Τετάρτη 18 ΣΕΠ 2019 12:34
 • Ηρακλειο
  27°C
 • Χανια
  27°C
 • Ρεθυμνο
  27°C
 • Λασιθι
  27°C
Ekriti.gr Logo

Τα άθλια παζάρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησαν. του Θανάση Παπαμιχαήλ

Τα άθλια παζάρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησαν. του Θανάση Παπαμιχαήλ

τοπική αυτοδιοίκηση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων, ο πιο ανθρωποκεντρικός θεσμός εξουσίας.

Ήδη, την εβδομάδα που διανύουμε ολοκληρώνονται σε όλη την Ελλάδα, οι ορκωμοσίες των τοπικών αρχόντων.

Όμως, «τα άθλια» παζάρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησαν πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι ορκωμοσίες των αιρετών της. Η πραγματικότητα του Νόμου, της απλής αναλογικής, προσγειώνει ανώμαλα και εκθέτει ανεπανόρθωτα λυκόπουλα και Γερόλακες του χώρου της αυτοδιοίκησης.

Οι αλλαγές που έγιναν με την αλλαγή της κυβέρνησης, είναι «ασπιρίνες» σε μολυσμένο σώμα.

Μόνο στην «κλίνη του Προκρούστη» θα λυνόταν το πρόβλημα. Το «μολυσμένο» μέρος κόβεται, δεν γιατρεύεται!

Θα γίνουμε μάρτυρες αρκετών αυτοδιοικητικών παρατράγουδων για γέλια και για κλάματα.

Οι πιθανότητες ακυβερνησίας πολλών Δήμων και Περιφερειών λόγω αδυναμίας συνεργασιών των αυτοδιοικητικών παρατάξεων είναι περισσότερο από σίγουρο.

Οι ιδεοληψίες, η άγνοια του αυτονόητου, οι ιδεολογικές εμμονές, η αδράνεια, η ασχετοσύνη, η εθελοτυφλία στα αδιέξοδα και οι «κρυφοί» πολιτικοί στόχοι της προηγούμενης κυβέρνησης θα «ταλανίσουν» τους αυτοδιοικητικούς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ό,τι δεν ελέγχουμε, το καταστρέφουμε από τη μία πλευρά εξήγησης, η αρτηριοσκλήρωση σε παλαιότερες αναφορές και η αδυναμία πρόβλεψης των πραγματικών δεδομένων από την άλλη, ή και ο συνδυασμός, έφεραν αυτό το τραγελαφικό εκλογικό σύστημα που θα φέρει τα «πάνω -κάτω » στον πολύπαθο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ο αυτό-εγκλωβισμός στην αίγλη του ξερολισμού, της απόλυτης αυθαιρεσίας και της πολιτικής σκοπιμότητας, θα κρατήσουν πολλές από τις μεγάλες προσδοκίες των αυτοδιοικητικών αρχόντων στα προεκλογικά τους φυλλάδια.

Με το νέο εκλογικό σύστημα και ο γιαλός είναι στραβός και στραβά θα αρμενίζουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί και μάλιστα χωρίς να φταίνε!

Παρά το γεγονός της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου, για την επίλυση των προβλημάτων, δεν διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η κυβερνησιμότητα.

Αυτό θα οδηγήσει σε αδράνεια, αδυναμία λήψης αποφάσεων, παζάρια, εκβιασμούς ή ακόμη και στη λήψη αποφάσεων με μη σύννομες διαδικασίες.

Μόνη λύση το «ξήλωμα», διαφορετικά το χάος προ των πυλών. Η απλή αναλογική για να «δουλέψει» στη χώρα μας ως το πιο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, θέλει πολύ δουλειά και χρόνο για την καλλιέργεια της κουλτούρας συνεργασιών.

Προς το παρόν, οι μεταγραφές των αυτοδιοικητικών συμβούλων θα πραγματοποιούνται καθημερινά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

*Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι Επικοινωνιολόγος

Διαβάστε επίσης. . .

Η υπ΄ αρίθμ. 21995/3-9-2019 Απόφαση του Πολιτικού Τμήματος...
Καλή αρχή σε όλους όσοι είχατε την εύνοια των πολιτών και της τύχης, να εκλεγείτε σε βουλευτικά και αυτοδιοικητικά αξιώματα...
Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε πως ΕΕ και Τουρκία...