Απόψεις

Που οδηγεί την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ;

ελλάδα κρίση

άρθρο του Διευθυντή του ekriti.gr Βασίλη Σκουταρά

Πέρυσι τα Χριστούγεννα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τα πάντα στον Ελληνικό Λαό: Έξοδο από τα μνημόνια μ' ένα νόμο και ένα άρθρο, άμεση διαγραφή του επονείδιστου χρέους, απαλλαγή από την επάρατη τρόϊκα, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημοσίου, αύξηση των συντάξεων κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της δυσβάσταχτης φορολογίας και εφαρμογή, την επόμενη μέρα της νίκης του, του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Ο Ελληνικός Λαός, απογοητευμένος από την διακυβέρνηση της χώρας από τις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου, Αντώνη Σαμαρά (μαζί με τον Βενιζέλο)  και μη αντέχοντας άλλο να πληρώνει σκληρούς φόρους, έδωσε,στις εκλογές, την πλειοψηφία στον πολλά υποσχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και τον εξέλεξε κυβέρνηση (σε συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ.). Όλοι οι Έλληνες (ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν άλλα κόμματα) με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκούσαν τον ερχομό της «ελπίδας», που απλόχερα μοίραζε ο ΣΥΡΙΖΑ και το είχε ως κύριο σύνθημα.

Όμως, εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος, οι ελπίδες για καλυτέρευση της κατάστασης, αποδείχθηκαν φρούδες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. όχι μόνο δεν καλυτέρευσε στο ελάχιστο την ζωή των Ελλήνων, όχι μόνον δεν υλοποίησε το παραμικρό από τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις της, αλλά, αντιθέτως, έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα απ' όσο ήταν πριν αναλάβει.

Σε γενικές γραμμές:
- Δεν κατήργησε τα μνημόνια αλλά υπέγραψε νέο με περισσότερους επαχθείς όρους. 
- Δεν διέγραψε το επονείδιστο χρέος αλλά το αύξησε σημαντικά. 
- Δεν έδιωξε την τρόϊκα αλλά την μεγάλωσε σε κουαρτέτο. 
- Δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας αλλά αύξησε την ανεργία. 
- Δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ αλλά τον διατήρησε και σε πολλές περιπτώσεις αυξημένο.
- Δεν αύξησε τις συντάξεις (μάλλον έρχονται νέες μειώσεις).
- Δεν επανέφερε τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ αλλά τον μείωσε.
- Δεν μείωσε ούτε στο ελάχιστο την φορολογία αλλά την αύξησε.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνον ενδεικτικά στοιχεία της ασυνέπειας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ελληνικό Λαό, που τόσο απλόχερα τον εμπιστεύθηκε με την ψήφο του. 
Βέβαια, θ' αναρωτηθείτε: Καλά, στο διάστημα που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα;  Ασφαλώς και έκανε. Δυστυχώς, όμως, μόνον αρνητικά, όπως:

- Επί πέντε μήνες είχε ως υπουργό οικονομικών έναν ανεκδιήγητο Βαρουφάκη, ο οποίος έκανε ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι και παραλίγο να οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρωζώνης.
- Η προσωπική πολιτική Βαρουφάκη (με την ανοχή των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ), πήγε πολύ πίσω την οικονομία της χώρας και την οδήγησε σ' ένα ανόητο Δημοψήφισμα, που το ισχυρό «όχι» του Ελληνικού Λαού μετατράπηκε σε ταπεινωτικό «ναι» της κυβέρνησης, σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και στην υπογραφή του νέου δυσβάσταχτου τρίτου μνημονίου με καταιγίδα φόρων, που καμία άλλη κυβέρνηση (ούτε ολοκληρωτικού καθεστώτος) θα τολμούσε να φέρει. 
- Το ανόητο Δημοψήφισμα, έφερε τον έλεγχο κεφαλαίων (capital control) και στέγνωσε κυριολεκτικά την αγορά από ρευστότητα (απίστευτο το κατόρθωμα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ). 
- Είχε μέσα στην κυβέρνηση, από ιδεολογικής άποψης, «κάθε καρυδιάς καρύδια», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας προγραμματισμός και καμία συνοχή. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και σε νέα εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, με τεράστιο οικονομικό κόστος (όχι ασφαλώς των εξόδων διεξαγωγής των εκλογών, αλλά των οικονομικών συνεπειών της χώρας απ' αυτές).
- Ενώ έχουν περάσει πάνω από 70 ημέρες από την επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, (ο Ελληνικός Λαός του έδωσε και τη δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε) ακόμη δεν έχει στελεχώσει επαρκώς τον κρατικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα το κράτος να υπολειτουργεί. Σε όλους τους τομείς (υγεία, παιδεία, εφορία κλπ), υπάρχουν τεράστια προβλήματα προσωπικού. Προβλήματα υπάρχουν και σε καίριες θεσμικές θέσεις υπουργείων και υπηρεσιών.

