Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το λανθασμένο νόημα των φοιτητικών εκλογών. Του Βασίλη Σπυριδάκη*

Image
φοιτητικες εκλογες
 clock 20:31 | 26/05/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Με αφορμή λοιπόν άλλη μία εκλογική διαδικασία που έφτασε στο τέλος της, αποφάσισα να εκφράσω δημόσια την άποψη μου σε αυτό το ζήτημα που λέγεται φοιτητικές εκλογές το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια.

Για άλλη μια φορά, η αποχή ήταν έντονη, με την πλειοψηφία των φοιτητών να δείχνει με αυτόν τον τρόπο την πιθανή αγανάκτηση και αδιαφορία της για αυτές, κάνοντας μας να αναρωτηθούμε για το αν είναι απαραίτητη η διεξαγωγή τους ή όχι.

Με την είσοδο του στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ο φοιτητής θα έρθει αντιμέτωπος με μια καινούργια πραγματικότητα και πιθανόν θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των πολιτικών παρατάξεων, από τους οποίους θα ενημερωθεί για το τι πρεσβεύει η κάθε παράταξη επιλέγοντας, εάν επιθυμεί να ασχοληθεί τελικά, εκείνη που τον εκφράζει καλύτερα. Αποτελεί δικαίωμα του καθενός η ελευθερία της άποψης, γεγονός που βοηθάει στην θεμελίωση της κριτικής σκέψης. Τι συμβαίνει όμως όταν η παρουσίαση των διαφορετικών ιδεολογιών καταλήγει σε μία αναμέτρηση μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων για το ποιος θα προσελκύσει περισσότερα μέλη;

Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών και η αντιμετώπιση τους από τις παρατάξεις οδηγεί στην παραμέληση σημαντικών αξιών όπως η δημοκρατία και η πολιτικοποίηση, προωθώντας τον άκριτο ανταγωνισμό.

Σε έναν χώρο που αντί να κυριαρχεί η μόρφωση, η παιδεία ή και η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, επικρατούν η προπαγάνδα και η κομματικοποίηση, δε μπορούμε παρά να γινόμαστε μάρτυρες ενός οπισθοδρομικού τρόπου λειτουργίας αυτών των παρατάξεων.

Δεν προωθείται η συνεργασία και η κοινή γραμμή σε σημαντικά θέματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού ιδρύματος. Δυστυχώς, οι φοιτητικές παρατάξεις δεν πράττουν το αυτονόητο που είναι να καλούν τους φοιτητές να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, επιλέγοντας όποιο κόμμα εκείνοι επιθυμούν και αδυνατούν να διεξαγάγουν σοβαρές εκλογές. Τα μέλη τους αφοσιώνονται σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο υιοθετώντας ανούσια τεχνάσματα ενώ παράλληλα προωθούν τον διχασμό, στοχοποιώντας ανθρώπους ανάλογα με τα πολιτικά τους φρονήματα. Επιπρόσθετα, οι έντονοι διαξιφισμοί που μονοπωλούν το ενδιαφέρον λόγω της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων ή διαφορετικών ιδεολογιών παίρνουν άσχημη τροπή, με πρόσφατο παράδειγμα το περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου καθώς σύμφωνα με το Δίκτυο Φοιτητών, ο γραμματέας του δέχτηκε άνανδρη επίθεση, περιστατικό που κάνει το κλίμα πιο τεταμένο.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο, αγαπητοί συμφοιτητές και αναγνώστες, είναι ένα δώρο για όλους μας, ώστε να προετοιμαστούμε για την ένταξη μας στην Ελληνική κοινωνία. Δεν έχει νόημα η ύπαρξη ατόμων που θα καπηλεύονται αυτόν τον ιερό χώρο και θα πληρώνει την άσχημη αυτή κατάσταση ο απλός φοιτητής. Είμαστε εδώ για να μορφωθούμε, να διδαχτούμε από τους καθηγητές πράγματα που ίσως μας βοηθήσουν στο μέλλον, είτε συμφωνούμε μαζί τους είτε όχι, να γνωρίσουμε φίλους που θα είναι δίπλα μας στις ευχάριστες και στις δύσκολες στιγμές, γιατί όχι και να ερωτευτούμε το αγόρι ή την κοπέλα που θα γνωρίσουμε. Πρέπει να εκλείψουν περιστατικά που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων,.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της ΑΔΙΠ(Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) πριν κάποια χρόνια, η αισθητή παρουσία των κομματικών οργανώσεων προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην φοιτητική ζωή, όπως μειωμένος χρόνος εκπαίδευσης ή ύπαρξη καταλήψεων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε φαινόμενα ανομίας εντός αυτών των χώρων.

Θεωρώ πως πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο ώστε να αφυπνιστεί η πολιτική συνείδηση μας. Αρκετά πλέον με τις παρεμβάσεις και τις φοιτητικές παρατάξεις. Δεν χρειάζεται να χωριζόμαστε σε κόκκινους, μπλε ή πράσινους, όλοι μας είμαστε νέοι που προσπαθούμε να βγούμε ισχυροί από την δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, κάτι που όμως επιτυγχάνεται με την ζωτικής σημασίας πολιτικοποίηση. Γιατί όπως είπε και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, η πολιτική δεν είναι παιχνίδι αλλά μία σοβαρή υπόθεση.

ΥΓ: Το άρθρο αυτό είχε γραφτεί πριν την απόφαση της Υπουργού Παιδείας για την αναστολή των φοιτητικών παρατάξεων. Προσωπικά, ελπίζω να μην είναι μία κίνηση εντυπωσιασμού ή απογοήτευσης λόγω της ήττας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά μία κίνηση που θα ενώσει τους φοιτητές και θα βοηθήσει στην επίλυση αρκετών προβλημάτων που ταλανίζουν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

* Βασίλης Σπυριδάκης - Πρωτοετής φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έκπτωση και στους λογαριασμούς ρεύματος για φοιτητές

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Σύμφωνο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Γουαδαλαχάρα

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Διημερίδα για τη Νευροανατομική Βάση της ανθρώπινης επικοινωνίας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis