Απόψεις

Προσλήψεις ειδικών φρουρών και όχι εκπαιδευτικών. Του Γιώργου Μακράκη*

γιώργος μακράκης

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να προχωρήσει σε 1.500 προσλήψεις ειδικών φρουρών και μάλιστα με μια διαδικασία που ευνοεί τις ρουσφετολογικές και κομματικές προσλήψεις, αν παρατηρήσει κανείς τα κριτήρια της προκήρυξης, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες.
Ωστόσο, στις δομές του κοινωνικού κράτους υπάρχουν σημαντικές και αλλού τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, όπως στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλους κομβικούς τομείς. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πληγή της κρίσης και των μνημονίων, καθώς οι χιλιάδες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις δεν καλύφθηκαν με νέο μόνιμο προσωπικό.

Σ’ αυτό το πεδίο η νέα κυβέρνηση έχει δείξει ήδη την αρνητική της διάθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπου δεν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των 10.500 μόνιμων προσλήψεων στη Γενική Εκπαίδευση για το 2020 και 2021. Μάλιστα, με επίπλαστα και υποκριτικά επιχειρήματα όπως ότι πρέπει πρώτα να χαρτογραφηθούν οι ανάγκες. Μα οι ανάγκες κα. Κεραμέως είναι γνωστές και καταγεγραμμένες με τον πλέον επίσημο τρόπο τα τελευταία χρόνια. Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απαιτούνται και το φετινό σχολικό έτος πάνω από 25.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Προφανώς αυτό το γνωρίζουν στην νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι πολιτική επιλογή η πρόσληψη ειδικών φρουρών -ενώ υπάρχουν αστυνομικές σχολές- και όχι εκπαιδευτικών ! Είναι σαφές πως το συνονθύλευμα των εκπροσώπων του νεοφιλελευθερισμού και της παλιάς σκληρής δεξιάς θα επιδιώξει την περαιτέρω συρρίκνωση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους. Για το λόγο αυτό απαιτείται ισχυρή αντίδραση με κινηματικό αλλά και πολιτικό περιεχόμενο σε λόγο και θέσεις.

*Ο Γιώργος Μακράκης είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και Αν. Γεν. Γραμματέας ΑΔΕΔΥ
 

Απόψεις

Κορωνοϊός: Η τήρηση των μέτρων προστασίας καθήκον και υποχρέωση όλων

γυναίκα κορωνοϊός μάσκα

Καθημερινά σε όλο τον πλανήτη, οι θάνατοι εξ αιτίας του κορωνοϊού παρουσιάζουν αύξηση (ξεπέρασαν το 1,15 εκατομμύρια) και οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων κάνουν λόγο για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, λόγω και του χειμώνα. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την γρίπη και τις ιώσεις της εποχής, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. 

Παράλληλα και τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, φθάνουν περίπου τα 43 εκατομμύρια! Οι αριθμοί των νεκρών και των κρουσμάτων, προκαλούν δέος και δικαιολογημένη ανησυχία. 

Στην Ελλάδα μας η αύξηση των κρουσμάτων (πάμε ολοταχώς για τετραψήφιο αριθμό) προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, αφού αν συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό, θεωρείται πιθανόν ότι θα βάλει σε δοκιμασία το εθνικό σύστημα υγείας. Ήδη πολλές περιοχές της χώρας (16 προς το παρόν) τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πολλών κρουσμάτων. 

Η Κρήτη, δεν ανήκει στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου, αφού και το Ηράκλειο, στην τελευταία αξιολόγηση, από "πορτοκαλί" έγινε "κίτρινο". Έτσι σε όλο το νησί δεν ισχύουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Όμως, το ότι η Κρήτη δεν ανήκει στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος της θανατηφόρου νόσου πέρασε. Αντίθετα, είναι εδώ και "παραμονεύει" να πλήξει όσους τον αγνοούν. Όλοι, έχουν καθήκον και υποχρέωση να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.

Όλοι, οφείλουν να συνηθίσουν ότι για λίγο ακόμη χρονικό διάστημα, θα ζουν με τις ειδικές συνθήκες, που επιβάλλουν τα περιοριστικά μέτρα.  Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πολυπόθητα, ασφαλή εμβόλια, θα διατεθούν στον κόσμο σε λίγους μήνες. 

Ως τότε, υπομονή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας: Μάσκα παντού, πλύσιμο χεριών και αποστάσεις ασφαλείας

ekriti.gr