Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο οι ειδήσεις επηρεάζουν την υγεία μας; του Θανάση Παπαμιχαήλ*

Image
Θανάσης Παπαμιχαήλ
 clock 17:20 | 01/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Έχετε μήπως αναρωτηθεί για το γεγονός ότι δεν βλέπουμε πλέον δελτία ειδήσεων, μετά τις δέκα το βράδυ όπως τα παλαιότερα χρόνια, για λόγους ψυχικής υγείας.

Είναι γεγονός ότι καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τα τηλεοπτικά μας κανάλια και από τα μεγάλα ειδησεογραφικά σάϊτ, από αρνητικές ειδήσεις που άλλοτε προκαλούν τρόμο και φόβο και άλλοτε παραπληροφόρηση, με εντυπωσιακούς τίτλους, για να τραβήξουν την προσοχή των θεατών μπροστά στην οθόνη.

Στις περισσότερες καθημερινές ειδήσεις, η κάθε είδους καταστροφολογία παίζει πρωταρχικό ρόλο. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιστήμονες ακόμη και καλλιτέχνες είναι «νονοί» σκοτεινών, ψευδών και υπερβολικών ειδήσεων.

Ειδήσεις που δεν επιβεβαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου. Τη μία θα έχουμε ξηρασία, κρίση πετρελαίου, πλήρη οικονομική καταστροφή, και την άλλη απόλυτη φτώχεια, οικολογική κατάρρευση και ό,τι άλλο βάλει ο νους του συντάκτη της φοβικής είδησης.

Επι-κεφαλής μας κρέμεται ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και τα δεινά που θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Άρθρα και αναλύσεις ειδικών και μη, για την αναμενόμενη εξόντωση των ανθρώπων από νέους ιούς και πανδημίες.
Αφήνουμε στην άκρη, τον καθημερινό φόβο των ληστειών από συμμορίες, το σχολικό bulling, τα θανατηφόρα τροχαία και κάθε τι άλλο σοκαριστικό και βάρβαρο.

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς που ασχολήθηκαν με το φόβο από τη γρήγορη μετάδοση των ειδήσεων, τρεις είναι οι ομάδες που «πουλάνε» φόβο. Τα μεγάλα ειδησεογραφικά κανάλια, οι πολιτικοί με τις αντιπαραθέσεις τους και από τους απανταχού ιδεολογικά διανοούμενους, μελετητές-ερευνητές και επιστήμονες υγείας για τους δικούς τους λόγους. 

Ακολουθούν οι αναπαραγωγές από τα social media και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, που φιλοξενούν τις απόψεις ψυχολόγων, κοινωνιολόγων ακόμη και φιλοσόφων για να ενισχύσουν και να αναλύσουν τις ειδήσεις που «τρομάζουν» τους πολίτες.

Σίγουρα, δεν είναι λύση να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, μη βλέποντας και διαβάζοντας τις ειδήσεις. Απλά να φροντίσουμε για προσεκτική και επιλεκτική ενημέρωση από όσο τις πιο δυνατόν αξιόπιστες και αντικειμενικές πηγές ενημέρωσης και ποτέ μόνο από μία.

Πλουραλισμός στην ενημέρωση, κριτική σε όσα ακούμε και διαβάζουμε και πάνω από όλα ανοιχτό μυαλό!
Μη ξεχνάτε ότι κατά καιρούς, θρησκευτικές αιρέσεις προβλέπουν τη συντέλεια του κόσμου, δίνοντας και κάποια καταλυτική ημερομηνία. Και όμως τίποτα δεν έγινε, όπως δεν θα γίνουν τόσο εύκολα, πολλές από τις χιλιάδες δηλώσεις για κινδύνους και καταστροφές. Το εμπόριο του φόβου είναι βασικό εργαλείο χειραγώγησης των πολιτών. Μην το ξεχνάμε!

*Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι Επικοινωνιολόγος - Συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Επικοινωνίας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του ekriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tickets.gov.gr: Βήμα-βήμα η διαδικασία για είσοδο στα γήπεδα μέσω του ψηφιακού εισιτηρίου

Σοκ σε χωριό του Ηρακλείου: Πατέρας βρήκε νεκρό τον 40χρονο γιο του

Βενιζέλειο: Οι χειρουργοί απειλούν με ομαδική παραίτηση και ενημερώνουν Εισαγγελέα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis