάρα Σιέστρεμ, που είναι η κάτοχος του τίτλου, ενώ εκτός τελικού έμεινε η 17χρονη Αμερικανίδα Κλερ Κέρζαν.

Οι «8» του τελικού στα 100μ. πεταλούδα γυναικών:

Γιουφέι Ζανγκ (Κίνα) 55.89

Μαρί Ουατέλ (Γαλλία) 56.16

Έμα ΜακΚίον (Αυστραλία) 56.33

Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 56.40

Τόρι Χασκ (ΗΠΑ) 56.51

Μάργκαρετ ΜακΝιλ (Καναδάς) 56.56

Λουίζ Χάνσον (Σουηδία) 56.92

Αναστασία Σκουρντάι (Λευκορωσία) 57.19

Ξέσπασε σε κλάματα η Άννα Ντουντουνάκη 

Το τελείωμα της καλύτερης χρονιάς στην ως τώρα καριέρα της, βρήκε την Άννα Ντουντουνάκη δακρυσμένη. Δύο μήνες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100μ. πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης της Βουδαπέστης με πανελλήνιο ρεκόρ, η 26χρονη Χανιώτισσα βελτίωσε ακόμη περισσότερο το χρόνο της (57.25), αλλά για έξι εκατοστά του δευτερολέπτου έχασε το εισιτήριο για τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ένας αποκλεισμός πικρός, που δεν την αφήνει να χαρεί όσο θα ήθελε τις μεγάλες επιτυχίες της.

«Έδωσα ό,τι περισσότερο είχα σε αυτή την κούρσα. Χαίρομαι που έκανα ένα πανελλήνιο ρεκόρ σε πρωινό ημιτελικό, στενοχωριέμαι που αυτό δεν ήταν αρκετό, για πολύ λίγο, για να μπω στην οκτάδα», δήλωσε η Ντουντουνάκη μετά την κούρσα της και συνέχισε: «Αλλά σίγουρα δεν μπορώ να είμαι αχάριστη, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Η Ολυμπιακή προετοιμασία ξεκίνησε με δύο στόχους: ένα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό και μία θέση στην οκτάδα στους Ολυμπιακούς. Πέτυχα τον ένα στόχο και με το παραπάνω, έχασα τον άλλο για λίγο. Αυτά έχει η ζωή. Χαίρομαι που τουλάχιστον και στα δύο έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Σπουδαία νίη της Εθνικής πόλο, 10-9 την Ουγγαρία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Ο ελληνικός απολογισμός της ημέρας (24/7)