Απόψεις

Ποιοι ωφελούνται από την απεργία στα ΜΜΕ;

απεργία μμε

Απεργία διάρκειας 48 ωρών (και μελλοντικά βλέπουμε) κήρυξαν από σήμερα Πέμπτη στα ΜΜΕ όλης της χώρας οι δημοσιογραφικές ενώσεις, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (sites). Παρασκευή και Σάββατο θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα. Δηλαδή, για τρεις μέρες θα υπάρχει "κουτσουρεμένη" μέχρι ανύπαρκτη ενημέρωση (ειδικά την Παρασκευή).
Στο θέμα του νέου ασφαλιστικού θίγονται, αναμφισβήτητα, τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων (εξαιρούνται οι πάντοτε ευνοημένοι, νυν και πρώην, βουλευτές καθώς και μερικές άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών).
Με αφορμή το νέο ασφαλιστικό, είμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ των έντονων αντιδράσεων, υπέρ των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων και υπέρ κάθε νόμιμης ενέργειας, που θα μπορεί να αποτρέψει την ψήφισή του. Όμως, η 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων (και μάλιστα με διάρκεια...τριών ημερών)  στα ΜΜΕ όλης της χώρας, ποιούς, αλήθεια, εξυπηρετεί; Οι ενώσεις συντακτών που συντάχθηκαν με την απόφαση του πανελλήνιου οργάνου τους, της ΠΟΕΣΥ, για τη συγκεκριμένη απεργία, ρώτησαν τα μέλη τους αν συμφωνούν στην τριήμερη απεργία; Τους ρώτησαν αν δέχονται να χάσουν, στις δύσκολες οικονομικά μέρες που ζούμε, τρία μεροκάματα; (τόσα θα χάσει ένας εργαζόμενος δημοσιογράφος σε μία εφημερίδα και ραδιόφωνο ή τηλεόραση ή site).
Γιατί πρέπει ένας δημοσιογράφος να στερηθεί τρία μεροκάματα; Και γιατί, αντί για απεργία να μην κάνουν οι δημοσιογράφοι, καθημερινές στάσεις εργασίας μιας ή δύο ωρών μέχρι να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό;
Η συνειδητή "φίμωση" της ενημέρωσης ποιούς εξυπηρετεί;  Μήπως θα βλάψει την κυβέρνηση;  Μήπως θα "ιδρώσει το αυτί" των κυβερνώντων που δεν θα υπάρχει ενημέρωση; Κάθε άλλο. Οι κυβερνώντες εύχονται, αν ήταν δυνατόν, να μην υπάρχει καθόλου ενημέρωση για να μην μαθαίνουν οι πολίτες της χώρας τα "κατωρθώματά τους" και να κάνουν ό,τι τους προστάζουν οι δανειστές, χωρίς δημοσιότητα και κριτική. Μήπως, λέμε, ωφελημένη από την συγκεκριμένη απεργία, βγαίνει μόνον η κυβέρνηση; 
Βέβαια οι δημοσιογράφοι που ανήκουν στις δημοσιογραφικές ενώσεις, θα πειθαρχήσουν αναγκαστικά στην απόφαση του οργάνου τους για απεργία.
Όμως, προσωπικά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων θα ήθελε να υποβάλλει τα ίδια ερωτήματα στις διοικήσεις των ενώσεών τους για την απόφαση της απεργίας. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει γιατί, όποιος διαφωνήσει μαζί τους, απλά, διαγράφεται από την ένωση. Τόση δημοκρατία...
Επειδή προσωπικά δεν υπήρξα ποτέ (συνειδητά) μέλος οποιασδήποτε ένωσης συντακτών, μπορώ και βάζω αυτά τα ερωτήματα και πολύ θα ήθελα και τον αντίλογο από κάποιον αρμόδιο.

Βασίλης Σκουταράς

Υ. Γ.: Επειδή, ενδεχομένως κάποιοι θα πουν ότι τα γράφω αυτά γιατί είμαι ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού και site, τους πληροφορώ ότι δημοσιογραφώ από το 1970. Δηλαδή 46 ολόκληρα χρόνια. Που μου δίνουν το δικαίωμα να κάνω κριτική και στους κρίνοντες.
 

Απόψεις

Εμβόλια και κέρδη. Του Γιώργου Πιπερόπουλου

Γιώργος Πιπερόπουλος

Τέσσερα εμβόλια είναι εγκεκριμένα για χρήση και παροχή σε Έλληνες και Ελληνίδες και συγκεκριμένα τα δύο που χρησιμοποιούν την πρωτοποριακή τεχνολογία mRNA και τα δύο που χρησιμοποιούν την κλασική τεχνολογία του Non Replicating Viral Vector:

Moderna, mRNA-1273 - Έχει εγκριθεί για χρήση και παροχή σε 64 χώρες,

Bio-N-tech/Pfizer BNT162b2 - ‘Εχει εγκριθεί για χρήση και παροχή σε 97 χώρες

Johnson & Johnson Ad26.COV.2.S - Έχει εγκριθεί για χρήση και παροχή σε 56 χώρες,

Oxford/AstraZeneca AZD222 - Έχει εγκριθεί για χρήση και παροχή σε 119 χώρες

Η Αμερικανική Pfizer πριν λίγες μέρες ανέβασε για το τρέχον έτος 2021 τις εκτιμήσεις των παγκοσμίου επιπέδου πωλήσεων του εμβολίου συμπαραγωγής με την Γερμανική Bio-N-tech στο ποσό των $33.5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Οι δύο φαρμακευτικές εταιρίες έχουν πρωτόκολο συμφωνίας για διανομή των κερδών από τις πωλήσεις των εμβολίων καταπολέμησης του covid-19 σε ποσοστά 50-50%.

Η επίσης Αμερικανική Moderna εκτιμά ότι οι διεθνείς πωλήσεις του εμβολίου της για το έτος 2021 θα αγγίξουν τα $19.2 δισεκατομμύρια δολλάρια ενώ η επίσης Αμερικανική Johnson & Johnson θα εισπράξει το 2021 $2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις διεθνείς πωλήσεις του εμβολίου της.

Έχουμε, λοιπόν, πληροφορίες για τα χρηματικά μεγέθη από τις πωλήσεις εμβολίων των 3 αυτών φαρμακοβιομηχανιών αλλά ΔΕΝ έχουμε καμία εικόνα για τα μεγέθη των κερδών τους και ΔΕΝ έχουμε καμία εικόνα για το κόστος κάθε δόσης συτών των 3 εμβολίων...

Σας θυμίζω σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο: «Λακωνικά και πιπεράτα: τελικά πόσο κοστίζει κάθε εμβόλιο;»

Εντυπωσιακά ΑΝΤΙΘΕΤΗ εικόνα έχουμε για το 4ο εμβόλιο συγκεκριμένα αυτό που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την AstraZeneca.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρίας AstraΖeneca τον περασμένο Απρίλιο οι εκτιμήσεις για τα έσοδα που βασίζονται στην παράδοση περίπου 68 εκατομμυρίων δόσεων, ήταν συνολικά $275 εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από $224 εκατομμύρια δολάρια για Ευρωπαϊκές πωλήσεις, $43 εκατομμύρια δολάρια για πωλήσεις σε αναδυόμενες και $8 εκατομμύρια δολάρια για πωλήσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Το εμβόλιο Oxford/Astra-Zeneca είναι αποτέλεσμα της συμπαραγωγής του Βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το οποίο είναι το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας και των Αγγλόφωνων χωρών της γης και το δεύτερο αρχαιότερο του Κόσμου που πρωτοεμφανίσθηκε το 1096 μ.Χ και της Βρετανό-Σουηδικής φαρμακευτικής εταιρίας AstraZeneca που σχηματίσθηκε το 1999 με τη συγχώνευση της Σουηδικής Astra και της Βρετανικής Ζeneca.

Το Oxford/AstraZeneca διατίθεται σύμφωνα με την επίσημη και δημοσιευμένη απόφαση των συμπαραγωγών του ΧΩΡΙΣ KANENA ΚΕΡΔΟΣ στη διάρκεια της πανδημίας και έτσι οι πωλήσεις των 275 εκατομμυρίων δολαρίων για 68 εκατομμύρια δόσεις με απλή αριθμητική αντιστοιχούν σε περίπου $4 ανά δόση.

Κλείνοντας σημειώνω εμφαντικά ότι ΔΕΝ έχω εγώ ούτε άλλο μέλος της οικογένειάς μου οποιαδήποτε σχέση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρία AstraZeneca.

Η έγκριση χρήσης του εμβολίου Oxford/AstraZeneca από τις Αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωση καθυστέρησε σημαντικά και αφού εγκρίθηκε ακούστηκαν σχόλια για την ακαταλληλότητά του για άτομα μεγάλης ηλικίας και μετα για νεότερα άτομα.

Τελικά, όμως, το συγκεκριμένο εμβόλιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό ακόμη και για την γοργά μεταδιδόμενη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ...

Καλό Σαββατοκύριακο!...

Ο Γιώργος Πιπερόπουλος είναι Καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης από Ηράκλειο: Κινητές μονάδες για μαζικό εμβολιασμό στα ξενοδοχεία

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι

Γώγος προς εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε εστίαση: «Εμβολιαστείτε πριν γίνει υποχρεωτικό»