Τα μόνα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. στο χρόνο που κυβερνά είναι το άνοιγμα της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη των καθαριστριών στο υπουργείο οικονομικών (απ' ότι λέγεται εκτελούν χρέη... κλητήρων).
Η Ελλάδα και οι Έλληνες βιώνουν, με τη σημερινή κυβέρνηση, τη χειρότερη περίοδο της 5ετούς οικονομικής κρίσης. Μόνον όποιος δεν έχει μάτια ή είναι φανατικός με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπει την πραγματικότητα. Η χώρα, κάθε μέρα, βυθίζεται περισσότερο στη δίνη της οικονομικής κρίσης, την ανυποληψία και τη φτώχεια. Οι δανειστές κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς καμία σχεδόν αντίδραση από τους κυβερνώντες. Οι περισσότεροι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοί τους αδυνατούν να διαχειρισθούν επαρκώς το χαρτοφυλάκιό τους, είτε λόγω ανεπάρκειας γνώσεων, είτε λόγω ανικανότητας. 
Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα, γίνεται απογοητευτική: Η ανεργία καλπάζει. Η φτώχεια μαστίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Οι ουρές στα συσσίτια μεγαλώνουν. Οι νέοι επιστήμονες της χώρας ξενιτεύονται για να βρουν δουλειά. Η φοροκαταιγίδα δεν αντιμετωπίζεται από τους πολίτες, που αδυνατούν ν' ανταποκριθούν στους παράλογους φόρους και το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει όσα θέλουν οι δανειστές. Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο και όσες αντέχουν ακόμη, υπολειτουργούν. Οι σημαντικότερες βιομηχανίες έχουν φύγει από τη χώρα και μετακόμισαν σε γειτονικά κράτη εξ αιτίας της υψηλής φορολογίας εδώ και της μικρής εκεί. Οι τράπεζες, που με μεθοδευμένο σχέδιο «χαρίστηκαν» στους ξένους με την ανακεφαλαιοποίηση, δεν δίνουν κεφάλαια για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη δεν υπάρχει στον ορίζοντα (παρά τις μεγαλοστομίες τον κυβερνώντων).
Ο κατάλογος, των αρνητικών, «επιτευγμάτων» της «πρώτης φοράς Αριστερά» κυβέρνησης, είναι μακρύς και δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε άλλα. Σημειώνουμε μόνον ότι: Καμία άλλη κυβέρνηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που κυβερνά, δεν έκανε τόσο μεγάλο κακό στη χώρα και στους πολίτες της, όσο η σημερινή. 
Αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες για αλλαγή πορείας, τότε δεν υπάρχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον. 
Ο Ελληνικός Λαός θα ανεχθεί κι άλλο αυτή την κατάσταση;

Βασίλης Σκουταράς 

Απόψεις

Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα. Γράφει ο Μανόλης Ν. Σφακιανάκης

Κούλες

Αναμφισβήτητα η πόλη του Ηρακλείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορικά με την Ενετοκρατία, κάτι που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει και τη φυσιογνωμία της πόλης, άλλωστε για πολλούς μέχρι και σήμερα θεωρείται “Ενετική πόλη”.

Ως Candia υπήρξε η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Κρήτης ή Βασιλείου της Candia (Regno di Candia) ενώ ήταν τέτοια η άνθηση και η σπουδαιότητά της που την θεωρούσαν δεύτερη πόλη μετά τη Βενετία και την αποκαλούσαν “πρώτη πόλη μετά την πρώτη πόλη” ή “ψυχή της Βενετίας” ή “Βενετία της Ανατολής”.

Δυστυχώς στο πέρασμα των χρόνων τα περισσότερα από τα Ενετικά μνημεία της πόλης για διαφόρους λόγους καταστράφηκαν ενώ από όσα σώζονται κάποια δεν είναι σε καλή κατάσταση ενώ άλλα δεν έχουν αναδειχτεί.

Το χαρακτηριστικότερο ίσως μέρος της πόλης είναι το Ενετικό λιμάνι για το οποίο ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν σχετικά με την πιθανή ιδιωτικοποίησή του μαζί με την χερσαία ζώνη του. Μάλιστα, βουλευτές Ηρακλείου, Περιφέρεια, Δημοτική Αρχή, Δημοτικές παρατάξεις, Επιμελητήριο, η Πρωτοβουλία (48) πολιτών με την Αντιδήμαρχο πολιτισμού, διάφορα σωματεία, όμιλοι κ.α. με δηλώσεις, ανακοινώσεις ή και επιστολές προς την κυβέρνηση  εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Αρκεί όμως να περπατήσει κάποιος το τμήμα της χερσαίας ζώνης από τον κόλπο Δερματά μέχρι τον Προμαχώνα Σαμπιονάρα παρατηρώντας τα Μνημεία που υπάρχουν για να διαπιστώσει ότι  το ζήτημα που θα έπρεπε πρωτίστως να μας απασχολεί δεν είναι τόσο η ιδιωτικοποίηση του Ενετικού λιμένα και της χερσαίας ζώνης του όσο δυστυχώς η …Εγκατάλειψή τους! Αναλυτικότερα:

Στον κόλπο Δερματά οι εργασίες ανάπλασης που ξεκίνησαν το 2017 έχουν διακοπεί μάλλον οριστικά.

Το γνωστό σε όλους μας κτήριο “φάντασμα” του Λιμενικού Περιπτέρου παραμένει εγκαταλειμμένο για χρόνια θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο, σύμφωνα και με το ΥΠΠΟ, το Παράκτιο Τείχος που υπάρχει κάτω από αυτό καθώς λόγω του φορτίου του έχει προκαλέσει σε αυτό ρωγμές και σπηλαιώσεις.

Οι Αρχαιότητες  του 13ου προς 14ο αιώνα, με κυρίαρχο εύρημα το ναό της Αγίας Αικατερίνης, που αποκαλύφθηκαν το 2008 κατά τη διάρκεια εργασιών του ΟΛΗ σε χώρο στο Μπεντενάκι, απέναντι από το ναού του Αγίου Πέτρου, παραμένουν επίσης χρόνια εγκαταλειμμένες και εντελώς απροστάτευτες από τις καιρικές συνθήκες χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή.

Ο Ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, που θα έπρεπε να είναι επισκέψιμος και τουριστικό Αξιοθέατο, παραμένει κλειστός ασχέτως πανδημίας.  

Στο συγκρότημα των Δυτικών Νεωρίων, ένα Μνημείο μεγάλης αξίας, η εικόνα είναι απογοητευτική! Παραμένουν για χρόνια περιφραγμένα με πλέγμα ενώ στο εσωτερικό τους υπάρχουν μεταλλικές σκαλωσιές υποστύλωσης, παρατημένοι κυβόλιθοι και σακιά κονιάματος όπως φαίνεται και στην εισαγωγική φωτογραφία. Το έργο αποκατάστασής τους, που ξεκίνησε το 2004, έμεινε ανολοκλήρωτο όπως και αυτό των Ανατολικών Νεωρίων που επίσης έχουν πρόβλημα στατικής επάρκειας.

Χιλιάδες Ηρακλειώτες περνάμε καθημερινά από μπροστά τους χωρίς να τα βλέπουμε, χωρίς να τα παρατηρούμε.

Χαρακτηριστική της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας μας είναι και η άθλια εικόνα, όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία, πάνω από τα δυτικά Νεώρια προς την οδό 25ης Αυγούστου και στην αρχή της οδού Πατρός Αντωνίου: Υπάρχουν σάπια διαλυμένα ξύλα πάνω σε μεταλλικές σκαλωσιές για να προστατέψουν τους τυχόν επισκέπτες από υπαρκτό κίνδυνο ατυχήματος λόγω πτώσης, υποκαθιστώντας τον ανύπαρκτο θόλο πιθανόν της αποθήκης των Νεωρίων.

Έχει κανείς την ευθύνη γι’ αυτή την εικόνα; Έτσι διαφυλάττουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά;

Είναι να απορεί κανείς γιατί έχουμε αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, γιατί σαν πόλη δείχνουμε αυτή την ασέβεια στην πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως και γιατί, παρά τα μνημεία που χάθηκαν στο παρελθόν, δεν μάθαμε από τα λάθη μας!

Αναρωτιέμαι τι να σκέφτονται οι επισκέπτες της πόλης μας αντικρίζοντας αυτή την εικόνα ντροπής που για πολλούς απ’ αυτούς είναι η πρώτη του Ηρακλείου αμέσως μετά την έξοδό τους από το Λιμάνι μας. Θλίβομαι δε, όταν ξέρω ότι σήμερα, χάριν της τεχνολογίας, αυτές οι εικόνες γίνονται φωτογραφίες που πολύ εύκολα αναρτώνται στο διαδίκτυο και εκθέτουν και την πόλη και τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της προηγούμενης Δημοτικής αρχής είχαν προκηρυχτεί Πανελλήνιοι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί για την Αποκατάσταση και Επανάχρηση Δυτικών και Ανατολικών Νεωρίων με τη Δεξαμενή νερού Ζάνε…

Τέλος, στον Προμαχώνα Σαμπιονάρα η ομώνυμη ιστορική Πύλη, που θα είχε αποκατασταθεί το 2014 και θα συνέδεε τον ευρύτερο χώρο του λιμανιού με το Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Ελευθερίας, δεν γνωρίζω αν αναστηλώθηκε και στη συνέχεια ξεχάστηκε, δεν άνοιξε όμως ποτέ!

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω συνθέτουν σήμερα την εικόνα του Ενετικού λιμένα  και της χερσαίας ζώνης του από τον κόλπο Δερματά μέχρι τον Προμαχώνα Σαμπιονάρα.

Θα ήθελα λοιπόν ως πολίτης αυτής της πόλης όλοι αυτοί οι φορείς, οι αρχές, η Πρωτοβουλία 48 πολιτών, τα σωματεία, όμιλοι κ.α., που προανέφερα, να πάρουν όμοια πρωτοβουλία και για την αλλαγή αυτής της εικόνας, δηλαδή για την συντήρηση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη αυτού του μνημειακού πλούτου.

Δεν ξέρω αν υπάρχει το ενδιαφέρον και η βούληση όπως ειλικρινά δεν ξέρω και αν υπάρχει κάποιο όραμα για την πόλη μας και την ιστορία της... Φαίνεται πως η ανάδειξη της ιστορίας αυτής της πόλης είναι κάτι το πολύ δύσκολο!

Μέχρι χτες χαρακτηρίζαμε το Ηράκλειο ως την πόλη που γύρισε την πλάτη στη θάλασσα. Σύντομα πιστεύω θα το χαρακτηρίζουμε ως την πόλη που γύρισε την πλάτη στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψήφισμα Δ.Σ. Ηρακλείου: Να παραχωρηθεί το Ενετικό Λιμάνι και η χερσαία ζώνη στο Δήμο

ΤΑΙΠΕΔ - Ηράκλειο: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμανιού