Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζωή και θάνατος. Του πατρός Δημητρίου Μπόκου

Image
αγιος βασιλειος πρέβεζας
 clock 21:24 | 11/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Κοίμηση της Παναγίας είναι γεγονός που αντιπαρατίθεται οξύτατα προς την αντίληψη που είχαν μέχρι τότε οι άνθρωποι για τον θάνατο. Προ Χριστού, ακόμα και οι δίκαιοι, εν όψει της προοπτικής του θανάτου, εκφράζονται πολύ απαισιόδοξα.

Ευρισκόμενος ο Ιώβ σε δεινή δοκιμασία, έχοντας χάσει τα πλούτη, τα τέκνα και την υγεία του, περιγράφει με πολύ πόνο το εφήμερο της ζωής του και την αναμενόμενη κατάληξή της: «Η ζωή μου φεύγει και χάνεται πιο γρήγορα και από την ομιλία του ανθρώπου. Είναι σαν μια πνοή του αέρα. Θα γίνω σαν ένα σύννεφο που διαλύεται και εξαφανίζεται από τον ουρανό. Γιατί όταν πεθάνει ο άνθρωπος και κατεβεί στον άδη, δεν θα ανεβεί ποτέ από εκεί. Δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι του, ούτε θα τον ξαναδεί ο τόπος όπου έζησε. Ο θάνατος είναι πορεία χωρίς επιστροφή “εις γην σκοτεινήν και γνοφεράν, εις γην σκότους αιωνίου”, όπου δεν φέγγει από πουθενά και από όπου δεν μπορεί να δει κανείς τους ανθρώπους που είναι ακόμα ζωντανοί» (Ιώβ 7, 6-10. 10, 21-22).

Αυτήν ακριβώς την κατάσταση ήρθε να ανατρέψει άρδην ο Χριστός. Και το κατόρθωσε με τον δικό του σταυρικό θάνατο και την Ανάστασή του, που έγιναν διαβατήριο «ζωής αϊδίου και κρείττονος» για όσους τον πιστεύουν και τον ακολουθούν. Μετά την Ανάσταση του Χριστού ο θάνατος έγινε για τους ανθρώπους απλώς ένας ύπνος. Μιλάμε πλέον για κεκοιμημένους και όχι για νεκρούς και πεθαμένους.

Αλλά και αυτό θα ξεπεραστεί και θα καταργηθεί, όταν έλθει η ώρα το φθαρτό τούτο σώμα να ντυθεί την αφθαρσία «και το θνητόν τούτο ενδύσασθαι αθανασίαν». Τότε θα εκπληρωθεί η προφητεία του Ησαΐα «κατεπόθη ο θάνατος εις νίκος». Εξαφανίσθηκε, κατανικήθηκε εντελώς ο θάνατος (Α΄ Κορ. 15, 54-55).

Στην Παναγία μας όμως, όλη αυτή η θαυμαστή αλλαγή έχει ήδη συντελεσθεί. Πέρασε και αυτή από τον θάνατο, «καθ’ όσον απόκειται τοις ανθρώποις άπαξ αποθανείν, μετά δε τούτο κρίσις» (Εβρ. 9, 27).

Ακολουθεί και η Παναγία τους φυσικούς νόμους. Αλλά με τρόπο που ξεπερνάει τα δεδομένα της δικής μας φύσης. «Υπέρ φύσιν υποκύπτει τοις της φύσεως νόμοις». Ο θάνατος για την Παναγία είναι πράγματι ένας ύπνος. Μέσα από αυτόν «προς ζωήν μετατίθεται η όντως μήτηρ της ζωής». Η Παναγία γέννησε «ζωήν την ενυπόστατον».

Τη ζωή που λαμβάνει ύπαρξη και έχει την πηγή της στο πρόσωπο, στην υπόσταση του Χριστού («εγώ ειμι η ζωή»). Και επειδή υπήρξε «ζωής τέμενος, διά θανάτου προς την ζωήν μεταβέβηκε». Ο τάφος γίνεται «κλίμαξ προς ουρανόν» για την πηγή της ζωής. «Τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησε» την Παναγία, επειδή, «ως ζωής μητέρα», ο Υιός της «προς την ζωήν μετέστησεν». Έγινε ζωαρχική πηγή. Αναβλύζει τη ζωή. Καταργεί τον θάνατο. Στον δικό της όμως φωτεινό τόπο,

«εκ ζωής προς ζωήν μεθισταμένη» η Μητέρα μας, περιμένει κι εμάς. Όλα της τα παιδιά.

Καλή εβδομάδα – Χρόνια πολλά!

ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (14-20 ΑΥΓ. 2022) (για τους εντοπίους)

Την Κυριακή Θ΄ Ματθαίου, 14-8-2022, του αγίου προφήτου Μιχαία, ώρα 7.00-10.00 π. μ.

Την Κυριακή βράδυ, 14-8-2022, πανηγυρικός Εσπερινός και λιτανεία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας των Ξένων), ώρα 7.30-10.00 μ. μ. περίπου.

Τη Δευτέρα, 15-8-2022, εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, Θεία Λειτουργία στον ναό μας (και σε όλους τους ναούς), ώρα 7.00-9.45 π. μ.

Το Σάββατο, 20-8-2022, ημέρα των κεκοιμημένων, ώρα 7.00-9.30 π. μ.

Το Σάββατο, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., Θ΄ Ώρα-Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται συμφορά. Του γέροντος Νεκτάριου Μουλατσιώτη* (βίντεο)

Στο ίδιο έργο θεατές… Του Μητροπολίτη Κισάμου κ.κ Αμφιλόχιου

Νεομάρτυρες της μακρινής Κίνας που έδωσαν το αίμα τους για τον Χριστό. Του Παναγιώτη Μυργιώτη*

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis