Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προσφυγή στις κάλπες: Η "καραμέλα" της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί λύση

εκλογές
 clock 11:02 | 05/08/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Το θέμα τείνει να γίνει γραφικό. Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα, η αντιπολίτευση ζητάει επίμονα εκλογές. Φυσικά, το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό, αλλά διαχρονικό. Η "καραμέλα" της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες "πιπιλίζεται" διαχρονικά από τους πολιτικούς των συστημικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, δεν μπορούν να συνηθίσουν την παραμονή τους εκτός εξουσίας. Έτσι έχουν μάθει και, το τραγικό είναι, ότι πιστεύουν, στα σοβαρά, ότι μόνον αυτοί και το κόμμα τους είναι ικανοί να κυβερνήσουν. Όλους τους, άλλους τους θεωρούν ανίκανους, καιροσκόπους, λαϊκιστές και εγκάθετους ξένων συμφερόντων.

Οι εκλογές (και στη χώρα μας) αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας. Διεξάγονται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κάθε 4 χρόνια και το πλειοψηφόν κόμμα που προκύπτει από το αποτέλεσμα της κάλπης, έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, είτε μόνο του, είτε με την συνεργασία άλλου κόμματος. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές συνήθως γίνεται για σοβαρά Εθνικά θέματα κι όχι επειδή θα το ζητήσει ο αρχηγός του πρώην κυβερνητικού κόμματος.

​Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές, που διάφορες εφημερίδες, προκειμένου να "προσελκύσουν" το ενδιαφέρον των αναγνωστών, με μεγάλους πρωτοσέλιδους τίτλους "προβλέπουν" πρόωρες εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το σκηνικό αυτό επαναλαμβάνεται από καλοκαίρι σε φθινόπωρο και από χειμώνα σε άνοιξη.

Η κακή οικονομική πορεία της χώρας, δημιουργεί και πολιτική αστάθεια. Τα τελευταία χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν κατώρθωσε να δημιουργήσει κλίμα πολιτικής σταθερότητας και οι πρόωρες εκλογές θεωρούνταν ως ιδανική λύση στο πρόβλημα. Όμως, οι αλλεπάλληλες εκλογές (πέντε συνολικά από το 2007 έως πέρυσι) αντί να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας και των πολιτών, μάλλον, δημιούργησαν μεγαλύτερο αδιέξοδο.

Στις τελευταίες αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2007 έως πέρυσι, εκλέχτηκαν διαδοχικά πρωθυπουργοί οι Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας (δύο φορές σε διάστημα 8 μηνών). Αν υπολογίσουμε και την 6μηνη θητεία του Λουκά Παπαδήμου, στο διάστημα από το 2007 μέχρι σήμερα είχαμε 6 διαφορετικές κυβερνήσεις. Οι οποίες όχι μόνον δεν βελτίωσαν στο ελάχιστο την κατάσταση, αλλά, την έκαναν πιο επώδυνη. Στο χρονικό διάστημα από το 2007 μέχρι σήμερα κυβέρνησαν κατά σειρά τα κόμματα: 2007 - 2009 Νέα Δημοκρατία. 2009 - 11 Νοεμβρίου 2011 ΠΑΣΟΚ. 11 Νοεμβρίου - 16 Μαΐου 2012 οικουμενική με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ. Ιούνιος 2012 - 25 Ιανουαρίου 2015 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (και για λίγους μήνες μαζί και η ΔΗΜΑΡ). Από τον 26 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όλα σχεδόν τα κόμματα (εκτός του πάντοτε αρνητικού ΚΚΕ και της ΧΑ), που πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή της χώρας, συμμετείχαν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. Όμως, κανένα δεν μπόρεσε να βοηθήσει, ούτως ώστε να βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση. Εκ του αποτελέσματος, όλοι θεωρούνται αποτυχημένοι. Άρα προς τι η προσφυγή σε νέες πρόωρες εκλογές; Δηλαδή αν αντί για τον Τσίπρα και τον Καμμένο, αναλάβουν την κυβέρνηση ο Μητσοτάκης με την Γεννηματά και τον Θεοδωράκη, τι θ' αλλάξει;  Οι ίδιοι με τα κόμματά τους (εκτός Ποταμιού) δεν κυβέρνησαν την χώρα από τον Μάϊο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 και την οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή; Μήπως άλλαξαν οι πολιτικές τους και τα πρόσωπα;  Πάντα τα στελέχη πρώτης γραμμής, είναι τα ίδια πρόσωπα. Επομένως, με αποτυχημένους δεν φτιάχνεις κάτι καινούργιο αλλά, ανακυκλώνεις το παλιό.

Με τις συνθήκες αυτές, η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν είναι η διεξαγωγή νέων, πρόωρων εκλογών, αλλά, η εξεύρεση τρόπων, που θα την βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο.
Εντάξει, θα συμφωνήσουμε με την αντιπολίτευση ότι η σημερινή κυβέρνηση ακροβατεί, χωρίς σχέδιο και χωρίς όραμα για το μέλλον. Όμως, ας μας πει, η αντιπολίτευση, πόσες προτάσεις έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο για έξοδο από την κρίση;  Το μόνο που κάνουν, όλα τα κόμματα, είναι να αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους και να βρίζονται! Υπάρχει έτσι περίπτωση να πάει η χώρα μπροστά;

Ας αναλογιστούν όλοι, κόμματα και πολιτικοί, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και τους Έλληνες και ν' αναθεωρήσουν τη στάση τους όσο είναι ακόμη καιρός.
Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υπεύθυνοι, όλοι τους, για την Εθνική καταστροφή....

Βασίλης Σκουταράς 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis