Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Που οδηγεί την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ;

ελλάδα κρίση
 clock 10:35 | 05/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

άρθρο του Διευθυντή του ekriti.gr Βασίλη Σκουταρά

Πέρυσι τα Χριστούγεννα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τα πάντα στον Ελληνικό Λαό: Έξοδο από τα μνημόνια μ' ένα νόμο και ένα άρθρο, άμεση διαγραφή του επονείδιστου χρέους, απαλλαγή από την επάρατη τρόϊκα, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημοσίου, αύξηση των συντάξεων κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της δυσβάσταχτης φορολογίας και εφαρμογή, την επόμενη μέρα της νίκης του, του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Ο Ελληνικός Λαός, απογοητευμένος από την διακυβέρνηση της χώρας από τις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου, Αντώνη Σαμαρά (μαζί με τον Βενιζέλο)  και μη αντέχοντας άλλο να πληρώνει σκληρούς φόρους, έδωσε,στις εκλογές, την πλειοψηφία στον πολλά υποσχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και τον εξέλεξε κυβέρνηση (σε συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ.). Όλοι οι Έλληνες (ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν άλλα κόμματα) με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκούσαν τον ερχομό της «ελπίδας», που απλόχερα μοίραζε ο ΣΥΡΙΖΑ και το είχε ως κύριο σύνθημα.

Όμως, εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος, οι ελπίδες για καλυτέρευση της κατάστασης, αποδείχθηκαν φρούδες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. όχι μόνο δεν καλυτέρευσε στο ελάχιστο την ζωή των Ελλήνων, όχι μόνον δεν υλοποίησε το παραμικρό από τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις της, αλλά, αντιθέτως, έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα απ' όσο ήταν πριν αναλάβει.

Σε γενικές γραμμές:
- Δεν κατήργησε τα μνημόνια αλλά υπέγραψε νέο με περισσότερους επαχθείς όρους. 
- Δεν διέγραψε το επονείδιστο χρέος αλλά το αύξησε σημαντικά. 
- Δεν έδιωξε την τρόϊκα αλλά την μεγάλωσε σε κουαρτέτο. 
- Δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας αλλά αύξησε την ανεργία. 
- Δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ αλλά τον διατήρησε και σε πολλές περιπτώσεις αυξημένο.
- Δεν αύξησε τις συντάξεις (μάλλον έρχονται νέες μειώσεις).
- Δεν επανέφερε τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ αλλά τον μείωσε.
- Δεν μείωσε ούτε στο ελάχιστο την φορολογία αλλά την αύξησε.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνον ενδεικτικά στοιχεία της ασυνέπειας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ελληνικό Λαό, που τόσο απλόχερα τον εμπιστεύθηκε με την ψήφο του. 
Βέβαια, θ' αναρωτηθείτε: Καλά, στο διάστημα που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα;  Ασφαλώς και έκανε. Δυστυχώς, όμως, μόνον αρνητικά, όπως:

- Επί πέντε μήνες είχε ως υπουργό οικονομικών έναν ανεκδιήγητο Βαρουφάκη, ο οποίος έκανε ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι και παραλίγο να οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρωζώνης.
- Η προσωπική πολιτική Βαρουφάκη (με την ανοχή των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ), πήγε πολύ πίσω την οικονομία της χώρας και την οδήγησε σ' ένα ανόητο Δημοψήφισμα, που το ισχυρό «όχι» του Ελληνικού Λαού μετατράπηκε σε ταπεινωτικό «ναι» της κυβέρνησης, σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και στην υπογραφή του νέου δυσβάσταχτου τρίτου μνημονίου με καταιγίδα φόρων, που καμία άλλη κυβέρνηση (ούτε ολοκληρωτικού καθεστώτος) θα τολμούσε να φέρει. 
- Το ανόητο Δημοψήφισμα, έφερε τον έλεγχο κεφαλαίων (capital control) και στέγνωσε κυριολεκτικά την αγορά από ρευστότητα (απίστευτο το κατόρθωμα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ). 
- Είχε μέσα στην κυβέρνηση, από ιδεολογικής άποψης, «κάθε καρυδιάς καρύδια», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας προγραμματισμός και καμία συνοχή. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και σε νέα εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, με τεράστιο οικονομικό κόστος (όχι ασφαλώς των εξόδων διεξαγωγής των εκλογών, αλλά των οικονομικών συνεπειών της χώρας απ' αυτές).
- Ενώ έχουν περάσει πάνω από 70 ημέρες από την επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, (ο Ελληνικός Λαός του έδωσε και τη δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε) ακόμη δεν έχει στελεχώσει επαρκώς τον κρατικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα το κράτος να υπολειτουργεί. Σε όλους τους τομείς (υγεία, παιδεία, εφορία κλπ), υπάρχουν τεράστια προβλήματα προσωπικού. Προβλήματα υπάρχουν και σε καίριες θεσμικές θέσεις υπουργείων και υπηρεσιών.

Τα μόνα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. στο χρόνο που κυβερνά είναι το άνοιγμα της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη των καθαριστριών στο υπουργείο οικονομικών (απ' ότι λέγεται εκτελούν χρέη... κλητήρων).
Η Ελλάδα και οι Έλληνες βιώνουν, με τη σημερινή κυβέρνηση, τη χειρότερη περίοδο της 5ετούς οικονομικής κρίσης. Μόνον όποιος δεν έχει μάτια ή είναι φανατικός με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπει την πραγματικότητα. Η χώρα, κάθε μέρα, βυθίζεται περισσότερο στη δίνη της οικονομικής κρίσης, την ανυποληψία και τη φτώχεια. Οι δανειστές κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς καμία σχεδόν αντίδραση από τους κυβερνώντες. Οι περισσότεροι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοί τους αδυνατούν να διαχειρισθούν επαρκώς το χαρτοφυλάκιό τους, είτε λόγω ανεπάρκειας γνώσεων, είτε λόγω ανικανότητας. 
Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα, γίνεται απογοητευτική: Η ανεργία καλπάζει. Η φτώχεια μαστίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Οι ουρές στα συσσίτια μεγαλώνουν. Οι νέοι επιστήμονες της χώρας ξενιτεύονται για να βρουν δουλειά. Η φοροκαταιγίδα δεν αντιμετωπίζεται από τους πολίτες, που αδυνατούν ν' ανταποκριθούν στους παράλογους φόρους και το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει όσα θέλουν οι δανειστές. Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο και όσες αντέχουν ακόμη, υπολειτουργούν. Οι σημαντικότερες βιομηχανίες έχουν φύγει από τη χώρα και μετακόμισαν σε γειτονικά κράτη εξ αιτίας της υψηλής φορολογίας εδώ και της μικρής εκεί. Οι τράπεζες, που με μεθοδευμένο σχέδιο «χαρίστηκαν» στους ξένους με την ανακεφαλαιοποίηση, δεν δίνουν κεφάλαια για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη δεν υπάρχει στον ορίζοντα (παρά τις μεγαλοστομίες τον κυβερνώντων).
Ο κατάλογος, των αρνητικών, «επιτευγμάτων» της «πρώτης φοράς Αριστερά» κυβέρνησης, είναι μακρύς και δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε άλλα. Σημειώνουμε μόνον ότι: Καμία άλλη κυβέρνηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που κυβερνά, δεν έκανε τόσο μεγάλο κακό στη χώρα και στους πολίτες της, όσο η σημερινή. 
Αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες για αλλαγή πορείας, τότε δεν υπάρχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον. 
Ο Ελληνικός Λαός θα ανεχθεί κι άλλο αυτή την κατάσταση;

Βασίλης Σκουταράς 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis